Cele mai citite
 


Medicii de familie vor asigura continuitatea asistenţei medicale primare în centrele de permanenţă, în afara programului de lucru
joi, 20 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii (MS) a postat pe pagina de web www.ms.ro, la secţiunea Transparenţă Decizională, spre dezbatere publică, un proiect de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.
Potrivit unui comunicat al MS remis, miercuri, AGERPRES, proiectul de act normativ prevede că medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi care îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial la centrele de permanenţă sunt obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în aceste centre, începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15,00-8,00. Sâmbăta, duminica şi în zilele de sărbători legale, serviciul de permanenţă se va efectua pe parcursul a 24 de ore, în intervalul orar 8,00-8,00 a doua zi.
Proiectul de ordonanţă stipulează că zonele în care se înfiinţează centre de permanenţă sunt stabilite de direcţiile de sănătate publică, cu acordul prealabil al caselor de asigurări de sănătate şi al consiliilor locale. Pentru serviciile acordate în cadrul centrelor de permanenţă, medicii de familie vor fi retribuiţi, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă.
Prin această decizie, Ministerul Sănătăţii urmăreşte accesul pacienţilor la servicii de asistenţă medicală primară indiferent de oră şi de zonă, reducerea numărului de solicitări la serviciile publice de ambulanţă, creşterea capacităţii de intervenţie a acestor servicii prin deplasările ambulanţelor la cazurile care sunt urgenţe reale, evitarea aglomerării structurilor de primiri urgenţe ale spitalelor, precum şi reducerea numărului de cazuri cu evoluţie nefavorabilă şi a deceselor a căror producere este favorizată prin neasigurarea în timp util a asistenţei medicale.
În cazul în care medicii de familie nu respectă obligaţiile impuse de noile reglementări, casele de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală vor diminua lunar, cu 10%, valoarea minimă garantată a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniţi într-o localitate, stabilit în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
MS precizează în comunicat că şi până în prezent exista prevederea conform căreia, la nivel teritorial, ar fi trebuit să fie organizate centre de permanenţă, dar prezenţa medicilor de familie nu era obligatorie, ceea ce ducea la realizarea unei slabe activităţi sau la blocarea acesteia. Astfel, în anul 2009, dintr-un buget de 20.000 de lei alocat de Ministerul Sănătăţii pentru funcţionarea centrelor de permanenţă s-au cheltuit doar 11.421 lei. La fel şi anul trecut, dintr-un buget de 21.000 lei alocat au fost realizate plăţi în valoare de 13.181 lei.
În ţară funcţionează 83 de centre fixe de permanenţă pentru care sunt încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate şi doar un centru mobil de permanenţă în judeţul Botoşani.
În 17 judeţe şi în municipiul Bucureşti (Alba, Arad, Bacău, Bistriţa, Buzău, Călăraşi, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sălaj, Suceava, Vaslui, Vrancea, Ilfov) nu există niciun centru de permanenţă în contract cu casele de asigurări de sănătate, mai precizează MS.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
MS a pus în dezbatere publică proiectul privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 22 septembrie, proiectul de hotărâre de guvern privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă.
MS: Buget orientativ pentru prescrierea de medicamente Reglementări în ceea ce priveşte bugetul orientativ pentru prescriere de medicamente la nivelul furnizorilor de servicii medicale au fost introduse în noul Contract cadru aprobat marţi, în şedinţa de Guvern, în vederea asigurării transparenţei, dar şi pentru stimularea şi responsabilizarea medicilor...
Ministerul Sănătăţii: 39 de centre de permanenţă au fost înfiinţate de la 1 iunie Ministerul Sănătăţii informează că un număr de 39 centre de permanenţă în care îşi desfăşoară activitatea medicii de familie au fost înfiinţate la nivel naţional, după ce la 1 iunie au intrat în vigoare noile norme ale ministerului, se arată într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Ministerul Sănătăţii atenţionează medicii de familie să acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor Ministerul Sănătăţii le-a atras atenţia marţi tuturor medicilor de familie că, în conformitate cu contractul pe care îl au încheiat cu casele de asigurări de sănătate, sunt obligaţi să le acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor.