Cele mai citite
 


Penurie de medici stagiari în spitalele din Irlanda: 11 medici români recrutaţi
miercuri, 19 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consiliul Medical, organismul care reglementează profesia medicală în Irlanda, a confirmat că a primit 61 de cereri de înregistrare de la absolvenţi de şcoli medicale din afara UE, de la 1 noiembrie. Doar unuia dintre aceşti solicitanţi i s-a oferit până acum înregistrarea. Centrul ''Our Lady of Lourdes Hospital'' a reuşit să recruteze în ultimele săptămâni medici din România şi Ungaria, iar datele oferite de Consiliul Medical susţin că 11 medici români şi cinci din Ungaria au fost înregistraţi începând cu data 1 noiembrie, relatează cotidianul Irish Times în ediţia de marţi.
Potrivit Health Service Executive /HSE/, aproximativ 55% dintre medicii stagiari din Irlanda au venit din afara UE. În plus faţă de medicii irlandezi stagiari care emigrează în număr din ce în ce mai mare în ultimii ani, medicii din afara UE găsesc Irlanda din ce în ce mai puţin atractivă din mai multe motive - reduceri de subvenţii salariale şi pentru formare, oferirea de locuri de muncă care beneficiază de puţină instruire, în spitale mai mici, şi puţine oportunităţi de dezvoltare a carierei.

În prezent, pentru a acoperi penuria, posturile de stagiar au început să aibă ataşate contracte pe doi ani, mai degrabă decât pe şase luni, dar şi fonduri pentru a facilita obţinerea vizei, înregistrarea la Consiliul Medical şi acoperirea costurilor iniţiale de cazare pentru cei care doresc să vină din alte ţări.

Anul trecut au existat avertismente de la medicii din toată Irlanda că spitalele riscă să îşi reducă din servicii sau să le elimine complet, ca urmare a penuriei de medicii stagiari /junior doctors/ într-o gamă de specialităţi.

Asociaţia Irlandeză pentru Medicină de Urgenţă a prezis în aprilie 2010 că o serie de spitale ar putea fi nevoite să îşi închidă secţiile de urgentă sau să îşi limiteze orele de deschidere, ca urmare a lipsei acute de medici stagiari. Două luni mai târziu, secţia de urgenţă a County Hospital din Dundalk s-a închis, un eveniment prevăzut să se întâmple, chiar dacă nu aşa de repede.

Unii susţin că vina revine HSE, în timp ce alţii dau vina pe politica guvernului, a Consiliului Medical şi pe lipsa de oportunităţi pentru medicii tineri atunci când termină facultatea în Irlanda. Există alţii pentru care vina aparţine tinerilor absolvenţi care termină în prezent facultăţile din Irlanda şi care nu mai doresc să lucreze multele ore de program în condiţii dificile şi se orientează spre ţări care oferă perspective mai bune.

Medicii stagiari, anul trecut în număr de 4.650, se rotesc în mod tradiţional de două ori pe an - în ianuarie şi iulie -, ca parte a stagiului de formare. În luna decembrie, înainte de rotaţia din ianuarie, HSE a declarat că există 165 de posturi vacante de medici stagiari pe întreg teritoriul Irlandei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj:Preşedintele Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă: Medicina de urgenţă nu este diferită în România, Germania sau Franţa Preşedintele Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă, Henri Julien, spune că "medicina de urgenţă este un consens internaţional şi nu este diferită în România, Germania sau Franţa".
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
Candidaţii la Primăria Reşiţei despre atragerea de investitori şi adaptarea învăţământului la piaţa muncii - grupaj Nouă dintre candidaţii la Primăria municipiului Reşiţa au răspuns întrebărilor AGERPRES despre refacerea identităţii oraşului, atragerea de investitori şi crearea unor noi locuri de muncă, precum şi despre recorelarea învăţământului cu cerinţele de pe piaţa muncii.
Firea: România are cea mai scăzută cantitate de factor de coagulare din UE pentru bolnavii de hemofilie România este statul membru al Uniunii Europene cu cea mai scăzută cantitate de factor de coagulare pe cap de locuitor, bugetul alocat în 2014 fiind de 40,1 milioane lei, fonduri destinate nu doar pentru tratamentul hemofiliei, ci şi al talasemiei, în condiţiile unui minim necesar de 176 milioane lei...
România, Ungaria şi Bulgaria, vizate de cele mai multe investigaţii OLAF privind fraude cu fonduri europene Mai mult de o treime dintre investigaţiile făcute în 2014 de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) privind presupuse cazuri de fraudă cu fonduri UE au vizat România, Ungaria şi Bulgaria, conform raportului de activitate al instituţiei pe anul trecut, informează Euronews.