Cele mai citite
 


Paşi spre descentralizarea în sănătate
miercuri, 17 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Alexandria, 17 iunie /Agerpres/ - Prefectul judeţului Teleorman, Adrian Bîţă, a prezidat întâlnirea dintre reprezentanţii a 28 de primării urbane şi rurale şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică pentru semnarea protocoalelor privind transferul unor atribuţii şi competenţe de la Ministerul Sănătăţii către autorităţile administraţiei publice locale.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Teleorman, Florea Profira, a precizat, joi, că, în urma încheierii documentelor, serviciile asigurate de asistentul medical comunitar şi mediatorul sanitar sunt transferate consiliilor locale. În Teleorman sunt în prezent 19 asistenţi medicali comunitari şi cinci mediatori sanitari.

De asemenea, a fost preluată şi asistenţa medicală din unităţile de învăţământ. În cele trei municipii şi două oraşe din judeţ există 15 medici şi 48 de asistenţi care furnizează servicii sanitare pentru domeniul învăţământului.

Finanţarea cheltuielilor de personal se va suporta de la bugetele locale din sumele transferate de la bugetul statului prin Ministerul Sănătăţii.

Prefectul judeţului crede că primii paşi spre descentralizare în sectorul sanitar implică necesitatea îmbunătăţirii calităţii asistenţei medicale, accesul la decizie al autorităţilor locale în acest important domeniu dând posibilitatea aducerii unor astfel de servicii cât mai aproape de nevoile cetăţenilor. AGERPRES/(Ştefan Stan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Nicolăescu: După descentralizare, activităţile de control şi inspecţie sanitară rămân în competenţa MS Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat joi că după descentralizare vor fi transferate toate activităţile de la minister către autorităţile locale, cu excepţia celor de control şi inspecţie sanitară pe care le consideră "fundamentale" pentru politica sanitară.
Dr. Vasile Astărăstoaie: Cu 2,6% din PIB niciun sistem de sănătate nu poate supravieţui Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr.Vasile Astărăstoaie, a atras atenţia, vineri, în cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi din România, că niciun sistem de sănătate nu poate supravieţui cu 2,6% din PIB, oricât de bun ar fi managerul.
Proiect european privind descentralizarea în sistemul de sănătate, la final Ministerul Sănătăţii are în vedere schimbarea legislaţiei privind implicarea autorităţilor locale şi judeţene în finanţarea spitalelor, astfel încât să contribuie nu numai la reabilitarea spitalelor şi utilităţilor, ci şi la dotare şi plata personalului.
Sistem de telemedicină - implementat la Iaşi; Thompson: Serviciile IT nu compensează un sistem de sănătate subfinanţat, dar aduc eficienţă General Electric Healthcare a implementat la Iaşi un sistem de telemedicină care, timp de trei ani, a asigurat gestionarea fluxului de informaţii cardiologice şi a salvat 500 de persoane din zona Moldovei, au declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii companiei.
Sorin Frunzăverde: Desfiinţarea DSP ar putea reprezenta o formă de descentralizare, dacă se vor subordona consiliilor judeţene Desfiinţarea unor instituţii poate reprezenta o formă de descentralizare, a apreciat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, referindu-se la declaraţiile ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, potrivit căruia Direcţiile de Sănătate Publică şi Casele Judeţene de Asigurări...
Cioloş: E un paradox că avem o şcoală medicală de elită, dar un sistem de sănătate deficitar Premierul Dacian Cioloş a calificat drept paradoxal faptul că în România sunt şcoli medicale foarte bune, cum este şi cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, iar pe de altă parte sistemul de sănătate publică e unul deficitar.