Cele mai citite
 


Ministrul Sănătăţii a prezentat planul de intervenţii în caz de pandemie
miercuri, 17 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gripa porcina
 

Bucureşti, 17 iunie /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că România va aplica măsurile din Planul naţional de intervenţie în caz de pandemie, care a fost aprobat în şedinţa de guvern de miercuri.

În ceea ce priveşte vaccinul, ministrul a spus că acesta urmează să fie produs după ce se vor stabili toate cele trei tulpini ale virusului gripal iar România este pregătită să fabrice şi ea vaccinul imediat ce vor fi cunoscute aceste tulpini.

Vaccinul pentru gripa obişnuită care va fi valabil în acest sezon va fi finalizat pe 15 iulie, a adăugat Bazac, menţionând, de asemenea, că el se va face simultan cu vaccinul împotriva AH1N1. Potrivit ministrului Sănătăţii, populaţia va putea face ambele vaccinuri, atât cel pentru gripă sezonieră, cât şi cel pentru gripa AH1N1, cele două doze crescând imunitatea.

Obiectivul principal al Planului naţional de intervenţie în pandemia de gripă este stabilirea măsurilor şi mecanismelor de acţiune pentru asigurarea protejării populaţiei şi societăţii împotriva ameninţării de pandemie de gripă şi pregătirea sistemului de sănătate pentru a face faţă unei pandemii de gripă de mare amploare.

Planul prevede măsuri specifice, cum ar fi cea luată la anunţarea de către directorul general al OMS a fazei 6 pandemice: ministrul Sănătăţii îi va informa de urgenţă pe preşedintele ţării şi pe primul-ministru asupra semnificaţiei anunţului şi a situaţiei naţionale şi internaţionale, a precizat Ion Bazac, informând că i-a anunţat deja pe preşedinte şi pe premier.

O altă măsură majoră la declanşarea pandemiei se referă la activarea planurilor generale şi locale de continuare a activităţii ministerelor, a instituţiilor publice, a autorităţilor judeţene şi a societăţilor comerciale. Prefecţii şi autorităţile locale implementează planurile de organizare în situaţii de urgenţă a serviciilor publice de la toate nivelurile.

Ministrul Sănătăţii a anunţat întrunirea Comitetului Interministerial pentru Situaţii de Urgenţă vineri, ora 9,00, când se va analiza oportunitatea unor reglementări juridice specifice în funcţie de situaţia epidemiologică şi eficienţa măsurilor implementate. Astfel, va propune Guvernului şi Parlamentului măsuri juridice suplimentare ce vor putea întări, facilita sau chiar soluţiona o serie de intervenţii menite să asigure continuitatea activităţilor sociale şi economice esenţiale, precum şi a ordinii publice. În această categorie pot intra: gestionarea repartizării surselor de energie, a materiilor prime, a produselor industriale şi a mijloacelor necesare pentru asigurarea proviziilor; aplicarea controlului preţurilor la recomandarea Ministerului Finanţelor; punerea la dispoziţia populaţiei de centre funcţionale stabile (unităţi de învăţământ, centre sportive etc.) pentru satisfacerea nevoilor prioritare în combaterea epidemiei sau menţinerea continuităţii vieţii economice pe plan naţional; instituirea unui anumit comportament, cum ar fi purtarea echipamentului de protecţie etc.

Bazac s-a referit şi la măsurile prioritare în fază de pandemie care au în vedere Ministerul Apărării, ordinea publică, justiţia, producţia şi transportul de energie, aprovizionarea cu alimente, măsuri pentru instalaţiile care nu pot fi oprite, industria farmaceutică, informaţia populaţiei, transporturile ş.a.

Ministrul a făcut referire şi la unele măsuri specifice pentru distribuirea produselor alimentare, a apei îmbuteliate, a produselor de menaj şi de igienă în caz de prelungire semnificativă a situaţiei de criză. Acestea au în vedere ca populaţia să-şi facă provizii de alimente. Alte măsuri vizează salubrizarea şi gestionarea deşeurilor menajere.

