Cele mai citite
 


Astărăstoae: CRM va reacţiona penal dacă departamentul anticorupţie va viza medicii
miercuri, 17 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Târgu Mureş, 17 iunie /Agerpres/ - Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Vasile Astărăstoae, a avertizat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Sovata, că dacă acel departament anticorupţie care se doreşte a fi organizat în Ministerul Sănătăţii va încerca să se ocupe de medici, atunci CMR va acţiona pe latura penală.

„Noi nu am reacţionat pentru că ni s-a spus că nu este vorba despre medici, ci despre administratorii sistemului de sănătate: licitaţii şi angajări. Dacă se va încerca să se transfere către medici, trebuie să spunem că România este o ţară europeană în care legile trebuie să fie respectate. Şi atunci, în primul rând aceste persoane care vor fi instruite pentru teste de integritate trebuie să se aştepte ca CMR să-i ia şi să-i trimită în penal pentru instigare la infracţiune fără a avea calitate oficială” - a spus Astărăstoae.

În opinia acestuia, nu pot să existe instanţe şi instituţii paralele iar orice tentative de demascare a eventualelor acte de corupţie comise de medici, care, susţine el, ar putea fi provocate, vor fi contracarate de CMR.

„Dacă ministrul vrea să facă acest lucru, ar trebui să ţină cont că pentru medici este ca frecţia la un picior de lemn, nu are niciun efect. Vor încălca drepturi cetăţeneşti şi drepturile omului fac parte din drepturi naturale şi internaţionale, care sunt deasupra dreptului naţional. Atât timp cât în contractul de muncă medicul nu a semnat că este de acord să se supună unor astfel de teste, va constitui un abuz. Colegiul va reacţiona foarte dur la această încercare de culpabilizare şi blamare a profesioniştilor din domeniul sanitar” - a declarat Vasile Astărăstoae.

El le-a sugerat politicienilor să îşi rezolve primii problemele de onestitate şi de cinste, deoarece medicina este o profesie liberală, care presupune o relaţie directă între medic şi pacient.

„Colegiul Medicilor şi-a spus poziţia foarte clar: va combate condiţionarea actului medical. Colegiul nu este de acord ca medicul sau instituţia medicală să primească din partea pacientului orice înainte şi în timpul actului medical. După ce acest act medical s-a încheiat, este o relaţie directă între doi cetăţeni. Este dreptul pacientului să facă ce doreşte” - a afirmat Astărăstoae.

În privinţa sistemului de coplată, preşedintele Colegiului Medicilor din România a fost de părere că dacă aceste fonduri vor fi destinate numai acoperirii găurilor de finanţare din sistemul de sănătate, atunci sistemul nu va avea nicio relevanţă în relaţia dintre medic şi pacient.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Vasile Astărăstoae, s-a aflat la Sovata pentru a participa la a V-a Conferinţă Naţională de Bioetică. AGERPRES/(Dorina Matiş)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Colegiul Medicilor regretă tragedia cauzată de accidentul aviatic Colegiul Medicilor din Romania (CMR) şi-a exprimat marţi regretul privind tragedia cauzată de accidentul de ieri şi solidaritatea faţă de cei implicaţi şi familiile lor.
Structura specializată în prevenirea corupţiei în sistemul de sănătate, operaţionalizată Departamentul Anticorupţie înfiinţat în 2011 în cadrul Ministerului Sănătăţii a devenit operaţional.
CMR: Tratamentul cu Sildenafil (Viagra) se aplică în mai multe secţii din centrele universitare, inclusiv de neonatologie Tratamentul cu Sildenafil al hipertensiunii pulmonare este utilizat de mai mulţi ani şi este recomandat în ghidurile şi protocoalele acceptate în SUA şi în Europa iar medicii de la Spitalul "Sf.Maria" din Iaşi au procedat potrivit conduitei medicale recomandate şi acest lucru este dovedit şi de rezultatul...
Conferinta Nationala de Pediatrie - Editia 2015, un nou succes In perioada 1- 4 aprilie 2015, la Crystal Palace Ballrooms – Bucuresti, s-a desfasurat Conferinta Nationala de Pediatrie, eveniment organizat de Societatea Romana de Pediatrie impreuna cu Asociatia Medicala Romana.
Conferinta Nationala de Farmacie, perioada 14-16 noiembrie 2013 In perioada 14 - 16 noiembrie 2013, la Crystal Palace Ballrooms – Bucuresti, se va desfasura Conferinta Nationala de Farmacie – Editia 2013, eveniment organizat sub egida Colegiului Farmacistilor din Romania si Asociatiei Medicale Romane, în parteneriat cu Agentia Nationala a Medicamentului si...
Conferinta Nationala de Medicina a Familiei – Editia 2015 Societatea Academica de Medicina a Familiei (SAMF) organizeaza in perioada 21 – 24 octombrie 2015, Conferinta Nationala de Medicina a Familiei, eveniment desfasurat la Crystal Palace Ballrooms in Bucuresti.