Cele mai citite
 


Directiva privind serviciile medicale transfrontaliere, supusă votului în plenul PE
joi, 20 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Parlamentul European va supune votului miercuri un raport cu privire la noua directivă europeană privind serviciile medicale transfrontaliere, care va permite cetăţenilor europeni să beneficieze de tratament medical într-o altă ţară din UE decât cea de origine şi să fie îndreptăţiţi la recuperarea cheltuielilor aferente.
Mai multe state membre s-au arătat însă până acum îngrijorate de posibilele costuri implicate de noua directivă şi au avertizat că aceasta ar putea duce la un adevărat 'turism medical''.

În dezbaterea pe acest dosar, desfăşurată marţi în plenul PE, raportoarea Francoise Grossetete a apărat însă în faţa criticilor noua legislaţie, care, dacă va fi aprobată miercuri de Parlamentul European, va intra în vigoare în interval de 18 luni. Grossetete a recunoscut că Uniunea Europeană trebuie să depăşească dificultăţile mari reprezentate de temerile unor state membre care pun sub semnul întrebării oportunitatea noii directive.

Eurodeputata franceză a subliniat că noua legislaţie o completează pe cea actuală, ce oferă doar unele drepturi limitate pacienţilor europeni atunci când beneficiază de tratament medical în străinătate. 'Sper că Parlamentul va consolida ceea ce s-a realizat până acum, prin votul pe care îl va da în această săptămână'', a spus Francoise Grossetete. Ea a adăugat că obiectivul directivei este de a clarifica procedurile existente şi de a furniza mai multe informaţii despre drepturile pacienţilor.

Potrivit statisticilor UE, doar o medie de 1 procent din bugetul anual alocat sănătăţii este destinat asistenţei medicale transfrontaliere. Raportoarea PE a mai explicat că noua legislaţie îi va favoriza pe cei care trăiesc în apropierea graniţelor şi consideră mai uşor şi mai ieftin să beneficieze de tratament medical într-un stat membru vecin.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raport Salvaţi Copiii: Sărăcia, discriminarea, scăderea vaccinărilor - motive de îngrijorare Sărăcia, având consecinţă abandonul şcolar, discriminarea, agresivitatea, scăderea numărului vaccinărilor, lipsa unei instituţii specializate - Avocatul Copilului sunt principalele motive de îngrijorare semnalate de organizaţia Salvaţi Copiii în Raportul Alternativ Periodic, care va fi prezentat Comitetului...
Poluarea generată de cărbune ucide anual aproape 23.000 de persoane în UE (raport) Aproape 23.000 de decese premature şi costuri de sănătate de zeci de miliarde de euro: centralele energetice pe cărbune din Uniunea Europeana plătesc un preţ greu care ar trebui să ducă la închiderea acestora cât mai repede posibil, conform unui raport publicat marţi de mai multe ONG-uri, transmite France...
(Corespondenţă) Doar o proporţie infimă dintre români au un card european de sănătate, deţinut la nivelul UE de 2 din 5 europeni Bruxelles, 11 iul - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Doar 0,6% dintre românii care au asigurare de sănătate deţineau în 2012 un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), cel mai scăzut raport din UE din acest punct de vedere, proporţia fiind în Italia de 100%, în Cehia...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical: 6.500 de pacienţi străini s-au tratat în România în 2013 Aproximativ 6.500 de pacienţi străini s-au tratat în România în 2013, un pacient cheltuind în medie 3.500 de euro, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical, Alexandru Constantin.
Administraţia Prezidenţială: Un raport cu privire la situaţia copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate, prezentat în septembrie Un raport cu privire la situaţia copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate va fi prezentat în septembrie, anunţă Administraţia Prezidenţială.