Cele mai citite
 


Mureş: Peste 40 de persoane intoxicate cu produse etnobotanice au ajuns de la începutul anului la Psihiatrie
duminică, 23 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
- Peste 40 de copii şi tineri intoxicaţi cu produse etnobotanice au ajuns, de la începutul anului, la Clinica de Psihiatrie nr. 1 din Târgu Mureş, a declarat, vineri, presei, prof. univ. dr. Iosif Gaboş Grecu, şeful clinicii.
''Avem cam peste 40 de cazuri de internare numai anul acesta. În fiecare zi avem, aproape la fiecare gardă avem. Legea e lege, părintele e părinte. Dacă vine cu copilul şi zice că nu-l lasă, eu nu-l pot forţa să rămână în continuare în clinică, deşi ar fi bine ca să urmeze un program, după mine nu un program de dezintoxicare, că aceştia fac intoxicaţii acute - că încă nu am ajuns în faza aceea ca într-adevăr să vorbim de dependenţă totală - astea sunt intoxicaţii acute sau supradoze'', a arătat dr. Iosif Gaboş Grecu.
Medicul a susţinut că cel mai adesea pacienţii prezintă intoxicaţii acute dublate de consum de alcool şi că există cazuri în care aceştia recidivează.
''Zilnic este ceva. Nu toată lumea ajunge la noi, dacă îşi periclitează viaţa atunci normal că prima dată ajunge la SMURD, trebuie să se intervină cu spălături gastrice, trebuie monitorizat şi aşa mai departe, după care se trimite la noi. Avem un compartiment specific pentru clinica noastră. Am avut şi cazuri de tineri care au consumat o dată aceste substanţe şi care au revenit'', a subliniat doctorul.
Dr. Grecu Gaboş a subliniat importanţa măsurilor luate de autorităţi de interzicere a magazinelor de vise, însă a precizat că numărul mare de intoxicaţi care ajung în clinică dovedeşte că încă acest gen de comerţ este înfloritor.
''Important este că totuşi s-au luat nişte măsuri şi magazinele de vise s-au închis, dar asta nu înseamnă că s-a întrerupt activitatea. Mai nou, aşa cum văd eu, prin pacienţii care ajung la noi în clinică, se vând cu veselie, în continuare, îţi aduce acasă, pe internet, pe stradă, în cafenele, deci există posibilitatea de a continua. Noi ne confruntăm mai departe cu aceleaşi probleme, cu consumul acestora şi din păcate nu numai tineri, din aceştia, cu teribilism, de la 15-16 ani, mai sunt şi adulţi la 30-35 de ani, care folosesc aceste substanţe'', a afirmat medicul.
Acesta consideră că tinerii şi copiii care consumă plantele respective nu conştientizează problemele de sănătate pe care şi le pot provoca, iar investigaţiile medicale efectuate pe astfel de pacienţi scot în evidenţă afecţiuni grave.
''Am găsit probleme organice, s-a continuat examinarea prin EEG, s-au găsit deformări, focare iritative ale creierului. Orice e toxic la un moment poate duce mai departe la focar şi poate chiar să apară epilepsia, care este o boală foarte gravă. Nu mai vorbesc de bolile noastre psihice, fiindcă halucinogenele provoacă tulburare psihotică şi această tulburare psihotică, cu iluzii, cu idei delirante, cu halucinaţii, poate să conducă mai departe la apariţia unei boli foarte grave ca şi schizofrenia'', a accentuat dr. Iosif Gaboş Grecu.
Profesorul şi-a exprimat speranţa că marea majoritate a celor care consumă doar alcool - şi nu neapărat în combinaţie cu substanţe psihotrope - dacă ar avea posibilitatea să îţi vadă creierul şi modificările pe care le produce alcoolul ar renunţa să mai consume.
''După 2-3-4-5 ani, dacă ar face examinarea, nu cred că ar mai consuma alcool, ar fi conştienţi de aceste riscuri că apar complicaţii. (...) Explicăm părinţilor şi tinerilor efectele secundare negative, că etnobotanicele pot periclita viaţa, dar unii înţeleg, alţii mai puţin. Trebuie să fie o hotărâre totală prin care să excluzi complet şi să nu mai apară sub altă formă, de exemplu în magazinele de îngrăşăminte chimice sau cine ştie ce mai inventează, că tot timpul este ceva, o invenţie prin care se fac foloase mari. Sunt destul de scumpe'', a susţinut dr. Grecu Gaboş.
Dr. Iosif Gaboş Grecu a mai precizat că pacienţii intoxicaţi cu produse etnobotanice care ajung la secţia de toxicomani a Clinicii de Psihiatrie nr. 1 din Târgu Mureş sunt mai numeroşi faţă de consumatorii de droguri clasice - cannabis, ecstazy, marijuana sau cocaină.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mureş: Poliţia Locală avertizează în privinţa creşterii numărului consumatorilor de etnobotanice Direcţia Poliţia Locală Târgu Mureş a avertizat, joi, asupra creşterii numărului copiilor şi tinerilor care consumă substanţe psihoactive (etnobotanice), după ce în ultimele zile a identificat şase persoane care au consumat aceste substanţe în combinaţie cu alcool, în urma manifestării unui comportament...
Mureş: Comisia împotriva distribuitorilor de etnobotanice, reconstituită după creşterea numărului de intoxicaţii Prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan, a anunţat, miercuri, în cadrul Colegiului Prefectural, că a emis un ordin de reconstituire a Comisiei de luptă împotriva distribuitorilor de produse etnobotanice, după apariţia a peste 50 de cazuri de intoxicaţii de la începutul acestui an.
La Târgu Mureş se pun bazele primului Centru Naţional de Toxicologie Managerul spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Ovidiu Butuc, a anunţat joi, în cadrul lucrărilor celei de-a XVII-a ediţii a Congresului Naţional de medicina Muncii, că se poartă discuţii cu specialişti ţară şi din străinătate pentru înfiinţarea la Târgu Mureş a primului Centru Naţional de Toxicologie...
Nouă sursă de informare despre dependenţă Clinică britanică de top - specializată în tratamentul dependenţei - îşi lansează site-ul în limba română
Iaşi: Cinci intoxicări cu etnobotanice, printre care şi o gravidă, în ultimele 12 ore Un număr de cinci personae au ajuns în ultimele 12 ore la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi după ce s-au intoxicat cu plante etnobotanice, printre acestea fiind şi o gravidă în luna a şaptea.
T. Ciuhodaru: Etnobotanicele - un fenomen în rândul tinerilor de la oraş, dar care începe să se răspândească şi la ţară Consumul de etnobotanice a devenit un adevărat fenomen în România, care începe să se răspândească tot mai mult şi în mediul rural, a declarat, miercuri, medicul Tudor Ciuhodaru.