Cele mai citite
 


Gh. Mencinicopschi: Genetica omului spune că suntem ceea ce mâncăm
duminică, 23 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un regulament al Uniunii Europene este obligatoriu şi pe teritoriul României, a declarat, vineri, pentru AGERPRES prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
'O recomandare Codecs Alimentarius este preluată sub formă de regulament şi este obligatorie şi o recomandare ar fi aceea că suplimentele alimentare care sunt alimente să nu poată purta menţiuni medicale, adică să nu scrie pe eticheta lor 'previne', 'vindecă' sau 'tratează'. În acest moment este doar o recomandare, dar dacă este preluată într-un regulament al Uniunii Europene - şi dăm exemplul concret cu Regulamentul 1924/2006 - astfel recomandarea din Codecs Alimentarius a devenit lege'', a spus specialistul.
Potrivit acestuia, suplimentele alimentare, care sunt alimente şi nu medicamente, nu pot purta menţiuni medicale, ceea ce este contrar tuturor evidenţelor ştiinţifice.
''Este o idee, dacă vreţi, retrogradă, antiştiinţifică, care ne aruncă direct în evul mediu. Asta este biologia omului, alimentele să fie medicamente şi medicamentele să fie alimente, măcar de la Hipocrate încoace'', a afirmat profesorul Mencinicopschi.
El a adăugat că dietoterapia este inclusă, astăzi, în ţările care fac medicină preventivă, în protocoalele de tratament, inclusiv în cel al cancerului şi că este clar că cineva are un interes ca alimentele să nu poarte menţiuni medicale, împotriva adevărului şi evidenţei ştiinţifice demonstrate şi dovedite de mii de ani. Genetica omului spune că suntem ceea ce mâncăm, fără tăgadă.
''Iată cum se ajunge ca printr-o manevră juridică să desfiinţăm legi naturale. Dacă alimentele nu pot preveni, vindeca sau trata bolile şi numai 'medicamentele o pot face', ceea ce este eronat, concluzia logică este că pentru a preveni boala, trebuie să înlocuim alimentele cu medicamentele. Este atentat la sănătatea oamenilor', a subliniat prof. univ. dr. Mencinicopschi.
El a exemplificat că în aceste condiţii, nu mai ai voie să spui despre usturoi că scade tensiunea arterială.
''Medicina modernă nu are o abordare ştiinţifică, holistică, nu vede omul ca pe o fiinţă biologică şi biologia lui în armonie cu biosfera. Astăzi studenţilor li se spune că există boli şi remedii, ceea ce este din nou fals. Sunt adevăruri distorsionate în interesul economic, oamenii sunt manipulaţi prin încercarea de a desfiinţa legi ale naturii. Medicul devine un fel de depanator, tratamentul în loc să fie cauzal este simptomatic. În America, de pildă, şi alte ţări se pune accentul pe medicina preventivă'', a spus specialistul.
Acesta este de părere că trebuie să alegem din ceea ce este rău, cel mai mic rău, să avem un stil de viaţă sănătos care presupune mişcare, cât mai puţin fast food şi ''alimentele-gunoi'', subliniind că fiecare aliment trebuie analizat, pentru că prin denumirile generice ale alimentelor se face cea mai mare manipulare a oamenilor.
'Spunem că pâinea este bună, dar trebuie să ştim din ce e făcută ca să spunem că pâinea e bună sau rea. Trebuie să citim eticheta, să ştim despre lista de alergeni, despre tehnologiile de fabricare. Adevăratele alimente sunt alimentele integral naturale, în special legumele şi fructele consumate ca atare, în sezonul lor de apariţie, crude, proaspete şi apoi în funcţie de procesul de procesare'', a mai spus prof. univ. dr. Mencinicopschi.
În general, conservele nu sunt bune, dar sunt şi aici excepţii, potrivit specialistului, care a subliniat că orice aliment ''omorât'' este un aliment devalizat de valoarea lui biologică.
''Un lucru foarte important este informaţia matrice a alimentului, care este foarte importantă. Alimentele procesate peste 40 de grade nu mai au enzime, au fost distruse. Enzimele sunt foarte importante, sunt cheia vieţii. Felul principal este micul dejun, iar alimentele nu trebuie amestecate'', a atras atenţia specialistul.
