Cele mai citite
 


Ultimele patru magazine de etnobotanice din Cluj-Napoca, închise
miercuri, 19 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 19 ian /Agerpres/ - Autorităţile clujene au închis în noaptea de marţi spre miercuri patru magazine care comercializau plante etnobotanice, iar pe vânzători i-au dus la poliţie pentru declaraţii.
La acţiune au participat reprezentanţi ai primăriei, inspectori de la Protecţia Consumatorului, dar şi jandarmi şi poliţişti.
''Am decis să ne implicăm în mod activ în ceea ce priveşte plantele etnobotanice. Împreună cu cei de la Protecţia Consumatorului am închis ieri (n.r. marţi) ultimele patru magazine din Cluj-Napoca care furnizau asemenea substanţe. Am stat la pândă, adică poliţiştii comunitari au supravegheat aceste magazine şi i-au depistat pe cei care vroiau să rupă sigiliile, ceea ce este o infracţiune prevăzută în Codul Penal'', a declarat, miercuri, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, într-o conferinţă de presă.
Acesta a explicat că operaţiunea în forţă a fost necesară pentru că administratorii magazinelor găsesc mereu noi metode de a-şi relua activitatea şi nu par speriaţi nici de amenzile de mii de lei pe care le-au primit anul trecut, nici de deciziile de suspendare a activităţii.
Controlul a fost efectuat la sediile a patru magazine care încă mai funcţionau în Cluj-Napoca în ciuda tuturor controalelor care s-au derulat lunile trecute, dar şi a faptului că în Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca s-a adoptat o hotărâre care interzice prezenţa magazinelor de etnobotanice la mai puţin de doi kilometri de orice şcoală sau staţie de transport în comun.
Şeful Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Cluj, Mircea Radu, a declarat că două dintre magazine au fost închise pentru 12 luni, iar două definitiv, iar vânzătorii au fost extrem de recalcitranţi şi au refuzat să semneze procesele verbale.
''Din cunoştinţele noastre aceste substanţe se vând şi se consumă în cluburi şi baruri şi Brigada Antidrog ar trebui să se implice activ, pentru că această responsabilitate cade în sarcina lor exclusivă'', a mai spus Mircea Radu.
Acesta a precizat că marţi seara, după control, la toate cele patru magazine au venit aproximativ 40 de persoane care doreau să cumpere etnobotanice, deşi vedeau că magazinele sunt închise.
Primarul Sorin Apostu a mai spus că nu este de ajuns ca magazinele de vise să fie închise, ci este necesară declanşarea unei campanii în cadrul căreia să li se explice copiilor efectele consumului de astfel de plante, în care să fie implicat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.
''O conştientizare a tinerilor este absolut necesară, iar prevenţia este cheia succesului. O soluţie ar fi oferirea de alternative de petrecere a timpului liber, astfel încât să le canalizăm energia înspre activităţi care le aduc un beneficiu'', a explicat inspectorul?şcolar general Anca Hodorogea.
Ea a spus că în această perioadă friguroasă, când copiii nu pot face sport în aer liber, se va organiza un campionat sportiv în sală, la care vor fi invitate 30 de şcoli.
De asemenea, elevilor li se vor explica la orele de biologie sau de dirigenţie motivele pentru care nu trebuie să consume etnobotanice sau alte droguri. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Plantele etnobotanice nu intră sub incidenţa legii drogurilor Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Proprietarii magazinelor specializate în vânzarea de produse cu efect halucinogen nu sunt în afara legii, întrucât aceste amestecuri vegetale nu figurează pe tabelele anexă ale Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi nici pe cele ale Legii...
Cluj: Magazinele de etnobotanice par să nu fie afectate de amenzile primite Şase magazine care comercializau etnobotanice au fost depistate în stare de funcţionare, joi, în ciuda faptului că miercuri acestea au fost amendate, fiecare, cu câte 25.000 de lei şi au primit decizii de suspendare a activităţii din partea poliţiştilor comunitari.
Magazinele 'etnobotanice', în atenţia poliţiei Poliţia Română a întreprins, pe parcursul acestui an, numeroase activităţi de identificare şi monitorizare a aspectelor legate de comercializarea, prin magazinele de tip etnobotanic, a unor substanţe care produc efecte similare drogurilor.
Prefectul Capitalei propune interzicerea magazinelor etnobotanice Bucureşti, 1 nov /Agerpres/ - Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a admis, luni, că existenţa magazinelor etnobotanice are în multe cazuri efecte negative asupra tinerilor şi a amintit, la o conferinţă de presă, că poartă discuţii cu Serviciul Antidrog în scopul modificării legislaţiei pentru interzicerea...
Violenţa în şcoli şi consumul de droguri - probleme reale pentru autorităţile locale, Poliţie, Biserică, politicieni Violenţa în şcoli şi consumul de droguri, etnobotanice, alcool şi tutun de către elevi au constituit principala temă a simpozionului organizat joi de Inspectoratul Şcolar al Sectorului 3 şi de deputatul PSD Gabriela Podaşcă, împreună cu Primăria Sectorului 3 şi Asociaţia Europeană pentru Siguranţă şi...
Iaşi: Trei intoxicaţi cu etnobotanice, într-o oră Un număr de trei persoane au ajuns sâmbătă într-o singură oră la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi, după ce s-au intoxicat cu plante etnobotanice.