Cele mai citite
 


Numărul infecţiilor respiratorii este în creştere
joi, 20 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul total al infecţiilor respiratorii acute raportate este de 78.211, în creştere cu 16,5% faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă, peste 6.200 de cazuri înregistrate necesitând internare într-o unitate de specialitate, a informat, miercuri, într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii.
În a doua săptămână a anului 2011, incidenţa virozelor respiratorii se încadrează în nivelul aşteptat pentru această perioadă a anului. Cazurile de îmbolnăvire prin infecţii respiratorii şi gripă sunt sporadice, fără a exista focare epidemice, precizează Ministerul Sănătăţii.
Până în prezent, au fost confirmate 15 cazuri de îmbolnăvire cu virusuri gripale (dintr-o eroare de redactare s-au comunicat 16 cazuri de gripă), dintre care 12 cazuri de îmbolnăvire cu A/H1N1, 2 cu virusul de tip B şi unul cu H3N2.
În perioada 15-18 ianuarie 2011, din cauza formelor severe de boală, au fost înregistrate 3 decese la persoane infectate cu virus gripal A/H1N1 - un bărbat în vârstă de 61 de ani din judeţul Iaşi, care a călătorit în afara ţării, şi 2 persoane de sex feminin, de 29 ani (Iaşi) şi respectiv 23 ani, din judeţul Prahova.
Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este singura metodă eficientă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă ca persoanele care se află în grupele cu risc crescut să se adreseze medicului de familie pentru vaccinarea împotriva gripei.
Specialiştii precizează că cei care au fost vaccinaţi anul trecut beneficiază de protecţie împotriva infectării cu virusul gripal A/H1N1, precum şi cei care s-au vaccinat cu vaccinul sezonier de anul acesta, acesta conţinând tulpina pandemică A/H1N1.
Totodată, măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă: spălarea permanentă cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, evitarea zonelor aglomerate, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse).Totodată, se impune adoptarea unei ţinute vestimentare de protecţie împotriva frigului.
Pentru prevenirea apariţiei formelor severe de îmbolnăvire se recomandă tuturor persoanelor care prezintă simptome de boală - febră, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare şi/articulare să se prezinte la medicul de familie pentru consult şi tratament adecvat.
Administrarea antibioticelor nu are eficienţă asupra infecţiei gripale şi se recomandă evitarea administrării oricărui tip de antibiotic înainte de prezentarea la medic.
Până la 9 ianuarie 2011, la nivel naţional au fost efectuate aproximativ 1.100.000 de vaccinări împotriva gripei, din care un procent de 49,9% la grupa de vârstă de 65 ani şi peste.
Ministerul Sănătăţii va continua să informeze populaţia asupra evoluţiei infecţiilor respiratorii la nivel naţional, în fiecare săptămână, miercurea, pe baza datelor raportate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, precum şi ori de câte ori este nevoie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Numărul infecţiilor respiratorii, în creştere Bucureşti, 16 feb /Agerpres/ - Numărul infecţiilor respiratorii acute a fost de 97.474 cazuri înregistrate, cu 8,1% mai mult ca în săptămâna precedentă, fără însă a depăşi valorile maxime aşteptate, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
MS: Au fost confirmate 16 cazuri de gripă, din care 13 cu tulpină A/H1N1 Ministerul Sănătăţii a precizat, marţi, că, având în vedere raportările Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în prezent, pe teritoriul României, numărul infecţiilor respiratorii acute continuă să rămână în limite normale.
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor.
Recomandări ale MS pentru evitarea îmbolnăvirilor în perioada cu fluctuaţii frecvente de temperatură Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor.
Comunicat de presă - Ministerul Sănătăţii Ministerul Sănătăţii a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal pentru sezonul 2015- 2016
MS a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal Ministerul Sănătăţii a suplimentat cu încă 143.000 numărul dozelor de vaccin gripal pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă, în perioadele reci şi cu fluctuaţii de temperatură.