Cele mai citite
 


Nitraţii nu ar fi chiar atât de nocivi pe cât se spune, potrivit unor oameni de ştiinţă
miercuri, 19 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În genere, nitraţii sunt consideraţi drept nişte substanţe extrem de nocive pentru organismul uman, care pot provoca cancer, prin transformarea lor în nitrozamine cancerigene, potrivit Die Welt.
Cu toate acestea, tot mai mulţi oameni de ştiinţă atribuie nitraţilor valenţe utile sănătăţii umane, pretinzând că aceştia contribuie la scăderea tensiunii arteriale, asigură o digestie sănătoasă şi au un efect pozitiv asupra fluidizării sângelui.

Mai mult, Gary Miller de la Wake Forest University, susţine în paginile revistei Nitric Oxide că aceste substanţe îmbunătăţesc aprovizionarea cu oxigen a creierului. Astfel, spune el în urma unor experienţe, legumele bogate în nitraţi pot fi medicamente naturale eficiente pentru prevenirea disfuncţiilor sistemului circulator şi în lupta împotriva demenţei.

În acelaşi timp, notează Die Welt, nitraţii ajung în plante nu doar prin îngrăşăminte. Planta extrage azotul din sol şi îl acumulează în primul rând în frunze, transformându-l în nitraţi. În cazul în care planta are acces la multă lumină solară, nitraţii se transformă la rândul lor în proteine. De aceea, din cauza lipsei de suficientă lumină solară, legume de iarnă, cum ar fi sfecla, spanacul, rucola şi varza conţin în mod natural o cantitate mare de nitraţi.

Este încă neclar dacă menţionaţii compuşi de azot din îngrăşăminte sunt similari celor naturali. Însă dacă acest lucru s-ar dovedi valabil, producătorii de îngrăşăminte ar putea pretinde că sunt în cel mai înalt grad preocupaţi de sănătatea umană, notează în ediţia de luni Die Welt.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Salvia - salvatoarea sanatatii Planta parfumata, din familia mentei, un subarbust cu aspect ornamental, intrebuintat in medicina si gastronomie. Foarte raspandita in gradinile din Europa, America si Africa de Nord, salvia cuprinde cateva sute de specii de plante erbacee sau perene. Poate sa creasca si sub forma de arbusti. In...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: cânepa Seminţele de cânepă sunt printre cele mai nutritive alimente din lume, fiind cu cea mai mare concentraţie de proteine, după alge. Ele pot fi consumate în moduri variate precum: salate de legume şi fructe, musli, produse de panificaţie, reţete de paste şi orez, lapte de cânepă.
Farmacia de sezon: Sfecla roşie Originară din bazinul Mării Mediterane, sfecla roşie este o legumă cu valoare nutritivă remarcabilă, comună în multe regiuni ale lumii, inclusiv pe teritoriul ţării noastre. Deşi a fost cultivată din timpuri preistorice, vechii greci şi romani consumau numai frunzele, în timp ce...
Antidot din planta de tutun, în luptă împotriva virusului Ebola Aşa-numitul "ser minune" folosit pentru a-i trata pe cei doi cetăţeni americani bolnavi de Ebola este bazat pe anticorpi extraşi din planta de tutun, conform unui material publicat de Reuters.
Mărul lupului, plantă cu proprietăţi cancerigene, folosită şi în România (studiu SUA) Un ingredient toxic prezent într-un tratament pe bază de ierburi foarte popular şi în zona de sud-vest a României este cauza a peste jumătate din cazurile de cancer al sistemului urinar din Taiwan, unde medicina tradiţională este foarte răspândită, indică un studiu american dat publicităţii luni, relatează...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Floarea de Hibiscus Floarea de Hibiscus este o plantă care face parte din familia Malvaceae, din care fac parte arborele de cacao şi bumbacul. Numele generic este derivat din greacă şi înseamnă "nalbă mare". Există peste 200 de specii ale acestei plante, renumite pentru florile lor mari. Este nativă din nodul Africii şi...