Referindu-se la produsele tradiţionale, el a afirmat că mergem şi cumpărăm cârnaţi tradiţionali, dar ei sunt făcuţi cu carne de porc crescut industrial, ''deci este o minciună'.
Prof. dr. Mencinicopschi recomandă să mâncăm peşte, dar nu orice fel, de preferat peştele mic sau somon sălbatic de Atlantic şi conserve de peşte marinat sau în sos propriu. Potrivit acestuia, alimentele din conserve sunt izolate de partea metalică printr-un material special şi nu afectează conţinutul.
Profesorul Mencinicopschi a atras atenţia că trebuie acordată o mare atenţie uleiului, subliniind că cel mai bun este uleiul de rapiţă.
'Cu ulei nu trebuie să prăjim, mai ales cu uleiurile care nu rezistă la temperaturi de 190 de grade. Multe uleiuri încep să se degradeze de pe la 110, 120, 140 de grade, conţin foarte multe substanţe cancerigene. Nu trebuie să prăjim cu ulei de floarea soarelui, pentru că are multe polinesaturate. Cel mai bun este uleiul de rapiţă'', a spus profesorul.
El a afirmat că uleiul de măsline este cel mai falsificat ulei din lume şi că uleiul cel mai bun este uleiul de măsline virgin presat la rece, nu cel obţinut prin metode mecanice şi cu aciditatea sub 0,8. Pentru prăjit, specialistul recomandă uleiul de palmier nehidrogenat, foarte rezistent la temperaturi înalte.
Referindu-se la produse lactate, prof.dr. Gh. Mencinicopschi a spus că este indicat consumul de lapte integral, nu degresat, iar untul este indicat, dar nu mai mult de 40 de grame pe zi şi prăjit. Este foarte bun untul ghee, care se prepară punând untul pe o baie de apă şi se separă faza apoasă, care rămâne jos, de faza galbenă grasă, care rămâne deasupra, devenind rezistent şi foarte bun.
Prof. univ Mencinicopschi susţine că nu există aliment ideal, adevărul ideal este dieta, iar dieta noastră trebuie să fie diversificată şi echilibrată, să mâncăm câte puţin din toate, dar măcar jumătate din farfurie să fie legume şi fructe proaspete.
''Mai bine mai puţin şi de calitate, decât mult şi prost şi gustos'', a conchis prof. univ. dr. Gh.Mencinicopschi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. Mencinicopschi atrage atenţia asupra dietelor pentru slăbit Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, a subliniat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că dietele pentru slăbit trebuie urmate cu mare atenţie.
Dieta, ajutor in renuntarea la fumat? Lucrul imbucurator pentru cei ce vor sa se lase de fumat este faptul că unul din cinci fosti fumatori nu castiga deloc in greutate, deci se poate si asa. Sa descoperim impreună ce anume ii ajuta pe acestia sa nu castige in greutate.
Dieta in ADHD ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) se traduce in romana prin Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica si se refera la un comportament bazat pe o combinatie dintre neatentie, hiperactivitate si impulsivitate ce afecteaza buna functionare a individului la scoala sau acasa. Simtomele...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI/Lygia Alexandrescu: După Paşte, O dietă fadă sau de înfometare e cea mai păguboasă alegere După Paşte, trebuie să se revină la o dietă echilibrată, uşor redusă caloric, pentru a corecta efectul exceselor alimentare, vegetarianismul strict nefiind nici pe departe o soluţie pe termen lung, însă este foarte utilă şi recomandată o mărire a cantităţilor de fructe, legume, cereale integrale şi seminţe...
'Alimente pentru o viaţă sănătoasă', ghid pentru prevenţie şi terapeutică Ghidul de prevenţie şi terapeutică 'Alimente pentru o viaţă sănătoasă', care prezintă în detaliu rolul alimentelor şi al substanţelor considerate esenţiale pentru menţinerea sănătăţii, a fost lansat joi, la Sala Dalles, din Capitală.
Medicii recomandă cumpătare în alimentaţie de sărbători Medicii recomandă evitarea consumului excesiv de alimente şi de alcool în noaptea de Revelion, dar şi în zilele Anului Nou, precum şi multă mişcare în aer liber, pentru a preveni riscul de îmbolnăviri.