Cele mai citite
 


După o grefă de laringe, a doua realizată în lume, o femeie si-a recăpătat glasul
duminică, 23 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Endocrinologie
 

O echipă internaţională de chirurgi a realizat un transplant reuşit de laringe, al doilea din lume, care i-a permis femeii operate să-şi recapete vocea după 11 ani, a anunţat joi centrul medical Davis din California (vestul Statelor Unite), citat de AFP.

În afara laringelui, care conţine corzile vocale, chirurgii au mai grefat glanda tiroidă şi traheea pacientei de 52 de ani, care a reînceput să respire singură, arată spitalul.


Intervenţia, foarte complexă, a durat 18 ore şi a avut loc pe parcursul a două zile, în octombrie 2010. După 13 zile, Brenda Charret Jensen a putut rosti primele cuvinte şi, după alte două luni de exerciţii, a putut vorbi cu uşurinţă. Potrivit centrului Davis, este a doua grefă de laringe din lume, precedenta având loc în 1998, la Cleveland Clinic (Ohio, nord).


Înaintea triplului transplant, pacienta nu putea respira şi vorbi normal ca urmare a unor complicaţii apărute după o intervenţie chirurgicală. Din cauza complicaţiilor i s-au blocat căile respiratorii, femeia fiind dependentă în întregime de o traheotomie, procedură care constă în practicarea unei incizii în trahee, prin care se introduce o canulă care permite respiraţia.

'Suntem foarte mulţumiţi de această operaţie deosebită', a afirmat dr Gregory Farwell, şeful echipei de chirurgi care a realizat intervenţia chirurgicală complexă. 'Laringele este un organ incredibil de complicat, cu nervi şi muşchi a căror funcţionare permite respiraţia şi vorbirea', a spus el într-un comunicat.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Transplant în premieră, în boala oaselor de sticlă O intervenţie chirurgicală în premieră pentru boala oaselor de sticlă a fost efectuată, joi, la Departamentul de ortopedie al Spitalului Clinic pentru Copii 'Maria Sklodowska Curie' (fost Budimex).
O echipă numeroasă de chirurgi turci a realizat în premieră mondială un transplant de mâini şi picioare O echipă numeroasă de chirurgi turci a realizat transplantul tuturor celor patru membre ale unui pacient, dar au fost nevoiţi să înlăture un picior din cauza unor complicaţii cardiovasculare apărute după operaţie, a anunţat duminică spitalul universitar Hacettepe din Ankara, citat de agenţia Belga.
Franţa: A murit al patrulea pacient care a primit o grefă de inimă, organ produs de firma Carmat Al patrulea pacient care primise o proteză de inimă artificială produsă de firma Carmat a murit din cauza unor complicaţii medicale, legate de starea sa pre- şi post-operatorie critică. Proteza nu a fost implicată în decesul său, a anunţat în noaptea de miercuri spre joi compania franceză, citată de...
Prima grefă de trahee artificială este un succes Primul pacient căruia i s-a grefat o trahee artificială cu celule stem, într-un spital suedez în luna iunie, se simte bine. De curând s-a efectuat şi al doilea transplant de acelaşi tip. Potrivit unui articol publicat în revista The Lancet, pacientul, un eritrean de 36 de ani, 'se simte bine de patru...
Iaşi: Operaţie în premieră, la Spitalul de Recuperare Un braşovean în vârstă de 63 de ani va reuşi să meargă după ce o echipă de medici ortopezi au efectuat, marţi, o intervenţie chirurgicală de refacere a unui şold folosind grefă osoasă, intervenţia fiind realizată în premieră la Spitalul de Recuperare din Iaşi.
O echipă de chirurgi americani a realizat prima grefă multiplă la o fetiţă Alannah are doar nouă ani şi suferea deja din cauza unei tumori 'monstru', care i-a afectat şase organe. Ţinând seama de urgenţa situaţiei, medicii au încercat imposibilul, realizând o grefă multiplă, relatează 7sur7.be.