Cele mai citite
 


Mureş: Program-pilot în Brazilia şi România pentru depistarea precoce a cancerului la sân
duminică, 23 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Programul de Formare a Educatorilor pentru Comunitate, un proiect-pilot derulat în două ţări din lume, România şi Brazilia, în cadrul Iniţiativei Globale pentru Conştientizare asupra Cancerului de Sân 'Susan G. Komen for the Cure', se desfăşoară timp de trei zile în Târgu Mureş.
'Cursul acesta este pilotat doar în Târgu Mureş şi în Brasilia. După ce vom trage concluziile, se va extinde în a doua parte a anului şi în celelalte ţări şi în celelalte judeţe', a declarat vineri dr. Violeta Elisabeta Horhoianu, formator Iniţiativa Globală.
Cursul urmăreşte formarea de educatori în comunitate şi îi va ajuta pe participanţi să înţeleagă noţiuni legate de cancerul la sân, aceştia având la dispoziţie un ghid pentru aplicarea unor programe care să răspundă nevoilor locale din domeniul cancerului de sân.
'Reprezentăm o iniţiativă ce se desfăşoară în 10 ţări ale lumii, cu finanţare 'Susan G. Komen for the Cure' din SUA, cu un proiect prin care intenţionăm - şi chiar am reuşit, în mare măsură - să facem câteva activităţi pentru a conştientiza femeile din cinci judeţe din România asupra pericolului, riscului de a face cancer la sân şi a le învăţa care sunt atitudinile şi comportamentele cele mai potrivite', a subliniat Elisabeta Horhoianu.
Potrivit acesteia, nu doar femeile fac obiectul activităţii Iniţiativei Globale, ci şi formarea profesioniştilor din rândul furnizorilor de servicii medicale, precum şi crearea unor parteneriate între diverse organizaţii şi instituţii private şi guvernamentale.
Dr. Horhoianu a arătat că în cadrul acestui curs vor fi instruite 16 persoane din instituţii interesate şi active în domeniul cancerului de sân, dar şi din rândul persoanelor supravieţuitoare acestei afecţiuni, care vor fi învăţate să deprindă abilităţi şi cunoştinţe ca manageri de proiect, pentru a crea programe sustenabile în domeniul cancerului de sân.
Cursul abordează teme precum mesajele cheie pe care trebuie să le conţină o sesiune de informare, modalităţi de informare a femeilor, autocunoaşterea sânului, manevrele corecte şi cunoştinţele pe care orice femeie trebuie să le aibă în acest domeniu, ce anume ar trebui să facă şi semnalele de alarmă.
Din acest curs nu lipseşte planul de acţiuni, planul pentru un program dedicat cancerului de sân, planul de activităţi, planul de monitorizare şi evaluarea.
Programul este elaborat pentru persoane care vor crea, coordona, monitoriza şi evalua programe destinate cancerului de sân.
Reprezentanta Iniţiativei Globale pentru Conştientizare asupra Cancerului de Sân 'Susan G. Komen for the Cure', Khristina Stansell, a arătat, la rândul ei, că Iniţiativa este activă în 10 ţări din diverse zone ale lumii, în Europa de Est, în mai multe ţări din Orientul Mijlociu şi din America Latină.
'Este foarte plăcut să fiu în rândul participanţilor la acest curs. Pilotăm acest curs în România şi în Brazilia. Sperăm ca în partea a doua a anului să fie implementat şi în celelalte zone. Este un program foarte important pentru noi iar filosofia noastră este aceea de a întări capacitatea la nivel local, astfel încât partenerii locali interesaţi să poată să construiască ulterior comportamente sănătoase în domeniul asistenţei cancerului de sân', a arătat aceasta.
Khristina Stansell a precizat că Iniţiativa Globală a implementat o primă etapă de proiect care a constat în instruirea prin cinci module, etapă numită 'Course of the Cure' (Cursul pentru vindecarea cancerului de sân), la nivel mondial, în cele 10 ţări, urmând ca după dobândirea unor cunoştinţe şi abilităţi participanţii la aceste cursuri să intre în cel de-al doilea program, cel de granturi comunitare.
O altă preocupare importantă este aceea de a construi reţele iar România este una dintre puţinele ţări, din cele 10, care au construit o reţea de activişti din mai multe judeţe de luptă împotriva cancerului de sân, reţea din care fac parte şi organizaţiile din Mureş.
'În momentul de faţă, reţeaua de persoane instruite de Global în cele 10 ţări se ridică la peste 1.000 de persoane', a spus Khristina Stansell.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UMF Târgu Mureş a lansat campania 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul 'Zilelor inimii' Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, lansarea campaniei 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul evenimentelor 'Zilelor inimii', organizate în colaborare cu Institutul de Urgenţă pentru Boli Ca...
Constantin Copotoiu (CSU Medicina Târgu Mureş): Dacă nu se va investi în sport, nu vom mai avea nimic Preşedintele Clubului Sportiv Universitar (CSU) Medicina Târgu Mureş, profesor doctor Constantin Copotoiu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că dacă nu se va investi în sport, România nu va mai avea nimic şi nu va fi recunoscută pe plan mondial prin sport, iar efectele lipsei de finanţare...
UMF Târgu Mureş a înfiinţat Societatea de Simulare în Medicină, prima de acest gen din România Rectorul Universităţii de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat, marţi, că s-a înfiinţat Societatea de Simulare în medicină, prima de acest gen din România, la care au fost invitate să participe toate universităţile similare din ţară care deţin centre...
Raed Arafat: SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină, cu nişte nebuni şi am ajuns la un sistem pe o ţară întreagă Întemeietorul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, în urmă cu 25 de ani, SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină...
Arafat: Centrul de formare SMURD de la Târgu Mureş e cel mai avansat din Europa Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş, inaugurat luni, este cel mai avansat din Europa în privinţa dotării, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Terapia intensivă va beneficia de 900 de medici specializaţi în pediatrie, la încheierea unui proiect de cooperare româno-elveţian Terapia intensivă din România va beneficia de 900 de medici specializaţi în pediatrie, în urma pregătirii în cadrul unui program de cooperare româno-elveţian, ale cărui rezultate au fost prezentate miercuri, într-o conferinţă de presă.