Cele mai citite
 


Bilanţul activităţii Penitenciarului Rahova în anul 2010
marţi, 18 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Penitenciarul Rahova a realizat în 2010 venituri proprii în valoare totală de 1.301.826 lei, provenite din prestări servicii 105.135 lei, venituri din valorificarea produselor din activitatea proprie 164.041 lei şi alte venituri în valoare de 1.032.650 lei, potrivit unui comunicat al Penitenciarului Bucureşti - Rahova transmis, luni, AGERPRES.
La sediul Penitenciarului Bucureşti - Rahova, s-a desfăşurat, luni, 17 ianuarie, bilanţul activităţii personalului unităţii în anul 2010, în prezenţa comisarului şef de penitenciare dr. Ioan Ilea, directorului general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi al personalului penitenciarului.
Penitenciarul Bucureşti - Rahova a avut, în 2010, repartizate de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor fonduri în valoare totală de 30.944.145 lei.
Efectivul mediu, a fost în 2010, de 1.568 persoane private de libertate, în luna mai fiind înregistrat un maxim de 1.629 şi un minim de 1.505 în luna martie.
În cursul anului 2010, la nivelul unităţii au avut loc diverse evenimente negative în care au fost implicate persoane private de libertate, datorate în principal neînţelegerilor dintre acestea. Astfel, în perioada de referinţă au avut loc în total un număr de 75 de agresiuni între persoanele private de libertate, 29 de altercaţii, 66 de cazuri de autoagresiune, 4 tentative de suicid precum şi o sinucidere.
Pentru prevenirea producerii unor evenimente negative ocazionate de deţinerea, la nivelul camerelor, a unor obiecte interzise au fost efectuate numeroase percheziţii, atât în baza planificărilor, cât şi ca urmare a unor informaţii obţinute cu sprijinul personalului propriu. În acest sens, au fost descoperite un 1.020 telefoane mobile, 141 cartele SIM şi 63 de telefoane mobile ce conţineau cartele SIM, diverse improvizaţii electrice şi electronice.
Profilarea penitenciarului, predominant cu persoane aflate în arest preventiv, impune o atenţie crescută acordată activităţilor de educaţie, în care aceştia pot fi incluşi, şi mai puţin programelor educative şi de intervenţie psihosocială.
Programele de asistenţă psihologică derulate la nivelul Penitenciarului Bucureşti - Rahova au reuşit să includă 399 de persoane private de libertate, iar cele de asistenţă socială au inclus un număr de 113 persoane private de libertate.
Programele de intervenţie specifică s-au axat mai mult pe cele destinate persoanelor cu risc crescut de suicid, celor cu afecţiuni psihice, vârstnicilor şi celor cu o conduită agresivă, precum şi minorilor şi tinerilor cu sprijinul colaboratorilor externi, voluntari ai Asociaţiei 'Youth for Justice'.
S-au desfăşurat şi activităţi organizate în comunitate la care au luat parte un număr de 58 persoanelor private de libertate - adulţi, atât cu ocazia Campaniilor umanitare 'Un suflet deschis de la un om închis' şi 'Ajută un bătrân să zâmbească', cât şi a manifestărilor cultural artistice la Şcoala Generală nr.179, Bucureşti, sau ca participanţi la Festivalul de teatru al persoanelor private de libertate EXIT (Teatrul Nottara), precum şi în cadrul vizitelor la obiective culturale - muzeu, mănăstire.
Programele educative derulate la nivelul Penitenciarului Bucureşti - Rahova au reuşit să includă 4.726 de persoane private de libertate (incluzând aici Programul de adaptare la viaţa instituţionalizată, dar şi programe educaţionale desfăşurate în colaborare cu Asociaţia Youth for Justice).
Asistenţa medicală pentru persoane private de libertate s-a acordat în condiţii normale, cu eforturi şi preocuparea continuă a cadrelor medicale de creştere a calităţii actului medical, fiind înregistrate un număr de 24.150 consultaţii de medicină generală şi 2.193 tratamente injectabile. De asemenea au fost realizate 884 trimiteri pentru investigaţii paraclinice şi 1.230 consultaţii în ambulatoriile de specialitate. Pentru pacienţii care au necesitat supraveghere medicală s-au realizat 21 internări în infirmeria unităţii şi 678 internări în penitenciarele-spital şi în alte unităţi spitaliceşti.
Pentru anul 2011, vor continua demersurile în vederea asigurării unui mediu sănătos, respectarea drepturilor fundamentale ale individului, dar şi diversificarea activităţilor educaţionale, psihosociale, de instruire şcolară şi formare profesională care să faciliteze incluziunea socio-profesională a persoanelor private de libertate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ioan Băla (ANP): CEDO obligă statul român să plătească peste 570.000 euro deţinuţilor (interviu) Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care spune că peste 50 de hotărâri ale CEDO privind nerespectarea condiţiilor de detenţie, care obligă statul român la plata totală a 578.995 de euro şi 10.000 de...
Cioloş: Am declanşat strategia pentru educaţie şi formare profesională şi duală Strategia pentru educaţie şi formare profesională şi duală a fost declanşată şi urmează ca Guvernul să elaboreze un plan concret de măsuri, astfel încât din toamnă să fie funcţionale primele structuri şi instituţii, a declarat premierul Dacian Cioloş, luni, la dezbaterea "Ora premierului", de la Parlament...
Avocatul Poporului: Una dintre cauzele deceselor din penitenciare a fost suicidul, în general prin spânzurare Suicidul reprezintă una dintre cauzele deceselor înregistrate în penitenciarele din România, metoda cea mai des folosită fiind spânzurarea, potrivit unui raport special privind condiţiile de detenţie dat publicităţii marţi de Avocatul Poporului.
Centru pentru tinerii cu tentative de suicid Un centru pentru sănătatea mintală, destinat tinerilor cu probleme psihice, care au manifestat de a lungul timpului un comportament iminent autoagresiv şi tentative de suicid, a fost deschis luni de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) din cadrul Primăriei Capitalei...
Formare profesională pentru 250 de salariaţi din sănătate Aproximativ 250 de salariaţi din sectorul sanitar vor beneficia, în perioada 1 martie 2012 - 31 decembrie 2013, de formare şi consiliere profesională, prin intermediul unui proiect POSDRU prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, de Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' din România.
Un nou centru de servicii de asistenţă socială pentru vârstnici va fi inaugurat joi în sectorul 2 Tratamente de recuperare medicală, consiliere psihologică, cursuri de limbi străine şi multe alte servicii le vor fi puse la dispoziţie gratuit locuitorilor sectorului 2 în cel mai nou centru de recreere pentru vârstnici, care va fi deschis joi, în strada Valer Dumitrescu nr. 33.