Cele mai citite
 


Măsuri pentru facilitarea achitării obligaţiilor către FNUASS
duminică, 23 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în calitatea sa de administrator al sistemului de asigurări sociale de sănătate, precizează, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES, că persoanele fizice care au obligaţia să achite lunar contribuţiile către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) au mai multe variante de plată: prin mandat poştal, prin ordin de plată la CEC-Bank sau prin intermediul celorlalte bănci, nu numai prin plata directă la ghişeu.
Angajatorii care trebuie să depună declaraţiile lunare obligatorii au posibilitatea raportării printr-un formular on-line aflat pe site-ul Casei de Asigurări Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) - www.casmb.ro - pentru a nu se mai deplasa personal la sediul Casei şi pentru a evita aglomeraţia din faţa ghişeelor.
În cazul persoanelor care solicită adeverinţe de asigurat necesare la medicii de familie sau pentru a beneficia de alte servicii medicale, CNAS a creat o nouă procedură pentru separarea etapelor de depunere şi eliberare a formularelor, precum şi facilitatea de verificare on-line a statutului de asigurat.
În vederea eficientizării activităţii de relaţii cu asiguraţii, la recomandarea CNAS, CASMB a organizat ghişee suplimentare, a prelungit programul de lucru în zilele lucrătoare şi a decis ca în ziua de vineri, 21 ianuarie 2011, în intervalul orar 10,00-13,00, să existe program cu publicul.
De asemenea, în vederea preluării declaraţiilor angajatorilor, există posibilitatea predării fişierelor de raportare, urmând ca procesarea acestora în sistem să se producă ulterior şi nu la ghişeu în momentul predării efective, fără ca persoanele depunătoare să mai aştepte la cozi.
Obligaţia Persoanelor Juridice (PJ) şi a Persoanelor Fizice Autorizate (PFA) de raportare a declaraţiilor FNUASS la CNAS poate fi realizată prin transmiterea fişierelor de raportare prin e-mail. Această operaţie se realizează utilizând o aplicaţie electronică ce poate fi preluată gratuit de pe site-ul CNAS - www.cnas.ro.
Transmiterea raportării se realizează în deplină siguranţă, în mod securizat, prin criptarea automată a acesteia de către aplicaţia de raportare. Pentru realizarea criptării se va folosi un cod (numit ''Cheie de Activare''), generat automat de pe site-ul CNAS, precizează sursa citată.
Procedura care trebuie urmată de angajator pentru efectuarea raportării prin e-mail este următoarea: se descarcă aplicaţia pentru trimiterea raportării (SIUI-ANGAJ 2.0) de pe site-ul CNAS, de la adresa http://siui.casan.ro/cnas/download/dbf-2-email.
La adresa http://siui.casan.ro/cnas/manuale/dbf-2-email pot fi găsite ''Manualul de instalare'' şi ''Manualul de utilizare'', cu instrucţiuni complete privind instalarea şi utilizarea aplicaţiei. Pentru obţinerea ''Cheii de Activare'' de la CASMB, PJ şi PFA trebuie să apeleze site-ul CNAS la secţiunea ''Interfaţa SIUI on-line'' prin introducerea codului fiscal (sau CUI) sau prin introducerea sau CNP-ului reprezentantului legal. Codul de activare este obţinut pe un document (''Convenţie'') care va fi semnat în 2 exemplare, dintre care unul rămâne la CAS, iar celălalt la PJ/PFA. Raportările se trimit la adresa raportari@siui.ro, unde sunt preluate şi prelucrate automat în SIUI.
Măsurile au fost luate pentru a preîntâmpina situaţii de felul celor apărute la începutul lunii ianuarie, la CASMB.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS precizează că a avut mai multe consultări cu medicii de familie privind noul Contract-cadru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, miercuri, că a avut mai multe runde de consultări cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe tema Contractului-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, încă din luna octombrie...
CNAS: Documentele medicale pentru copii sunt eliberate gratuit de medicii de familie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) precizează că eliberarea documentelor medicale pentru copii se face gratuit de către medicii de familie, în conformitate cu prevederile legale ale contractului-cadru şi normelor de aplicare a acestuia, chiar dacă părinţii nu sunt asiguraţi.
CNAS a achiziţionat servicii de colectare şi prelucrare a datelor pentru decontarea serviciilor medicale spitaliceşti Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a achiziţionat de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti servicii privind colectarea, prelucrarea datelor şi elaborarea rapoartelor în vederea decontării serviciilor medicale spitaliceşti, potrivit...
CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză F4, comisiile consultative de specialitate ale Ministerului...
CNAS admite că există unele probleme de funcţionare a cardului de sănătate, dar spune că va găsi soluţii de rezolvare Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a admis joi că există unele probleme reale de funcţionare a sistemului cardului de sănătate, "cel mai frecvent" la furnizorii de servicii medicale care utilizează alt soft decât cel pus la dispoziţie gratuit de instituţie şi a precizat că va găsi soluţii pentru...
Vasile Cepoi: CNAS va trebui să îşi schimbe politica - să plătească pe rezultat, nu pe volum Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va trebui să îşi schimbe politica şi să plătească serviciile medicale în funcţie de rezultatul acestora, nu în funcţie de volum, astfel încât medicul de familie să se simtă motivat să descopere anumite afecţiuni în stadiu incipient, a declarat, sâmbătă, la Târgu...