Cele mai citite
 


170 de ani de psihiatrie modernă românească
luni, 8 decembrie 2008   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Sursa: Agerpres

Bucureşti - Asociaţia Medicală Română a organizat, luni, o conferinţă prin care a marcat 170 de ani de psihiatrie modernă românească. Alte teme ale reuniunii au fost călători medici prin spaţiul românesc în Evul Mediu şi cel modern şi probleme de igienă în preocuparea forurilor medico-militare, documente de arhivă.

Prof. dr. Nicolae Marcu, preşedintele Societăţii Române de Istorie a Medicinei, a declarat, pentru AGERPRES, că, în cadrul conferinţei, au fost evidenţiate etapele prin care psihiatria a trecut.

În România bazele psihiatriei moderne au fost puse de către prof. dr. Alexandru Şuţu, primul profesor universitar în domeniu. La începuturi, bolnavii erau îngrijiţi de călugări sau de alte persoane, după care au trecut în îngrijirea medicilor prin organizarea Eforiei spitalelor centrale la Ospiciul de la Mărcuţa, a subliniat prof. dr. Nicolae Marcu.

El a precizat că, în prezent, în lume şi în România psihiatria pune tratamentul în prim plan, echipa care îl asigură fiind una multidisciplinară. Astfel, echipa care trebuie să acorde asistenţă unui bolnav psihic trebuie să fie formată din psiholog, sociolog şi medicul, care este şeful echipei. În prezent, abordarea este bio-psihico-socială, a evidenţiat prof. dr. Nicolae Marcu, iar tratamentul, pe cât posibil, trebuie acordat în afara spitalului.

Despre călători medici prin spaţiul românesc în Evul Mediu şi cel modern a vorbit doctorul istoric Marian Stroia, care s-a referit la perioada 1516-1857, la documentele existente privitor la asistenţa medicală din acea vreme.

El a declarat, pentru AGERPRES, că documentele indică faptul că nu prea erau medici în România în acea perioadă, ca urmare se foloseau specialişti din străinătate. De altfel, o parte dintre aceştia au rămas în România - cazul prof. dr. Carol Davilla, care a deschis porţile asistenţei medicale în ţara noastră.

Cei mai mulţi medici vizitatori au fost anglo-saxoni şi au oferit o imagine corectă asupra sistemului de sănătate din ţara noastră. În intervalul 1516-1837 au trecut prin România 16 medici care au lăsat note scrise despre sistemul sanitar din ţara noastră.

Istoricul Marian Stroia susţine că, în prezent, decalajele sistemului sanitar s-au redus faţă de celelalte ţări şi există speranţa că integrarea în UE va determina ajungerea la acelaşi nivel.

AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Galaţi: Asistentă medicală agresată de un pacient care a consumat etnobotanice O asistentă medicală de la Spitalul de Psihiatrie din Galaţi a fost agresată, joi, de un pacient agitat, femeia suferind un traumatism cranio-cerebral.
MAE lansează "Ghidul privind asistenţa medicală pentru cetăţenii români care călătoresc în străinătate" Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pune la dispoziţia cetăţenilor români, care se deplasează peste hotare în perioada următoare, "Ghidul de asistenţă medicală pentru cetăţenii români care călătoresc în străinătate" - în scopul informării adecvate a acestora privind reglementările specifice diferitelor...
Bacău : Un medic, o asistentă medicală şi un funcţionar public trimişi în judecată pentru acte de corupţie Un medic, o asistentă medicală şi un funcţionar al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Judeţean Bacău într-un dosar de corupţie.
Unităţile de asistenţă medicală în care sunt examinaţi candidaţii pentru permis trebuie să se autorizeze Unităţile de asistenţă medicală în care sunt examinaţi candidaţii pentru obţinerea permisului de conducere, dar şi conducătorii de autovehicule şi tramvai au obligaţia de a se autoriza, până pe data de 3 ianuarie 2011, conform unor noi reglementări legislative, informează Ministerul Sănătăţii, printr-un...
Anchetă la SAJ Vaslui, după ce o asistentă medicală ar fi sustras banii unui pacient Conducerea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui a demarat o anchetă administrativă, după ce o asistentă medicală şi un brancardier ar fi sustras banii din bagajul unui pacient transferat cu o salvare de la Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui la Secţia de Psihiatrie...
ANNA: Moaşele moderne sunt profesionişti care acordă asistenţă medicală holistică Moaşele moderne sunt profesionişti care acordă asistenţă medicală holistică, atât pentru femeile însărcinate, cât şi pentru nou-născuţi, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare (ANNA).