Cele mai citite
 


Despre apa la plamani (pleurezia)- partea 1
luni, 21 ianuarie 2013   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Articole medicale, Plamanii
 

 

 

 

 

 

Pleurezia sau „apa la plamani”reprezinta acumularea de lichid intre foitele pleurale care acopera deopotriva plamanul si cavitatea toracica la interior.

 

Omul are doua pleure: una care inveleşte ambii plamani (pleura viscerala) si alta care acopera pe interior cavitatea toracica (pleura parietala). Plamanii inveliţi in pleura viscerala, vin in contact cu cavitatea toracica prin alipirea celor doua pleure viscerala si parietala, intre care, in principiu, nu ramane nici un spaţiu ci numai o pelicula fina de lichid care permite alunecarea libera a plamanului in timpul mişcarilor respiratorii.

In cazul in care pleura se inflameaza, intre foitele pleurale se formeaza mai mult lichid si apare in felul acesta pleurazia. Pleurele se pot inflama fie datorita localizarii directe la acest nivel a unor infectii sau alte procese patologice, sau prin invadarea pleurei de procese patologice de vecinatate (pneumonii, cancer bronho pulmonar, tuberculoza pulmonara etc.).
 
Cauzele cele mai frecvente de aparitie a pleureziei sunt:
 
·         Infectii cu virusuri, infectii cu bacterii, tuberculoza
·         Boli de inima (inima nu mai poate pompa tot sangele in organism si din cauza ca in plamani acesta stagneaza, apa trece din vasele de sange in pleura)
·         Cancerul pulmonar poate invada pleura direct din vecinatate sau poate da metastaze pleurale care se manifesta cu pleurezie
 
Pleurezia se poate forma fara niciun simptom, fiind descoperita cu ocazia unui control medical ocazional, sau poate fi foarte zgomotoasa la debut. Pleureziile cauzate de infectii sunt de obicei zgomotoase, cu junghi de partea bolnava, accentuat de tuse, care este de obicei seaca, febra si greutate in respiratie. Alteori, in caz de insuficienta cardiaca sau in caz de cancer localizat la pleura, initial, simptomele pot lipsi, pacientul prezentandu-se la medic pentru greutate in respiratie (provocata de comprimarea plamanului ca rezultat al cresterii lichidului in cavitatea pleurala.)
 
In cazul in care o persoana prezinta simptomele mentionate, prezentarea la medic este obligatorie. Pleurezia poate fi suspectata de examenul clinic, dar este certificata de efectuarea radiografiei toracice si de punctia pleurala.

In Romania pleureziile aparute la tineri, care evolueaza cu lichid clar, trebuie investigate in primul rand pentru a confirma sau a exclude o tuberculoza, aceasta fiind o boala frecventa in Romania. Cu tratament corect aceasta pleurezie se vindeca la aproape 100% din cazuri.
 
Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu

021/323.00.00 (02)
www.gralmedical.ro
 
Continuarea acestui articol: "Apa la plamani:diagnostic si tratament" - partea a 2 a o puteti citi la :
 

 

Notare
Comentarii
de marry
bunicul meu a fost depistat cu apa la unul din plamani,i a fost scoasa de 2 ori si a 2 a oara o fost de culoare roz,doctorul pneumolog a spus ca ar fi vorba de celule cancerigene in lichid.dumneavoastra ce credeti?acum a fost trimis sa faca CT pentru a se depista.ma puteti ajuta cu o parere?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Apa la plamani: diagnostic si tratament - partea a a 2 a Pleurezia sau „apa la plamani”se poate forma fara niciun simptom, fiind descoperita cu ocazia unui control medical ocazional, sau poate fi foarte zgomotoasa la debut, cu junghi, tuse seaca, febra si greutate in respiratie. La prezentarea acestor simptome, pacientul trebuie sa se prezinte la...
Cancerul pulmonar nu înseamnă condamnare la moarte În fiecare an, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar.
Cancerul pulmonar, ucigaşul nr. 1 “Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul” – acesta este mesajul campaniei anuale de informare asupra riscului acestei afecţiuni, derulate în luna noiembrie de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
14 plante benefice pentru plamani si sistemul respirator Un val de infectii virale si bacteriene matura emisfera nordica si oamenii au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca de o gama larga de simptome ale sistemului respirator. Daca recurgi la medicina conventionala pentru a incerca sa rezolvi aceste infectii cu antibiotice, doar o sa sporesti...
Ioana Ruxandra Ştefănescu (SMC): Vaccinul antituberculos care se face la naştere nu protejează persoana de apariţia bolii Vaccinul antituberculos (BCG) care se face la naştere nu protejează persoana respectivă de apariţia bolii, ci de formele grave de tuberculoză - miliară şi meningita TB - care apar în special între 0-4 ani, a afirmat luni şeful Secţiei de Pneumologie şi ftiziologie al Spitalului Universitar de Urgenţă...