Ion Bazac a reamintit măsurile de igienă pe care populaţia trebuie să le respecte. Astfel, dacă prezintă simptome ca tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius, persoanele trebuie să se prezinte de urgenţă la spital - secţia boli infecţioase.

Trebuie evitate contactele cu persoanele bolnave. Când tuşeşte sau strănută o persoană trebuie să-şi acopere gura şi nasul cu o batistă. Astfel, se reduce riscul ca cei din jur să se îmbolnăvească. După utilizare, batista se aruncă la gunoi.

Mâinile trebuie spălate des, cu apă şi săpun iar produsele de curăţare a mâinilor pe bază de alcool pot fi, de asemenea, eficiente.

Bolnavul trebuie să păstreze distanţa faţă de celelalte persoane pentru a evita să le contagieze, să evite aglomeraţiile şi mulţimile, chiar să meargă la serviciu ori să iasă din casă, pentru a reduce riscul de a contamina alte persoane.

Ministru Sănătăţii a prezentat situaţia la nivel european şi mondial în ceea ce priveşte îmbolnăvirile cu gripă nouă. Astfel, în Europa sunt 1.565 de cazuri confirmate cu gripă cu virus AH1N1. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 126 de cazuri noi. La nivel mondial, numărul celor afectaţi este de 26.689, între care 1.124 în ultimele 24 de ore. În România sunt 11 cazuri, doar două spitalizate, celelalte fiind cazuri ale căror focare au fost stinse, a precizat Ion Bazac.

Specialiştii declară că trebuie să fim conştienţi de faptul că ne confruntăm cu un virus nou, în cazul căruia se mai fac încă cercetări şi, ca urmare, autorităţile pot lua anumite decizii care pot fi schimbate pe măsură ce apar informaţii noi.

Pandemie înseamnă că virusul gripal nou apărut se răspândeşte şi cauzează îmbolnăviri în multe părţi ale globului, în câte două state vecine. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii: Nu au mai fost confirmate alte cazuri de infectare cu virusul gripal A/H1N1 Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Pe teritoriul ţării noastre nu au mai fost confirmate alte cazuri de infectare cu virusul gripal A/H1N1, după ce luni s-au încheiat cele 7 zile de monitorizare a contacţilor tinerei de 28 de ani, infectată cu noul virus gripal, informează Ministerul Sănătăţii.
Boc: Avem situaţia sub control în ceea ce priveşte gripa nouă Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Premierul Emil Boc a dat asigurări, joi, că situaţia este sub control în ceea ce priveşte gripa nouă, chiar dacă au apărut două noi cazuri suspecte de îmbolnăvire.
Numărul cazurilor de gripă rămâne nemodificat Bucureşti, 22 iunie /Agerpres/ - Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1, pe teritoriul României, rămâne nemodificat, informează Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii cere măsuri sporite în perioada concediilor Bucureşti, 17 iunie /Agerpres/ - Comitetul de coordonare pe probleme de gripă nouă al Ministerului Sănătăţii s-a întruni, luni, la solicitarea ministrului Sănătăţii, dr. Ion Bazac.
Noul virus gripal A (H1N1) ar putea fi o eroare de laborator, potrivit unui cercetător australian Canberra, 21 mai /Agerpres/ - Noul virus gripal A (H1N1) ar putea să se fi dezvoltat în laborator dintr-o eroare umană, susţine omul de ştiinţă australian Adrian Gibbs, care a colaborat la cercetările care au dus la dezvoltarea de către grupul farmaceutic elveţian Roche a antiviralului Tamiflu, relatează...
Pacienţii infectaţi cu virusul gripal A/H1N1 înregistrează o evoluţie favorabilă Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Pacienţii internaţi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", infectaţi cu virusul gripal A/H1N1, înregistrează o evoluţie favorabilă, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.