Cele mai citite
 


Irinel Popescu: Chirurgia robotică este chirurgia viitorului
miercuri, 17 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 17 iunie /Agerpres/ - Robotica aparţine mai degrabă viitorului decât prezentului, de aceea a creat multe controverse, a declarat joi prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, într-o conferinţă de presă prilejuită de Simpozionul Naţional de Chirurgie Robotică.

Specialistul a arătat că această tehnică a fost introdusă în România în 1999, când Ministerul Sănătăţii a achiziţionat primul sistem da Vinci, care a fost instalat la Spitalul Floreasca.

Institutul Fundeni beneficiază şi el de un robot, care a fost cumpărat de Ministerul Educaţiei în scopul pregătirii tinerilor specialişti, a amintit prof. dr Irinel Popescu.

În România s-au efectuat prin programul-pilot de chirurgie robotică peste 300 de operaţii în cele două spitale - Spitalul Floreasca şi Institutul Clinic Fundeni.

Din experienţa celor 240 de cazuri de la Fundeni, de la începutul anului 2008, se confirmă avantajele chirurgiei robotice în unele intervenţii specifice institutului, a subliniat specialistul.

Chirurgia robotică se poate utiliza în cazul timectomiilor pentru miastenia gravis, întrucât permite pătrunderea în spaţiul îngust al mediastinului anterior, chirurgia rectului, prin această tehnică scăzând incidenţa complicaţiilor sexuale şi urinare şi se înregistrează o rată mai mică a conversiei şi fistulelor operatorii, a explicat prof. dr. Irinel Popescu.

El a adăugat că alte patologii care pot beneficia de chirurgie robotică sunt herniile hiatale dificile evidări limfoganglionare în chirurgia oncologică gastrică sau a aparatului genital feminin. O altă utilizare poate fi în abordul toracoscopic al esofagului în stadii incipiente, situaţie în care poate să devină standardul acestui tip de intervenţie, ţinând cont de morbiditatea şi rezultatele oncologice mult superioare. Popescu a menţionat şi că această tehnică este foarte utilizată în cancerul de prostată.

Prof. dr. Irinel Popescu a evidenţiat beneficiile utilizării sistemului chirurgical da Vinci, atât pentru pacienţi, cât şi pentru echipele de medici, beneficii care nu pot fi obţinute prin intervenţii laparoscopice sau prin chirurgie clasică.

Astfel, această tehnică minim invazivă contribuie la creşterea duratei şi calităţii vieţii pacienţilor după operaţie.

Comparativ cu chirurgia clasică, se reduc semnificativ perioadele de recuperare şi spitalizare. Un alt avantaj este acela că pacientul pierde mai puţin sânge, reducând necesitatea transfuziilor. În plus, aceste intervenţii reduc durerea şi disconfortul, precum şi riscul de infecţii postoperatorii.

Această tehnică aduce nenumărate beneficii şi medicilor. Astfel, medicul desfăşoară întreaga operaţie aşezat în faţa unei console care îi oferă imagine tridimensională, impecabilă din punct de vedere calitativ. El manevrează robotul de la distanţă iar mişcările sale sunt dublate de acurateţe, în timp real, asupra pacientului.

Mai mult, chirurgia robotică a majorat numărul şi tipologia intervenţiilor minim invazive, putând fiind realizate acum, printr-o deschidere de doar unu sau doi centimetri, intervenţii precum timectomia, prostatectomia, hernii hiatale dificile, în chirurgia oncologică pentru aparatul genital feminin şi altele.

Prof. dr. Mihai Lucan, de la Institutul de Chirurgie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, a susţinut că România nu trebuie să rămână în urmă în domeniul medicinei, chiar dacă este criză economică. El a adus în discuţie faptul că medicii pleacă din România în număr tot mai mare iar una dintre cauze, pe lângă salarizare, este accesul la noile tehnologii. Lucan a subliniat că România trebuie să facă efortul necesar pentru a crea centre de robotică moderne, chiar dacă întâmpină piedici.

Specialistul a făcut referire la anul 1987, când a apărut laparoscopia şi care şi ea a întâmpinat la început opoziţie, dar care după aceea a fost folosită pe scară largă.

În opinia lui Lucan, acest tip de tehnică trebuie să existe în cât mai multe centre din ţară, întrucât are multe avantaje, printre care cusături tisulare mult mai fine şi faptul că braţul robotic nu tremură.

În ceea ce priveşte finanţarea pentru continuarea proiectului, prof. dr. Irinel Popescu a spus că în acest an vor fi finanţate 300 de operaţii, jumătate la Fundeni şi jumătate la Institutul Fundeni. O operaţie costă în jur de 8.000 de euro. El a evidenţiat şi faptul că peste 65% din totalul intervenţiilor pot fi efectuate prin această tehnică, proiectul stabilind şi care sunt tipurile de intervenţii care se vor face.

Referindu-se la mesajul simpozionului ştiinţific, prof. dr. Irinel Popescu a accentuat necesitatea dezvoltării acestei tehnici, care, a spus el, în viitor va avea o dezvoltare uluitoare, în intervenţii la distanţă, de navigaţie şi care în realitate este o verigă în lanţul unor cercetări spectaculoase. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice, din care 400 de Institutul Fundeni, 100 la Spitalul Floreasca şi 80 la Cluj, adică în cele trei centre din ţară unde se practică această tehnică, a anunţat joi, în conferinţă de presă, prof. dr. Irinel Popescu, cu prilejul ...
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Prof. dr. Irinel Popescu: Prostatectomia realizată prin chirurgie robotică ar trebui finanţată de CNAS Prostatectomia realizată prin intermediul chirurgiei robotice ar trebui să fie finanţată printr-un program de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deoarece prin acest tip de intervenţie rezultatele sunt cele mai bune, a declarat, joi, prof. dr. Irinel Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă...
Peste 600 de intervenţii chirurgicale robotice până în prezent, la Institutul Clinic Fundeni Peste 600 de intervenţii chirurgicale robotice au fost efectuate până în prezent la Institutul Clinic Fundeni - Clinica de chirurgie generala şi transplant hepatic, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, prof. dr. Irinel Popescu, şeful clinicii.
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...