Cele mai citite
 


Senatul francez examinează marţi un text controversat legalizând eutanasia
marţi, 25 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatul francez examinează marţi un proiect de lege foarte controversat legalizând eutanasia, ce ar urma să dea naştere unor dezbateri aprinse dincolo de separarea tradiţională dreaptă/ stângă.
Acest text stipulează, în primul său articol, că orice 'persoană capabilă majoră, în fază avansată sau terminală a unei afecţiuni accidentale sau patologice grave şi incurabile, ce îi provoacă suferinţe fizice sau psihice care nu pot fi atenuate sau pe care ea le consideră insuportabile, poate cere să beneficieze... de o asistenţă medicală care să îi permită, printr-un act deliberat, o moarte rapidă şi fără durere'.

Această propunere de lege, adoptată la 18 ianuarie de Comisia pentru afaceri sociale a Senatului /25 de voturi pentru, 19 împotrivă şi 2 abţineri/, este rezultatul fuziunii a trei texte în acelaşi sens, unul provenind de la Jean-Pierre Godefroy /socialişti, PS/, altul al lui Alain Fouche /partidul prezidenţial UMP/ şi cel de-al treilea al senatorilor CRC-SPG /comunişti şi Partidul de Stânga) Francois Autain şi Guy Fischer.

Dar marţi, textul nu ar trebui să fie votat de Senat, având în vedere opoziţia unei majorităţi a UMP. Alianţa pentru Dreptul la Viaţă a planificat să manifesteze marţi în faţa Senatului împotriva proiectului de lege, aminteşte AFP.

Adoptarea sa în comisie a stârnit imediat un val de proteste. În grupul UMP din Senat se afirmă de asemenea că o majoritate i se opune.

Unii dintre senatorii partidului prezidenţial au denunţat, printre altele, un text 'contra dreptului nostru ce vizează să îi protejeze pe cei mai slabi, cei mai vulnerabili şi să ofere asistenţă celor care sunt în situaţie de pericol'.

Ei au reamintit, în această privinţă, că legea Leonetti din 2005 asupra sfârşitului vieţii, 'dezvoltând o politică de îngrijiri paliative, răspunde în mare măsură la problematica pusă şi trebuie să îşi găsească aplicarea în toate serviciile medicale implicate'.

La iniţiativa deputatului UMP Jean-Marc Nesme, parlamentarii au format o 'Înţelegere parlamentară vizând refuzarea eutanasiei şi extinderea accesului la îngrijiri paliative'.

În schimb, Jean-Luc Romero, preşedinte al Asociaţiei pentru dreptul de a muri în demnitate /ADMD/ şi consilier regional PS Ile-de-France, a aplaudat acest text. 'Pentru prima dată în istoria ţării noastre, o primă etapă parlamentara a fost trecută în favoarea unei legi de legalizare a unui ajutor activ de a muri', a afirmat ADMD într-un comunicat, vorbind despre 'prima victorie a libertăţii în faţa obscurantismului'.

Adversarii legalizării eutanasiei au pus de asemenea accentul pe riscul 'unei judiciarizări şi mai crescute împotriva corpului medical' şi pe o ruptură a legăturii 'de încredere necesară între medic şi pacientul său'.

În noiembrie, la iniţiativa socialiştilor, un proiect de lege cu privire la sfârşitul vieţii a fost prezentat Adunării Naţionale. El a fost respins cu 326 de voturi contra 202.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect privind utilizarea unei aeronave a MAI pentru asistenţă medicală de urgenţă, adoptat de deputaţi Deputaţii au adoptat, miercuri, un proiect de lege care vizează aprobarea unor măsuri privind operarea unei aeronave aflate în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), astfel încât aceasta să fie utilizată în misiuni de asistenţă medicală publică de urgenţă.
Cameră: Orele suplimentare efectuate de personalul care a acordat asistenţă medicală victimelor de la Colectiv, plătite Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege referitor la modificarea ordonanţei privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice în acest an, care stipulează ca orele suplimentare efectuate de personalul implicat în acordarea asistenţei medicale victimelor tragediei de la clubul...
Specializarea femeilor în asistenţă medicală, un proces-cheie de reducere a mortalităţii infantile Investiţiile într-o comunitate a femeilor specializate în asistenţă medicală reprezintă un rol-cheie în procesul de reducere a mortalităţii infantile şi a celei materne, în condiţiile în care, anual, peste 350.000 de femei mor în timpul sarcinii şi al naşterii şi mai mult de opt milioane de copii mor...
Hunedoara: Asistenta medicală care şi-a aruncat bebeluşul la gunoi a fost arestată preventiv Asistenta medicală din Petroşani care şi-a omorât fetiţa aruncând-o la gunoi imediat după ce a născut-o a fost arestată preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, ea fiind acuzată de infracţiunea de omor calificat asupra unui membru al familiei, potrivit deciziei luate marţi de judecătorii de la Tribunalul...
Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului Un centru care va sigura asistenţă medicală persoanelor care locuiesc în cartierul bucureştean Ferentari va fi inaugurat în curând, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anunţat joi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.
Sălaj: "Oscarul" pentru asistenţa medicală din Anglia, pentru un proiect ce vizează Spitalul Judeţean Zalău Un proiect ce vizează prevenirea şi controlul infecţiilor în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, implementat de unitatea spitalicească în parteneriat cu Hospital Trust Calderdale and Huddesfield din Yorkshire a fost recompensat cu "Nursing time awards", un echivalent al premiilor "Oscar", acordat asistenţilor...