Cele mai citite
 


Migrenele nu afectează creierul (studiu)
vineri, 21 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Migrenele şi episoadele repetate de cefalee nu măresc riscul de declin intelectual, în pofida faptului că produc mici leziuni la nivelul scoarţei cerebrale detectate prin RMN, conform rezultatelor unui studiu publicat în ultimul număr al revistei British Medical Journal, transmite AFP.
Acest studiu a fost realizat de o echipă de oameni de ştiinţă condusă de Christophe Tzourio de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris şi este bazat pe urmărirea medicală a 780 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani pe o perioadă de 10 ani.

Conform unor studii recente publicate de revista americană JAMA s-a demonstrat că migrenele produc leziuni asupra micro-vaselor de sânge care hrănesc creierul, ridicând întrebarea dacă nu cumva aceste leziuni pot sta la originea unui declin intelectual.

Aceste mici artere cerebrale irigă substanţa albă din creier care asigură, printre altele, funcţia de transmitere a informaţiei sub forma de impulsuri nervoase între diferite părţi ale creierului.Conform mai multor studii, în număr mare aceste leziuni ar putea creşte riscul unor deteriorări cognitive (tulburări de raţiune, memorie ş.a.m.d) dar şi riscul de apariţie al maladiei Alzheimer.

Noul studiu coordonat de prof. Christophe Tzourio a urmărit verificarea impactului pe care migrenele îl pot avea asupra capacităţilor cognitive la persoanele de peste 65 de ani. Persoanele din grupul de studiu au fost supuse unor RMN-uri cerebrale şi au completat teste de evaluare a capacităţilor cognitive - orientare în timp şi spaţiu, memorie etc.

Rezultatele acestor teste au demonstrat că 21% dintre subiecţi au suferit de migrene sau de cefalee severe în cursul vieţii, în mai multe reprize. Rezultatele examenelor RMN au confirmat faptul că acele persoane care au suferit de migrene au de două ori mai numeroase leziuni la nivelul micro-vaselor de sânge care irigă creierul, comparativ cu persoanele care nu au suferit frecvent de dureri de cap.

Şi totuşi, rezultatele acestor două grupuri de persoane la testele de evaluare cognitivă au fost similare, nefiind semnalate consecinţe negative în cazul persoanelor care au suferit de migrene de-a lungul vieţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.
Medicii au folosit un sistem RMN funcţional pentru a "vedea" şi măsura durerea O echipă de neurologi a anunţat miercuri că a putut "vedea", în premieră absolută, cum se formează durerea cu ajutorul unui aparat de rezonanţă magnetică funcţională fMRI, i-au măsurat intensitatea şi şi-au dat seama dacă anumite medicamente au vreun efect asupra acesteia - un domeniu de studiu aflat...
Palparea creierului fără a deschide craniul posibilă în curând (studiu) Palparea utilizată în orice examinare medicală pentru diagnosticare sau prescrierea unor teste suplimentare nu a putut funcţiona până acum în ceea ce priveşte creierul, care este protejat de craniu şi de lichidul cefalorahidian, însă cercetătorii francezi, conduşi de Stefan Catheline, au dezvoltat o...
Boala Alzheimer: Experimente promiţătoare pe peşti-zebră Paris, 29 apr /Aerpres/ - Profesorul francez Etienne-Emile Baulieu, care cercetează rolul unei proteine în creierul pacienţilor afectaţi de Alzheimer, a anunţat marţi că a reuşit să 'trateze' peşti-zebră prin modularea acestei proteine, făcând astfel să se întrevadă posibilitatea sintetizării unui medicament...
Alzheimer: un nou tratament potenţial studiat pe animale Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esenţial al acestuia, a oprit formarea de plăci de proteine caracteristică bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe şoareci de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate marţi în revista...
O carenţă în vitamina D poate produce migrene (studiu) Copiii şi tinerii adulţi care prezintă carenţe ale vitaminelor D, B2, B9 şi în coenzima Q10 sunt mai susceptibili să sufere de migrene, arată un nou studiu prezentat la Congresul anual al American Headache Society desfăşurat în perioada 9-12 iunie la San Diego.