Cele mai citite
 


Mureş: Persoane cu dizabilităţi mintale, pregătite pentru integrarea pe piaţa muncii
joi, 20 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 70 de persoane cu dizabilităţi mintale vor fi calificate în diferite meserii, iar 40 dintre acestea vor fi încadrate pe piaţa muncii, prin intermediul proiectului intitulat 'Crearea şi implementarea metodologiei integrate de pregătire profesională şi angajare asistată pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi', implementat la Târgu Mureş.
Proiectul câştigat de Fundaţia Alpha Transilvană din Târgu Mureş, în parteneriat cu Asociaţia Tabula şi Fundaţia Institutul de Formare Profesională a Adulţilor Agora, se va derula pe parcursul a trei ani (2011 - 2013) şi va avea un buget de 708.376,8 euro (peste 2,9 milioane lei).
Managerul de proiect, Andreia Moraru, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că vor fi organizate cursuri de specializare în cinci meserii şi vor fi create 10 centre de angajare asistată pentru persoane cu dizabilităţi în regiunea centru.
Prin acest proiect se urmăreşte crearea şi implementarea metodologiei integrate de pregătire profesională şi angajare asistată pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi mintale, iar pentru realizarea acestui obiectiv vor fi pregătite cinci manuale.
Tunde Laszlo, din partea Asociaţiei Tabula, a precizat că manualele 'Easy to read' vor fi concepute în limbile română şi maghiară, însă cu consultarea unor specialişti din Ungaria, întrucât în România nu ar exista profesionişti în domeniu.
Manualele vor fi editate începând din luna martie până în noiembrie, când vor începe cursurile de calificare în meserii precum agent curăţenie clădiri şi mijloace de transport, lucrător salubrizare spaţii verzi, muncitor floricultor, florar decorator şi confecţioner obiecte artizanale din lemn.
Reprezentanţii celor trei organizaţii implicate în proiect au subliniat că integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, în special a celor cu dizabilităţi mintale, este extrem de dificilă, întrucât agenţii economici cu peste 50 de angajaţi refuză să integreze astfel de persoane.
Andreia Moraru a subliniat că, deşi legea îi obligă pe agenţii economici la încadrarea a 4% din personalul cu dizabilităţi, aceştia fie preferă să plătească o taxă pentru neîncadrarea acestor oameni, fie ignoră pur şi simplu legea, întrucât actul normativ nu prevede care instituţie trebuie să controleze dacă firmele de conformează.
Proiectul de la Târgu Mureş face parte din Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară 6. Domeniul Major de Intervenţie 6.2. 'Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Patronatul Medicinei Integrative: 124 de persoane cu dizabilităţi aşteaptă reluarea plăţilor prin POSDRU Dintre cele 139 de persoane cu dizabilităţi care au urmat cursurile de formare profesională în cadrul unui proiect POSDRU cu finanţare europeană derulat de Patronatul Medicinei Integrative, doar 15 şi-au primit subvenţia cuvenită, ceilalţi 124 fiind în aşteptarea reluării plăţilor, a declarat, pentru...
UMF Târgu Mureş a lansat campania 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul 'Zilelor inimii' Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, lansarea campaniei 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul evenimentelor 'Zilelor inimii', organizate în colaborare cu Institutul de Urgenţă pentru Boli Ca...
Mureş: Lectori din România şi Germania prezintă tehnici medicale de ultimă generaţie pentru intubarea pacienţilor Centrul naţional de pregătire şi formare de urgenţă de la sediul SMURD Târgu Mureş găzduieşte, începând de vineri, un curs de specializare pentru medici de urgenţă şi anestezişti, susţinut de lectori din România şi Germania, în tehnici medicale de ultimă generaţie pentru intubarea pacienţilor.
Mureş: Neangajarea persoanelor cu dizabilităţi, motivată de probleme financiare Târgu Mureş, 8 sept /Agerpres/ - Angajatorii preferă să vireze la stat salariile minime brute pe economie aferente locurilor de muncă neocupate de persoane cu dizabilităţi din considerente materiale, a declarat presei, miercuri, Reghina Fărcaş, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă...
Mureş: Raport pentru Comisia Europeană despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din România Reţeaua Organizaţiilor Furnizoare de Servicii în Domeniul Dizabilităţii - DIZABNET va finaliza la sfârşitul acestei luni un raport pentru Comisia Europeană cu privire la situaţia persoanelor cu dizabilităţi din România.
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...