Cele mai citite
 


Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă' - strategie pentru persoanele cu autism
vineri, 21 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă', destinat copiilor şi tinerilor afectaţi de tulburări de spectru autist (TSA) îşi propune creşterea şanselor de integrare socială a acestora şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată.
Potrivit organizatorilor, prin acest proiect, 580 de specialişti din reţelele publice şi private de servicii de asistenţă socială vor fi formaţi şi certificaţi în terapii de recuperare individualizată pentru persoanele cu TSA şi consiliere pentru familiile acestora şi vor fi înfiinţate 40 de centre de consiliere şi asistenţă a persoanelor cu TSA, la nivel naţional.
De asemenea, proiectul presupune şi elaborarea unui sistem de referire a persoanelor cu TSA, din momentul diagnosticării acestora şi până la includerea în programe de asistenţă specializată. Totodată, va fi desfăşurată o campanie de informare a aparţinătorilor persoanelor cu TSA, cu privire la înfiinţarea centrelor de consiliere şi asistenţă, au declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, organizatorii.
În cadrul proiectului 'Şi ei trebuie să aibă o şansă' - derulat de Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA), în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) - Direcţia Generală Protecţia Copilului (DGPC) şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (APCCR) - 1.200 de medici de familie, pediatri şi psihiatri vor beneficia de formare continuă la distanţă (e-learning) şi de certificare în vederea depistării precoce a tulburărilor de spectru autist şi a furnizării asistenţei medicale de specialitate.
În acelaşi timp, va fi desfăşurată o campanie naţională de sensibilizare a opiniei publice cu privire la importanţa integrării sociale şi profesionale a persoanelor afectate de TSA şi va fi elaborată, pe baza parteneriatului public-privat şi prin asigurarea unei largi reprezentări a tuturor factorilor interesaţi, o strategie naţională privind asistenţa pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu TSA.
Nevoia derulării proiectului 'Şi ei trebuie să aibă o şansă' a apărut în contextul în care incidenţa cazurilor de autism (numărul de cazuri nou diagnosticate, în interval de 1 an) a crescut alarmant în ultimii ani: 1 din 110 copii născuţi vii în 2007 prezenta semne de TSA, conform Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Maladiilor din Atlanta (SUA) instituţia plasând autismul înaintea diabetului, cancerului sau sindromului Down, ca număr de cazuri.
În România, specialiştii estimează 15.000 cazuri, însă în evidenţa DGPC se află doar 3.159 copii şi tineri diagnosticaţi cu TSA. Date publicate recent arată că numărul cazurilor de autism depistate a crescut semnificativ în ultimii ani: de la 20-25 de cazuri diagnosticate anual în anii '80-'90 la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din cadrul Spitalului ''Prof. dr. Alexandru Obregia'', la 10-15 cazuri noi evaluate pe săptămână, în prezent, la aceeaşi clinică.
Cele mai multe dintre cazuri sunt diagnosticate târziu, după vârsta de 3 ani, deoarece nu există un sistem naţional de depistare timpurie bazat pe verificarea indicatorilor de dezvoltare normală (motorie, cognitivă, emoţională) la copii. Diagnosticarea târzie, precum şi lipsa instituirii precoce a unei terapii de recuperare individualizate conduc la reducerea simţitoare a şanselor de recuperare în vederea integrării sociale şi profesionale a persoanelor afectate de TSA.
În plus, copiii diagnosticaţi cu autism nu beneficiază de un sistem de referire către servicii specializate de asistenţă şi consiliere capabile să furnizeze, prin specialişti formaţi şi certificaţi, terapii de recuperare adecvate şi individualizate.
De asemenea, reţeaua serviciilor de asistenţă specializată pentru grupurile vulnerabile este, la ora actuală, mult sub nivelul nevoilor identificate în rândul persoanelor cu TSA şi al cererii de servicii de asistenţă şi recuperare.
În întreaga ţară există numai 190 de servicii specializate (conform datelor comunicate de ANPDC în 2009) în cadrul cărora sunt asistaţi, alături de alte persoane aparţinând unor grupuri vulnerabile, 1.504 de copii şi tineri cu autism, 1.328 dintre aceştia beneficiind de servicii de asistenţă socială. Aceste servicii nu oferă însă terapie în vederea recuperării, deoarece personalul nu deţine certificare în aplicarea terapiilor de recuperare a persoanelor cu TSA.
''Această stare de fapt scade semnificativ şansele de integrare socială a persoanelor cu autism din România, în condiţiile în care, prin diagnosticare timpurie (la vârsta de 18-36 luni) şi referire a cazurilor către servicii specializate de recuperare, deservite de specialişti pregătiţi să ofere consiliere şi terapii de recuperare, până la 47% din cazurile de TSA pot fi recuperate şi integrate social şi şcolari'', a declarat, miercuri, în conferinţa de presă, şeful proiectului, Adelaide Katerine Tarpan.
Ea şi-a exprimat speranţa ca eforturile iniţiatorilor proiectului să fie doar începutul.
''Pentru că integrarea persoanelor cu TSA din România este o chestiune de implicare comună, ne-am propus, în egală măsură, consolidarea parteneriatelor între instituţiile guvernamentale şi cele nonguvernamentale, în vederea elaborării unei strategii naţionale privind asistenţa persoanelor cu TSA'', a mai spus Adelaide Katerine Tarpan.
Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă este derulat în ţara noastră începând cu 1 octombrie 2010, fiind co-finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi are o durată de 3 ani şi acoperire naţională.
Prin implementarea proiectului ''Şi ei trebuie să aibă o şansă!'', Fundaţia RAA şi cei doi parteneri naţionali, MMFPS-DGPC şi APCCR, urmăresc asigurarea condiţiilor necesare unei abordări multidisciplinare şi integrate a TSA, care include diagnosticarea timpurie şi înrolarea în terapii de recuperare a persoanelor cu TSA, precum şi consilierea şi suportul necesar familiilor afectate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Numărul cazurilor de autism a crescut în ultimii ani Numărul cazurilor de autism depistate a crescut semnificativ în ultimii ani în România, potrivit datelor de specialitate publicate recent.
Zeci de centre de terapie a autiştilor vor fi deschise în ţară din februarie 2012 Un număr de 40 de noi centre de consiliere şi terapie a persoanelor cu autism vor funcţiona în România începând cu februarie 2012, anunţă un comunicat al Fundaţiei Romanian Angel Appeal.
Covasna: Serviciu de asistenţă, monitorizare şi consiliere a persoanelor cu autism Un serviciu de asistenţă, monitorizare şi consiliere a persoanelor cu autism se va înfiinţa în judeţul Covasna, printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European.
Program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu autism Proiectul "Şi ei trebuie să aibă o şansă!" îşi propune creştere a şanselor de integrare socială şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, a copiilor şi tinerilor afectaţi de tulburări de spectru autist (TSA), prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi...
Elena Mitrea (PSD): Legea 151 care protejează persoanele cu TSA este inaplicabilă Situaţia persoanelor care suferă de autism este departe de a fi rezolvată la un nivel corespunzător în România, a declarat, marţi, la Parlament, senatorul Elena Mitrea în cadrul dezbaterii "Autismul există - O mână întinsă celor care pot fi salvaţi".
Senat - proiect: Centre de Asistenţă Down şi servicii medicale şi sociale gratuite pentru persoanele cu acest sindrom Guvernul va înfiinţa Centre de Asistenţă Down în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ şi în sectoarele din Capitală prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru ca persoanele diagnosticate cu acest sindrom să beneficieze gratuit de servicii medicale şi sociale, prevede...