Cele mai citite
 


BM: Guvernul trebuie să obţină rezultate mai eficiente din cheltuielile pe care le face
miercuri, 19 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul trebuie să îşi eficientizeze cheltuielile pe care le face, a declarat marţi directorul de ţară pentru România din cadrul Băncii Mondiale (BM), Peter Harrold, în timpul unei întâlniri cu presa.
'Guvernul României trebuie să obţină rezultate mai eficiente din cheltuielile pe care le face, existând trei domenii în care BM va acorda sprijin autorităţilor, inclusiv sprijin financiar', a spus Peter Harrold, în timpul unei întâlniri cu presa.

Cele trei domenii, sunt programele de asistenţă socială, sănătatea, în care trebuie îmbunătăţite serviciile pentru clienţi şi finanţele publice, care au nevoie de modernizare, a apreciat Peter Harrold.

În opinia directorului pentru România al BM, faptul că în România există circa 300 de administraţii fiscale faţă de şase în alte ţări de dimensiuni asemănătoare, că un număr mic de taxe pot fi plătite electronic, precum şi că acestea trebuie să fie frecvent achitate, creează probleme.

'Colectarea fiscală s-ar putea îmbunătăţi cu 20% în trei-patru ani, dacă se va face o simplificare a sistemului fiscal', a spus Peter Harrold.

În domeniul sănătăţii, România are un sector sanitar foarte dispersat, cu personal răspândit în multe locuri şi cu un număr mare de facilităţi medicale costisitoare. 'România trebuie să înceapă să cheltuiască mai mult cu serviciile pentru oameni decât cu întreţinerea clădirilor', a spus Peter Harrold.

Directorul pentru România al BM consideră că în domeniul asistenţei sociale există un nivel ridicat de fraudă şi ineficienţă. 'Cei săraci trebuie să primească ajutor, iar munca trebuie să fie stimulată', a spus oficialul BM.

'Există un potenţial serios în ceea ce priveşte cererea din sectoare precum agricutura şi transporturile, despre care am avut discuţii favorabile în timpul recentei vizite pe care vicepreşedintele BM, Philippe Le Houerou, a făcut-o la Bucureşti', a spus managerul Biroului BM la Bucureşti, Francois Rantrua.

În săptămânile viitoare, problema companiilor de stat va fi abordată la Bucureşti şi ea va figura şi în viitorul acord pe doi ani pe care BM îl va semna cu România, alături de reforma în administraţie, sănătate şi finanţe publice.

În viitorul acord cu BM, FMI şi CE, BM va avea 'un rol de finanţator, diferit de cel al FMI, dat fiind că BM finanţează probleme legate de deficitul bugetar, iar FMI, rezerva valutară. 'Nu au fost semnale că România ar dori un acord de tip precautionary cu BM, pentru că acesta ar putea sprijini eventuale viitoare probleme de buget, iar România are o problemă prezentă cu bugetul', a punctat Peter Harrold.

'Ne aflăm într-un punct foarte important al discuţiilor noastre cu guvernul României. România se află într-un punct critic al revenirii sale economice, în sensul că a reuşit să abordeze elementele esenţiale ale crizei sale pe termen scurt, iar acum trebuie să îşi îndrepte atenţia către obiectivele pe termen mediu ale creşterii din perioada ulterioară crizei', a declarat directorul de ţară pentru România din cadrul BM.

Autorităţile române trebuie să elaboreze o strategie de creştere diferită de cea anterioară crizei, care se concentrase pe dezvoltarea pieţei interne.

BM are un acord de împrumut pentru dezvoltare (DPL) cu România, în valoare de un miliard de euro, care face parte din pachetul de sprijin de 20 de miliarde acordat de FMI, CE şi BM. Din DPL a fost încasat numai primul împrumut, în valoare de 300 de milioane de euro.

Un al doilea împrumut, cu o valoare similară, va fi discutat joi de Board-ul BM şi, în opinia lui Peter Harrold, el va fi aprobat.

Cel de-al treilea împrumut, în valoare de 400 de milioane de euro, va fi transferat în cadrul viitorului acord al României cu BM, FMI şi CE, despre care Peter Harrold a afirmat că va fi, probabil, unul pe doi ani.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Singura leprozerie din România, transformată în centru de îngrijiri paleative Ultima leprozerie din Uniunea Europeană care funcţionează la Tichileşti, judeţul Tulcea, ar putea fi transformată într-un centru de asistenţă socială sau de îngrijiri paleative, în acest sens Direcţia de Sănătate Publică (DSP) începând discuţiile cu ministerul de resort.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Proiectele bugetului de stat şi asigurărilor sociale, transmise miercuri Parlamentului pentru a fi adoptate în regim de urgenţă Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, vor fi transmise miercuri Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă, informează un comunicat al Executivului, remis AGERPRES.
Un nou acord cu BM va sprijini România să-şi îmbunătăţească eficienţa financiară şi sistemul de asistenţă sanitară Banca Mondială va acorda anul acesta României, în cadrul noului acord, o tranşă din Programul de Împrumut de Dezvoltare (DPL 3) în valoare de 400 de milioane de euro, pentru a susţine măsurile de eficientizare a cheltuielilor bugetare şi consolidare fiscală în domeniile bugetului, salariilor din domeniul...
Samusocial din România oferă asistenţă socială şi medicală de urgenţă pentru aproximativ 5.000 de oameni ai străzii Samusocial din România oferă asistenţă socială şi medicală de urgenţă pentru aproximativ 5.000 de oameni ai străzii din Capitală, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al asociaţiei, Sabina Nicolae.
Băsescu: România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că în România există bariere în ceea ce priveşte relansarea economică şi că există riscul ca ţara noastră să reintre într-o perioadă de criză în contextul în care Guvernul a utilizat mai puţini bani pentru investiţii din bugetul de stat, îndreptându-i către...