Cele mai citite
 


Polemică în jurul unui centru pentru 'agenţi patogeni periculoşi' din Kazahstan
miercuri, 19 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Construirea la Alma Ata, fosta capitală a Kazahstanului, a unui centru pentru 'securizarea agenţilor patogeni biologici periculoşi', anunţată recent de ambasadorul american, a provocat o polemică în această ţară din Asia Centrală, autorităţile dovedindu-se foarte discrete asupra acestui subiect.
La 13 ianuarie, ambasadorul Richard Hoagland şi-a pronunţat discursul de adio faţă de Kazahstan, ocazie cu care l-a felicitat pe preşedintele Nursultan Nazarbaev pentru că a renunţat, după căderea URSS, la arsenalul nuclear sovietic pe care l-a moştenit.

Tot atunci, Richard Hoagland a lăudat cooperarea americano-kazahă în materie de neproliferare a armelor de distrugere în masă. Fără a face alte precizări, el a afirmat: 'vom colabora îndeaproape cu Kazahstanul pentru a construi o infrastructură la Alma Ata pentru a securiza agenţi biologici periculoşi'.

Acest anunţ a determinat luni partidul de opoziţie OSDP-Azat să îi scrie premierului Karim Masimov în vederea obţinerii unor clarificări cu privire la acest centru, agenţii patogeni vizaţi şi amploarea riscului.

Contactată telefonic de France Presse marţi, ambasada americană nu a fost în măsură să ofere detalii în legătură cu acest proiect. În ceea ce-l priveşte, Ministerul kazah al Sănătăţii a solicitat, la rândul său, un răgaz de trei zile pentru a răspunde întrebărilor agenţiei franceze de presă. Aida Abenova, purtătoare de cuvânt a Ministerului Mediului, a afirmat că nu este la curent cu detaliile proiectului, menţionând însă că este vorba 'cel mai probabil' de un 'laborator biologico-chimic'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
IBCvT Târgu Mureş va promova un proiect pentru construirea unui centru de excelenţă Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, prof. dr. Horaţiu Suciu, a anunţat marţi că intenţionează promovarea unui proiect, posibil pe fonduri europene, pentru construirea unui centru de excelenţă în domeniul chirurgiei...
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...
Caraş-Severin: Episcopia Caransebeşului ajută la construirea primului Centru de Recuperare Oncologică din ţară Episcopia Caransebeşului, prin Sectorul Social-Filantropic, organizează în perioada 30 ianuarie - 2 februarie o colectă de strângere de fonduri pentru a ajuta la construirea primului Centru de Recuperare Oncologică din ţară.
Suceava: CJ concesionează teren pentru construirea unui Centru oncologic Un centru de radio-terapie oncologică se va construi în Curtea Spitalului Vechi din Suceava, pe un teren care urmează să fie concesionat de Consiliul Judeţean (CJ), conform unui proiect de hotărâre ce va fi supus votului membrilor CJ în şedinţa de luni, 29 decembrie.
CGMB a aprobat construirea primului centru de transplant multi-organ din SE Europei în cadrul Spitalului 'Sf. Maria' Consilierii generali au adoptat joi o hotărâre privind construirea primului centru de transplant multi-organ din sud-estul Europei în cadrul Spitalului Clinic "Sfânta Maria".
Bacău: A început construirea primului centru pediatric din România specializat integral pe îngrijirea bolilor paliative Asociaţia Lumina din Bacău, în parteneriat cu Fundaţia daneză Velux, oferă "O şansă la Demnitate" copiilor diagnosticaţi cu boli incurabile, prin punerea pietrei de temelie, joi, a construcţiei primului centru pediatric de tip "Hospice" dedicat integral îngrijirilor paliative pediatrice din România.