Cele mai citite
 


Să fie insectele proteinele viitorului?
duminică, 23 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Potrivit unei echipe de cercetători olandezi, insectele vor ajunge să înlocuiască carnea în alimentaţia oamenilor. Ce are gust de alune, este bogată în proteine, săracă în grăsimi, emite puţin gaz cu efect de seră şi nu transmite boli oamenilor care o consumă? Insecta, scrie cotidianul francez Le Monde.
Cercetătorii olandezi spun că oamenii vor ajunge să înlocuiască carnea cu insectele, care sunt o sursă mai bună de proteine pentru sănătate şi mediu. 'Va veni ziua în care un Big Mac va costa 120 euro şi un Bug Mac, 12 euro (bug insectă), când vor fi mai mulţi care vor mânca insecte decât cei care vor consuma carne', a spus entomologul Arnold van Huis la o conferinţă susţinută la universitatea din Wageningen (Olanda), în care a prezentat ultimele rezultate ale cercetărilor echipei.

'Are gust de..alune', spune Walinka van Tol, studentă olandeză, după ce a gustat dintr-o ciocolată din care ieşea un vierme. Alături de alţi 200 de curioşi, ea a jucat rolul cobaiului pentru echipa de oameni de ştiinţă. Rulouri de primăvară cu lăcuste, cremă de ciocolată cu larve şi tartă cu fluturi de făină sunt preparate care se pare că au fost pe placul degustătorilor.

Dar Marcel Dicke, şeful departamentului de entomologie al universităţii din Wageningen, este conştient că va trebui mai mult decât un fluture înglobat în ciocolată pentru a schimba mentalitatea occidentală. 'Oamenii cred că este murdar', spune el, în faţa unei expoziţii de muşte, viespi, termite şi gărgăriţe, câteva din cele 1 400 de specii comestibile. 'Trebuie să mâncăm mai puţină carne sau să găsim o alternativă', a spus cercetătorul, adăugând că el şi familia lui mănâncă regulat insecte.

Potrivit agenţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), pe planetă vor trăi 9 miliarde de oameni în 2050, iar suprafaţa terenurilor agricole a început deja să scadă. Cu 10 kg de materii vegetale se produc între şase şi opt kg de insecte, faţă de doar un kg de carne.

Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem ar fi: de ce să nu mâncăm insecte?', spune Marcel Dicke, citând un studiu conform căruia fiecare om mănâncă în jur de 500 g de insecte pe an, în dulceţuri sau pâine, de exemplu. Circa 500 de specii de insecte sunt consumate în Mexic, 250 în Africa şi 180 în China, fiind considerate mâncăruri foarte delicate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un studiu britanic confirmă că insectele sunt mai hrănitoare decât carnea de vită şi pui Un nou studiu desfăşurat de cercetători de la Universitatea din Oxford arată că insectele sunt mai hrănitoare decât carnea care se consumă în mod obişnuit. Echipa de oameni de ştiinţă a comparat aporturile nutritive ale insectelor cu cele al tipurilor de carne cel mai des consumate, informează site-ul...
Alimentatie si serotonina impotriva depresiei Noptile lungi si vremea rece ne pot predispune la depresie. Pentru a evita asta, ne putem axa pe o alimentatie care sa sporeasca secretia de serotonina, bogata in carne de curcan, seminte de in, peste, fructe de mare, banane etc.
Alimentatia si osteoporoza Sistemul osos are nevoie de o dieta echilibrata, care sa contina atat macronutrienti (energie, proteine, grasimi si zaharuri),cat si micronutrienti (vitamine, minerale), necesari pentru dezvoltarea normala si refacere.
Alimentatia si bolile metabolice Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele...
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI: Alimentaţia corectă pentru copii Copiii sunt audienţa cea mai importantă când vorbim de alimentaţie, pentru că o dietă echilibrată este esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea lor normală şi pentru că la această vârstă ei îşi formează şi definesc obiceiurile alimentare pe care le vor urma de-a lungul vieţii.