Cele mai citite
 


Ministerul Sănătăţii reglementează serviciile speciale destinate persoanelor cu autism şi tulburări de sănătate mintală
vineri, 21 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii (MS) reglementează serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
Potrivit unui comunicat al MS, transmis, joi, AGERPRES, casele de asigurări de sănătate vor deconta, în premieră, atât serviciile specializate de depistare activă precoce, cât şi tratamentul medicamentos necesar.

Pe site-ul MS se află în dezbatere publică, timp de o lună, Ordinul privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 51/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu TSA şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Proiectul de act normativ defineşte principalii termeni de specialitate utilizaţi în acest domeniu, identifică echipa multidisciplinară care va avea responsabilităţi şi competenţe în furnizarea serviciilor specializate pentru persoanele cu TSA şi precizează standardele de formare pentru specialiştii care vor lucra în domeniu, precizează comunicatul.

De asemenea, sunt stabilite serviciile specializate de depistare şi intervenţie precoce, precum şi modalitatea de finanţare a acestora. Astfel, depistarea activă precoce se va efectua tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani şi se va realiza pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat de medicul de familie sau de cel pediatru la care este înregistrat copilul, în cadrul evaluărilor periodice efectuate la 12, 18, 24, 36 de luni.

În urma acestor evaluări, cazurile suspectate vor fi trimise medicului specialist, care va stabili diagnosticul medical (psihiatric). Recomandarea planului terapeutic, monitorizarea tratamentului şi a evoluţiei vor fi efectuate de medicul specialist. Costurile evaluărilor vor fi finanţate de casele de asigurări de sănătate, conform contractului existent între medicul de familie sau după caz, medicul pediatru şi acestea.

Planul de psihoterapie va fi elaborat şi supervizat de psihoterapeutul atestat în tehnici cognitiv-comportamentale specifice TSA. Psihoterapeutul şi ceilalţi profesionişti ai echipei multidisciplinare vor asigura instruirea părinţilor.

Tratamentul medicamentos va fi recomandat şi monitorizat de medicul specialist, iar costurile acestuia vor fi suportate de casa de asigurări de sănătate de care aparţine persoana în cauză, conform legislaţiei în vigoare.

În anul 2010, a fost adoptată Legea nr.151 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu TSA şi cu tulburări de sănătate mintală asociate. Acestă lege asigură cadrul legal pentru realizarea detecţiei active precoce a copiilor cu TSA şi diagnosticul de specialitate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Serviciile de specialitate acordate copiilor autişti de ONG-uri vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu, a declarat pentru AGERPRES că marţi a fost adoptată în plen completarea şi modificarea Legii nr.151/2010, în care a fost cuprinsă şi prevederea referitoare la decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a ...
Elena Mitrea (PSD): Legea 151 care protejează persoanele cu TSA este inaplicabilă Situaţia persoanelor care suferă de autism este departe de a fi rezolvată la un nivel corespunzător în România, a declarat, marţi, la Parlament, senatorul Elena Mitrea în cadrul dezbaterii "Autismul există - O mână întinsă celor care pot fi salvaţi".
Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de HG referitor la vaccinări Toţi furnizorii de servicii medicale care se ocupă cu vaccinarea, indiferent dacă sunt din sistemul public sau privat şi indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care au încheiat contract, sunt obligaţi să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Naţional...
Valentin Popescu (MS): Sancţiunile prevăzute în proiectul Registrului de vaccinare nu sunt de dragul de a amenda medicii Toţi furnizorii de servicii medicale care se ocupă cu vaccinarea, indiferent dacă sunt din sistemul public sau privat şi indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care au încheiat contract, sunt obligaţi să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Naţional...
Satu Mare: Stomatologii care depind de Casa de Asigurări de Sănătate, puşi în dificultate în urma tăierii finanţării Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Satu Mare, Flaviu Simu, atrage atenţia că stomatologii din judeţ care depind de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) sunt puşi într-o situaţie dificilă după tăierea finanţărilor, ei neprimind bani din luna februarie.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.