Cele mai citite
 


Premieră educaţională în domeniul dializei
duminică, 23 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un număr de aproape 400 de specialişti din domeniul nefrologiei şi dializei vor beneficia de instruire medicală pentru tehnologii inovatoare şi proceduri moderne în dializă dar şi pentru abilităţi în domeniul comunicării cu pacienţii.
Proiectul care este o premieră în Europa de Sud Est, este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, cu un milion de euro şi este derulat de IHS Medical School a cărei contribuţie la proiect este de 100 000 de euro, în parteneriat cu prestigioasa instituţie de învăţământ superior din Marea Britanie, City University London.
Personalul medical participant la cursuri este din 6 dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale ţării respectiv Sud - Est, Sud, Sud - Vest, Vest, Centru şi Bucureşti - Ilfov.
Preşedintele Societăţii Române de Nefrologie, prof. dr. Adalbert Schiller a declarat, cu prilejul lansării proiectului, că în prezent la nivelul ţării există un număr mic de nefrologi, comparativ cu Europa de Vest, respectiv 250-300 de nefrologi şi 10 nefrologi pediatri.
În ceea ce priveşte incidenţa afecţiunilor renale, acesta a menţionat că potrivit studiului făcut de organismul profesional, un procent de 11% din populaţia generală suferă de insuficienţă renală de gradul 3,4 şi 5. Din cei 11% cea mai mare parte nu ajunge să facă dializă.
Prof. dr. Adalbert Schiller a făcut referire la lipsa de personal cu care se confruntă specialitatea. În acest context iniţiativa acestui proiect este benefică mai ales pentru asistenţi.
La rândul său, dr. Dimitrie Capşa a accentuat necesitatea acestei pregătiri având în vedere că astfel de cursuri nu au fost organizate la nivel naţional ci au fost iniţiative la nivel local.
'Dializa este deosebit de complexă, are reguli foarte stricte, iar tratamentul este foarte scump, personalul ar trebui pregătit la nivelul dotării', a spus dr. Capşa.
Preşedintele Comisiei de Specialitate din Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Gabriel Mircescu, a explicat că în prezent sunt 9500 de bolnavi dializaţi.
Acesta a menţionat că dializa peritoneală este cea mai ieftină.
'Şcoala Medicală Europeană o susţinem pentru că se adresează educaţiei care este deficitară. O şedinţă de dializă durează patru ore, medicul stă cel mai puţin cu bolnavul, majoritatea timpului stă cu asistentul medical care trebuie să fie foarte bine pregătit', a spus prof. dr. Mircescu.
La rândul său prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, preşedintele Comisiei de Nefrologie a CNAS a menţionat că aceaste cursuri permit o prezentare şi a experienţei din alte ţări. Prin pregătirea acestor specialişti se are în vedere şi creşterea calităţii vieţii pacienţilor.
'Calitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor reprezintă pentru noi o preocupare permanentă. 'Şcoala Medicală Europeană- Instruirea personalului medical pentru tehnologii inovatoare şi proceduri moderne în dializă' are ca obiectiv asigurarea posibilităţii acestora de a se reintegra în activităţi productive normale. Sesiunile de formare vor prilejui schimburi de experienţă între specialiştii din unităţile de dializă şi nefrologie publice şi private, iar experienţa incontestabilă a City University Londra şi sprijinul unora dintre cei mai buni specialişti din domeniu vor reprezenta un aport important
de know-how pentru aceştia', a accentuat Georgios Sofianos, administratorul IHS Medical School .
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof, dr. Vasile Astărăstoae consideră proiectul ca unul care aduce valoare pentru sănătate şi a apreciat că investiţia în oameni este cea mai importantă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cele mai noi informaţii privind transplantul şi insuficienţa renală, prezentate la Congresul de Nefrologie Al VII-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular, care a început, joi, la Bucureşti, aduce în atenţie o serie de noutăţi privind dializa peritoneală, actualităţi în managementul anemiei la pacienţii cu insuficienţă renală cronică, dializa hepatică la pacienţi cu insuficienţă...
Peste 600 cadre medicale din centre de dializă au absolvit cursuri de instruire pentru tehnologii inovatoare Peste 600 de cadre medicale din centre de dializă din mediul privat şi public din toată ţara au absolvit cursurile de instruire ale proiectului "Şcoala Medicală Europeană", desfăşurat pe parcursul a trei ani.
O nouă promisiune îndeplinită: IHS deschide porţile noului Centru de Nefrologie şi Dializă IHS Craiova - Terapii integrate pentru pacienţi cu Boală Cronică de Rinichi International Healthcare Systems (IHS), companie membră a grupului SofMedica, a inaugurat astăzi noul sediu al Centrului de Nefrologie şi Dializă din Craiova. Acesta a fost conceput din start pentru a răspunde nevoilor specifice ale unui număr în creştere de pacienţi, dintr-un mare municipiu...
Primul Centru privat de excelenţă în tratarea cancerului din România Primul Centru Privat de Excelenţă în Tratarea Cancerului din România - OncoFort - va fi lansat, în luna august, în România şi va reuni în premieră radioterapie, chimioterapie şi consult de specialitate internaţional,anunţă, printr-un comunicat remis marţi AGERPRES, Gral medical.
Bălgrădean ('Marie Curie'): Fetiţa transferată de la Braşov va trebui să înceapă imediat procedura de dializă peritoneală Fetiţa transferată de la Braşov la Spitalul "Marie Curie" are o formă completă de sindrom hemolitic uremic, se află la debutul bolii şi va trebui să înceapă deîndată o procedură de dializă peritoneală, a declarat sâmbătă şeful Secţiei de nefrologie, dr. Mihaela Bălgrădean.
Pacienţii care fac dializă se pot bucura acum de un nou sejur la munte, la IHS Buşteni, unde îi aşteaptă un peisaj mirific cu multă zăpadă IHS (International Healthcare Systems) continuă campania “Dializa în vacanţă”, prin care pacienţii care suferă de insuficienţă renală cronică, se pot bucura de un nou sejur în staṭiunile de pe Valea Prahovei, alături de cei dragi, fără a avea grija tratamentului medical.