Cele mai citite
 


Bihor: Restructurare şi calificativ bun de la ARACIS, obiectivele Universităţii din Oradea pentru anul 2011
joi, 20 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal, a declarat miercuri că restructurarea instituţiei, posibilă după apariţia legii educaţiei, şi obţinerea unui calificativ bun din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sunt principalele sale obiective pentru anul 2011, un an greu, ultimul din mandatul său de rector.
'Întârzierea restructurării este cauzată de faptul că, în urmă cu doi-trei ani, când am dorit acest lucru, nu apăruse încă legea educaţiei. Şi, la recomandarea ARACIS, voi propune Senatului restructurarea universităţii. Se lucrează acum la un studiu, pentru care am format un colectiv de oameni tineri care elaborează variante de restructurare a universităţii,' a afirmat rectorul, în conferinţă de presă.
În ce priveşte vizita ARACIS, ce va avea loc la începutul lunii martie, rectorul a precizat că, după toate eforturile colectivelor instituţiei, axate pe creşterea calităţii şi performanţei, speră din tot sufletul ca Universitatea din Oradea să primească un calificativ bun, pentru că, aşa cum a repetat de mai multe ori, calificativul primit în urmă cu patru ani, de încredere limitată, a fost nedrept.
'Când a fost vizita ARACIS în urmă cu patru ani, nu eram atunci eu rector, comisia a avut cuvinte de laudă. Binenţeles că a găsit şi mici deficienţe, pe care le-am regăsit apoi la aproape toate facultăţile care au primit calificative de încredere ridicată, cu excepţia a patru. Erau exact aceleaşi probleme ca şi la noi, legate de insuficienţa locurilor în bibliotecă, mai puţine dotări performante şi altele asemenea. Când a plecat comisia de aici, toată lumea a sperat că vom primi un calificativ bun. Am fost chiar asiguraţi de preşedintele comisiei în acest sens. Dar, la intervenţia unui fost coleg, cu putere politică extraordinar de mare atunci, (ex-deputatul PRM şi ex-preşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, Mircea Ifrim, primul decan al FMF Oradea, n.red.), ni s-a promis că vom primi calificativ încredere limitată pentru că acea persoană nu a fost repusă ilegal în funcţia de conducere pe care o avusese înainte. Şi se pare că mecanismele au funcţionat şi de atunci avem acest calificativ,' a declarat rectorul Antal.
Rectorul a făcut, în conferinţa de presă, şi un scurt bilanţ al activităţii pe anul 2010, evidenţiind câteva realizări şi nerealizări, subliniind că, în condiţiile în care Universitatea a fost dezvoltată cantitativ, accentul preocupărilor s-a pus pe aspectul calitativ. Astfel, conducerea universităţii a iniţiat, în 2010, o serie de măsuri pentru creşterea performaţei didactice şi îmbunătăţirea calităţii resurselor umane, prin recompense pentru încurajarea performanţei şi sancţiuni pentru lipsa acesteia.
La capitolul realizări, rectorul a enumerat inaugurarea Bibliotecii Universităţii şi a Centrului de resurse pentru Învăţământul la Distanţă, continuarea restructurării la Facultatea de Medicină şi Farmacie, organizarea de către fiecare facultate în parte a numeroase manifestări ştiinţifice la aniversarea a 230 de ani de existenţă a învăţământului universitar orădean, dezvoltarea unui soft de secretariat care cuprinde notele fiecărui student în parte, informaţii despre admitere, planurile de învăţământ şi datele studenţilor.
Tot la capitolul reuşite au intrat şi noul domeniu de doctorat - Agronomia, alături de Sociologie, creşterea numărului proiectelor de cercetare, acreditarea unor noi programe de licenţă şi doctorat, dar şi premierea activităţii ştiinţifice a cadrelor didactice, acordarea unor burse sociale şi recompense studenţilor merituoşi.
În cea ce priveşte investiţiile, rectorul Antal a subliniat Centrul de documentare pentru doctoranzi, finalizarea Bibliotecii universitare şi lucrările la diversele clădiri din campusurile unităţii de învăţământ superior de la Oradea.
La capitolul nereuşite, rectorul Antal a inclus restructurarea Universităţii, care a întârziat, a spus el, din cauza legii educaţiei naţionale, lipsa unei Case de Cultură a Studenţilor, faptul că nu au fost finalizate căminele noi, pentru care Ministerul Educaţiei nu a alocat încă fonduri, şi modernizarea site-ului oficial al universităţii, care chiar dacă este apreciat pe locul şapte din ţară, ca volum de informaţii, mai are nevoie de structurarea lor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, acreditată şi de încredere Toate specializările Facultăţii de Medicină şi Farmacie, din Universitatea Oradea, au obţinut calificativul 'încredere', sunt acreditate şi pot funcţiona la parametri normali, după ce Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a decis să acrediteze şi specializarea Medicină...
Bihor: Prima admitere prin teste-grilă la Facultatea de Medicină Oradea Prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie (FMF) Oradea, prof. univ. dr. Gheorghe Mermeze, a anunţat miercuri că, din acest an, această unitate de învăţământ superior va organiza, pentru prima dată, examen de admitere sub forma testelor-grilă, în limba română şi limba engleză.
Bihor: 20 de ani de existenţă a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea a marcat miercuri două decenii existenţă, printr-o manifestare din cadrul Zilelor Medicale care au loc până pe 26 noiembrie.
Bihor: Decanii facultăţilor de medicină din ţară, la Băile Felix Decanii facultăţilor de medicină din ţară vor participa, în perioada 22-24 aprilie, la Băile Felix, la cea de a doua Conferinţă naţională a Asociaţiei decanilor facultăţilor de medicină din România, organizată de Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF), din cadrul Universităţii Oradea, a anunţat miercuri...
Bihor: Facultatea de medicină Oradea înfrăţită cu Academia IAPNOR, Italia Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF) Oradea s-a înfrăţit, joi, în deschiderea congresului internaţional de stomatologie, cu Academia de ştiinţe medicale IAPNOR din Italia, cu sediul în oraşul Ancona, cea mai veche asociaţie de cercetare medicală din Peninsulă.
Bihor: Studenţi medicinişti premiaţi pentru proiectele lor de cercetare şi implicare în viaţa medicală Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă din Oradea a premiat luni 120 de studenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, români şi străini, într-o gală festivă pentru a le mulţumi celor care prin activitate extracurriculară au susţinut dezvoltarea conceptului medical ştiinţific...