Cele mai citite
 


Asistente medicale românce recrutate pentru Franţa
marţi, 25 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Douăsprezece asistente românce s-au prezentat la 18 decembrie la noul lor loc de muncă, într-o clinică din localitatea Aire-sur-l'Adour (regiunea Aquitaine, sud-vestul Franţei). Ele au fost recrutate în România de către cabinetul Laborare Conseil şi directoarea clinicii, Pierrette Voizard, ca urmare a lipsei acute de personal medical cu care se confruntă sistemul medical francez în unele zone, scrie ziarul Sud Ouest în ediţia de luni.
Acţiunea de recrutare a început vara trecută prin publicarea ofertelor de muncă pe diferite site-uri Internet sau în mai multe spitale din România. Au fost primite în total 500 de CV-uri trimise din 12 oraşe româneşti. Un număr de 150 de candidate s-au prezentat la două interviuri, în iulie şi august, în Franţa.

'A fost o operaţiune delicată şi tulburătoare. Femeile erau neliniştite. Unele păreau să se teamă că suntem o reţea internaţională de prostituţie sau de trafic de organe. Prima selecţie s-a făcut în funcţie de stăpânirea limbii franceze. În ceea ce priveşte cunoştinţele medicale, nu era nimic de spus, deoarece erau competente', asigură Pierrette Voizard.

La întrebarea referitoare la motivaţia hotărârii lor, răspunsul a fost sincer, de ordin salarial. O asistentă câştigă în România între 150 şi 300 de euro lunar; în Franţa, ea primeşte 1.500 de euro net. Lucrurile nu au fost totuşi aşa de simple, deoarece fiecare dosar al persoanelor admise, care avea 110 pagini, a fost depus la departamentul regional al imigraţiei.

Venirea româncelor în diferitele saloane ale clinicii nu a trecut neobservată. 'Ea a generat chiar unele temeri, nu pentru că erau românce, ci pur şi simplu pentru că erau nişte colege noi', spune directoarea instituţiei medicale. După prima lună de activitate, totul a intrat în normal. Doctorul Christian Barbe, chirurgul clinicii, este încântat: 'Ele se descurcă foarte bine. Nu văd decât avantaje de pe urma angajării lor, dat fiind că nu mai sunt nici asistente, nici medici în Franţa.'

Asistentele românce au fost repartizate în clinică în grupuri de câte patru, în funcţie de specializare. 'Este o experienţă deosebită pentru noi, deoarece aici nivelul este mult mai ridicat decât în România. Meseria şi tehnicile sunt aceleaşi, dar materialul este mult mai performant. Medicamentele sunt adesea diferite, dar elementele care le compun sunt identice. Iar bolnavii sunt mai liniştiţi. La noi, ei sunt tot timpul nervoşi', spune Mariana, specialistă în farmacologie. 'Prima noastră grijă este limba', spune o altă asistentă, Stela. Asistentelor le este interzis să vorbească în limba maternă. În fiecare zi fac patru ore de cursuri de franceză. Învăţarea limbii franceze este crucială, pentru că în februarie ele vor trebui să o serie de examene pentru validarea lor de că tre ordinul asistentelor şi acceptarea lor de către serviciul de imigraţie. Dacă nu trec aceste teste, vor fi obligate să se întoarcă în România.

Unele unităţi medicale din Franţa se confruntă cu o mare lipsă de asistente. La 1 ianuarie 2009, erau aproape 500.000 de asistenţi, din care 87,5 % femei. Se estimează că până în 2015, peste 200.000 de locuri vor trebui create pentru profesiile de asistent şi infirmier. În prezent, ar fi nevoie de 35.000 de asistenţi medicali în Franţa.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 4.000 de locuri de muncă pentru medicii români în străinătate Locuri de muncă permanente, dar şi temporare, salarii de la 3.000 de euro în sus sau chiar de 2.000 de lire sterline pe săptămână, oportunităţi de dezvoltare profesională excelente, cursuri de limbă străină pentru familie, asistenţă în procesul de relocare sunt doar câteva dintre avantajele oferite de...
Dolj: Medicii români cu experienţă în psihiatrie şi neurologie, căutaţi pentru joburi în Germania şi ţările scandinave Craiova, 11 nov /Agerpres/ - Câteva sute de medici şi asistenţi medicali, cu sau fără experienţă, care doresc să plece în străinătate, au participat luni la un târg de joburi organizat la Craiova, posturile oferite fiind în Germania, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Norvegia, Suedia şi Danemarca...
Peste 2.000 de cadre medicale au trecut pragul Târgului Internaţional de Cariere Medicale Peste 2.000 de medici tineri şi medici cu experienţă, farmacişti, asistenţi medicali, dentişti, studenţi la medicină sau proaspeţi absolvenţi au vizitat sâmbătă şi duminică Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice - se arată într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
Prima clinică de recuperare oncologică din România va fi construită în judeţul Caraş-Severin Fundaţia "Sfânta Irina" va construi primul centru de recuperare oncologică din România în Valea Nerei, judeţul Caraş-Severin.
Asistente din România şi Bulgaria pun în pericol viaţa pacienţilor britanici (Lordul Robert Winston) Asistentele medicale din Europa de Est, în special cele din România şi Bulgaria, pun pacienţii britanici în pericol, în condiţiile în care acestea nu pot vorbi bine limba engleză, a avertizat unul dintre medicii de top din Marea Britanie, citat de Daily Mail în ediţia de joi.
Iaşi: 4.000 de locuri de muncă în străinătate oferite la Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice Iaşi, 27 nov /Agerpres/ - Sute de persoane, medici, rezidenţi sau asistenţi medicali au venit, sâmbătă, la cea de-a cincea ediţie a Târgului Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice organizat la Iaşi, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă în clinici şi spitale din alte state europene printre...