Cele mai citite
 


Fumatul are o pondere de 40-60% în diferenţa de longevitate între femei şi bărbaţi
miercuri, 19 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mortalitatea datorată fumatului are o pondere de 40-60% în diferenţa de longevitate între femei şi bărbaţi în Europa, arată un studiu publicat marţi online de revista Tobacco Control şi preluat de AFP.
Motivele pentru care femeile trăiesc mai mult ca bărbaţii, mai ales în ţările europene dezvoltate, continuă să fie subiect de discuţie, chiar dacă fumatul a fost recunoscut ca un factor major al acestei diferenţe, subliniază autorii studiului.

Au fost invocate cauze biologice. A fost pomenit şi faptul că femeile nu ezită să recurgă la tratamente medicale, mai repede decât bărbaţii, atunci când este nevoie.

Echipa condusă de Gerry McCartney, de la Social and Public Health Sciences Unit, Glasgow, Marea Britanie, a utilizat datele furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) asupra ratei deceselor la bărbaţi şi femei, din toate cauzele, inclusiv cele legate de fumat şi consum de alcool, în 30 de ţări europene. Printre cauze ale deceselor legate de fumat se numără cancere ale căilor respiratorii, infarcturi şi atacuri cerebrale, bronşita cronică obstructivă. Decesele survenite în legătură cu consumul de alcool sunt cancere ale gâtului şi esofagului, boli cronice ale ficatului, precum şi psihoza alcoolică şi acte de violenţă.

Numărul mai mare de decese în rândul bărbaţilor variază de la o ţară la alta. Cea mai mare parte a ţărilor în care se înregistrează un important decalaj între durata vieţii bărbaţilor şi femeilor se află în Europa de Est. Şi în Belgia, Spania, Franţa, Finlanda şi Portugalia există un decalaj mare.

Potrivit cercetătorilor, fumatul ar explica 40-60% din decalajul de mortalitate între bărbaţi şi femei în toate ţările studiate, cu excepţia Danemarcei, Portugaliei şi Franţei, unde ponderea este mai mică, şi a Maltei, unde, dimpotrivă, ponderea este mai mare (74%). Decesele cauzate de consumul de alcool ar avea o pondere de 20% în decalajul de longevitate bărbaţi-femei.

Potrivit autorilor studiului, schimbările profunde survenite în tot ce se leagă de fumat urmează să contribuie la scăderea diferenţelor de mortalitate între sexe în următoarele decenii, încheie AFP.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul de alcool, fumatul şi obezitatea sunt în continuare la niveluri alarmante în Europa (OMS) Consumul de alcool, fumatul şi obezitatea aflate la "niveluri alarmante" în Europa ameninţă progresele înregistrate în ceea ce priveşte scăderea mortalităţii premature, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de AFP.
Peste 500 de medici participanți la al III-lea Congres Național Bolile Cronice Netransmisibile Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că mai mult de 60% din numărul total de 57 de milioane de decese produse la nivel global în 2008 sunt cauzate de bolile cronice netransmisibile. Astfel, aproape jumătate, respectiv 48%, din cele 36 de milioane de decese au fost cauzate de bolile car...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Consumul de alcool, responsabil pentru o importantă parte din cazurile de cancer din Europa occidentală Unul din zece cazuri de cancer în rândul bărbaţilor şi unul din 33 în rândul femeilor din Europa occidentală sunt provocate de consumul de alcool în exces, relevă un nou studiu citat în ediţia de vineri a cotidianului britanic The Independent.
OMS: Apel lansat Chinei pentru adoptarea unei legi antitutun în faţa creşterii numărului de decese Peste un milion de persoane mor în fiecare an în China din cauza bolilor legate de consumul de tutun, iar dacă va continua această tendinţă numărul deceselor se va tripla în 2050; este motivul pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat luni un apel Beijingului pentru a adopta o lege...
Sistemul public de sănătate a plătit 1,2 miliarde lei în 2012 pentru afecţiunile cauzate de fumat (studiu) Sistemul public de sănătate a plătit 1.251.716.122 lei în 2012 pentru afecţiunile cauzate de fumat şi a colectat din taxa pe viciu 1.139.293.773 lei, ceea ce înseamnă un "deficit" de peste 100 milioane lei, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, dr. Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătăţii...