Cele mai citite
 


Vaccinarea împotriva tusei convulsive susţinută de specialiştii europeni
miercuri, 17 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 17 iunie /Agerpres/ - Vaccinarea împotriva tusei convulsive ar trebui să îi vizeze şi pe adulţi, întrucât peste 50 % dintre copiii bolnavi au fost contaminaţi de rudele acestora, iar imunizarea nu durează o viaţă, au evidenţiat medicii europeni, prezenţi la congresul Societăţii de Boli Infecţiose Pediatrice din Belgia, care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Tusea convulsivă este o boală foarte contagioasă care se transmite prin aer de la o persoana infectată la una sănătoasă.

"Se estimează că la nivel mondial, anual sunt înregistrate aproape 50 de milioane de cazuri de tuse convulsivă cu 400.000 de decese", a declarat prof. dr. Alberto E Tozzi, epidemiolog la Spitalul Bambino Gesu din Roma şi expert în cadrul Laboratorului de epidemiologie şi biostatistică a Instiutului Naţional de Sănătate din Italia, în cadrul unei mese rotunde.

Marea majoritate a îmbolnăvirilor sunt înregistrate la copiii mici. Iar peste 50% dintre copiii bolnavi de tuse convulsivă au luat boala de la părinţi, de la cei din familie, a mai spus dr. Tozzi.

Perioada de incubaţie este de 7-14 zile. Simptomele iniţiale sunt identice cu o răceală banală, rinoree, strănut, stare de slăbiciune, lipsa poftei de mancare şi, uneori, o febră uşoară.

Pe măsură ce boala progresează, pacientul dezvoltă o tuse severă în timpul nopţii. Ulterior, tusea apare şi ziua. La şapte-zece zile după apariţia primelor simptome, tusea devine gravă. Copilul tuşeşte de mai multe ori în timpul fiecărei respiraţii, atât de violent încât faţa devine vineţie sau cu tentă roşiatică. Fiecare acces de tuse se termină cu inspiraţie zgomotoasă, în România fiind denumită popular "tuse măgărească". De multe ori, copilul tuseşte până varsă.

Tusea convulsivă poate apărea în orice grupă de vârstă, dar mai mult de jumătate dintre cei afectaţi sunt copiii sub doi ani. Boala poate ameninţa viaţa, mai ales dacă apare la sugari (copii mai mici de un an). Persoanele infectate pot transmite boala altora timp de până la o lună după apariţia simptomelor iniţiale, de aceea este important ca aceste persoane să fie izolate, pentru a nu veni în contact mai ales cu copii.

"Nu există tratament specific pentru tusea convulsivă. Medicii recomandă internarea în spital. Pericolele pentru bebeluşii care fac tuse convulsivă sunt extenuarea prin tuse şi pneumonie. Vaccinarea împotriva tusei convulsive se face prin triplul vaccin DTP (Diftero-Tetano-Pertussis), care cuprinde şi componentele anti-difterică şi anti-tetanică. Dar imunizarea nu durează o viaţă, de aceea ar trebui gândită o strategie pentru a acoperi şi adolescenţii şi adulţii în programul de imunizare", a subliniat expertul italian, la simpozionul organizat de compania GlaxoSmithKline (GSK) adăugând că şi mediciii trebuie să trateze mai serios această afecţiune la adulţi şi adolescenţi. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Din ce în ce mai multe cazuri de boli din epoca Victoriană la Londra Londra, 22 aprilie /Agerpres/ - La Londra sunt întâlnite din ce în ce mai multe cazuri de boli rare, asociate de obicei cu epoca Victoriană (secolul XIX), conform unui studiu dat publicităţii de cotidianul Daily Mail.
VACCINAREA, UN DREPT LA SĂNĂTATE - Scăderea acoperii vaccinale în România, un risc semnificativ pentru sănătatea populației Scăderea acoperirii vaccinale reprezintă una dintre amenințările majore pentru sănătatea publică la nivel global, iar România se confruntă în ultimii ani cu o situație îngrijorătoare, rata de vaccinare fiind mult sub nivelul optimal, de 95%,recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății.
Luni începe Săptămâna Europeană a Vaccinării Societatea Română de Pediatrie atrage atenţia, printr-un comunicat de presă, că rata de vaccinare a copiilor în România este sub recomandările internaţionale.
Olt: A scăzut constant numărul copiilor vaccinaţi Epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Olt au constatat o tendinţă constantă de scădere, în ultimii cinci ani, a numărului de copii care au fost vaccinaţi, printre cauze fiind menţionate neprezentarea la medic, refuzul părinţilor de a vaccina copii, contraindicaţii etc.
Molnar Geza: Din semestrul II din 2012 se va introduce vaccinul hexavalent Săptămână Europeană a Vaccinării, care se desfăşoară în perioada 21 - 27 aprilie sub sloganul "Să prevenim, să protejăm, să ne vaccinăm", are ca scop conştientizarea importanţei imunizării şi creşterii acoperirii vaccinale a copiilor din grupurile defavorizate.