Cele mai citite
 


Dr. Doina Mihăilă: Noul proiect de act normativ privind centrele de permanenţă este de neacceptat
duminică, 23 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedinta Federaţiei patronatelor medicilor de familie, dr. Doina Mihăilă, a declarat, vineri, pentru AGERPRES că recentul proiect de act normativ care prevede organizarea centrelor de permanenţă nu poate fi acceptat.
'Contractul cadru ne obligă la muncă în plus peste cele 7 ore legale. Sunt două contracte distincte, respectiv unul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi altul separat, cu Ministerul sănătăţii, întrucât orele pentru centrele de permanenţă sunt plătite de la bugetul de stat, dar prevăd penalităţi care se răsfrâng dintr-un contract la altul. Mai precis este vorba de penalizarea cu 10% din plata per capita, care este prevăzută în contractul cu casa de asigurări de sănătate'', a spus dr. Mihăilă.
În opinia medicului, toate propunerile din proiectul de act normativ ''nu dovedesc decât incompetenţă juridică'.
''Ne transformă în şoferi profesionişti, ilegal, pentru că noi nu avem voie să conducem ambulanţe, fie ele şi ca maşini mici. Se pare că atunci când se achiziţionează ceva pe bani grei, noi trebuie să-l facem util şi să plătim. Maşinilor achiziţionate de subsecretarul de stat dr. Raed Arafat, care stau nefolosite, trebuie să li se găsească o utilizare'', a susţinut dr. Doina Mihăilă.
Ministerul Sănătăţii a postat pe site-ul său proiectul de act normativ care prevede că medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi care îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial la centrele de permanenţă sunt obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în aceste centre, începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15,00-8,00.
Sâmbăta, duminica şi în zilele de sărbători legale, serviciul de permanenţă se va efectua pe parcursul a 24 de ore, în intervalul orar 8,00-8,00 a doua zi.
Proiectul de ordonanţă stipulează că zonele în care se înfiinţează centre de permanenţă sunt stabilite de direcţiile de sănătate publică, cu acordul prealabil al caselor de asigurări de sănătate şi al consiliilor locale. Pentru serviciile acordate în cadrul centrelor de permanenţă, medicii de familie vor fi retribuiţi, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă.
În cazul în care medicii de familie nu respectă obligaţiile impuse de noile reglementări, casele de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală vor diminua lunar, cu 10%, valoarea minimă garantată a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniţi într-o localitate, stabilit în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de HG referitor la vaccinări Toţi furnizorii de servicii medicale care se ocupă cu vaccinarea, indiferent dacă sunt din sistemul public sau privat şi indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care au încheiat contract, sunt obligaţi să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Naţional...
Valentin Popescu (MS): Sancţiunile prevăzute în proiectul Registrului de vaccinare nu sunt de dragul de a amenda medicii Toţi furnizorii de servicii medicale care se ocupă cu vaccinarea, indiferent dacă sunt din sistemul public sau privat şi indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care au încheiat contract, sunt obligaţi să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Naţional...
CNAS precizează că a avut mai multe consultări cu medicii de familie privind noul Contract-cadru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, miercuri, că a avut mai multe runde de consultări cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe tema Contractului-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, încă din luna octombrie...
Comunicat de presă - Guvern COMUNICAT DE PRESÃ
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Medicii de familie vor asigura continuitatea asistenţei medicale primare în centrele de permanenţă, în afara programului de lucru Ministerul Sănătăţii (MS) a postat pe pagina de web www.ms.ro, la secţiunea Transparenţă Decizională, spre dezbatere publică, un proiect de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.