Cele mai citite
 


Constanţa: Numărul copiilor născuţi prematur şi al deceselor acestora, în creştere
marţi, 25 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa au prezentat, luni, un plan de măsuri pentru prevenirea prematurităţii la nou-născuţi, în condiţiile în care numărul copiilor născuţi prematur în judeţ este de peste 14%, faţă de media la nivel naţional de circa 9%.
Directorul DSP Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat, într-o conferinţă de presă, că în anul 2010 în judeţ s-au născut aproximativ 600 de prematuri, fiind înregistrate 91 de decese la copii cu vârsta de cel mult un an, dintre care 58 în mediul urban şi 33 în mediul rural. În majoritatea cazurilor decesele au avut la bază afecţiuni perinatale, ale aparatului respirator şi malformaţiile congenitale şi au fost înregistrate în unităţi spitaliceşti.
Numărul deceselor la copiii născuţi prematur în 2010 este mai mare faţă de cel din 2009, când şi-au pierdut viaţa 80 de micuţi cu vârsta de până la un an, 39 în mediul urban şi 41 în cel rural.
Referitor la nou-născuţii prematur cu malformaţii congenitale, în judeţul Constanţa, s-au înregistrat 195 de cazuri în 2010 (5 cu sindrom Down), iar în 2009, un număr de 183 de cazuri, dintre care patru cu sindrom Down.
''În mare parte, factorii de risc pentru naşterea prematură se leagă de fumat, care se asociază atât cu prematuritate, cât şi cu dismaturitate, de bolile cronice (...) şi, de asemenea, nu sunt de neglijat infecţiile recurente (...) . Vârsta maternă sub 18 ani sau peste 40 de ani constituie la fel un risc de prematuritate, consumul matern de alcool sau droguri.(...) Este bine să amintim că acestea pot duce şi la malformaţii congenitale fetale. (...) Şi un alt factor de risc este contactul sexual energic în ultima perioadă de sarcină'', a menţionat dr. Constantin Dina.
Planul de măsuri stabilit de DSP pentru prevenirea prematurităţii la nou-născuţi în 2011 cuprinde, printre altele, evaluarea cauzelor creşterii indicelui de prematuritate, urmând ca până la sfârşitul lunii februarie să se facă analiza deceselor din 2010, prin intermediul unei comisii de pediatrie care va fi desemnată de DSP.
''Se va face analiza foilor de observaţie referitor la cazurile de prematuritate pentru toate cuplurile mamă - nou-născut şi prematur înregistrate în maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în cursul anului 2010, cu scopul stabilirii factorilor de risc la apariţia prematurităţii. (...) De asemenea, vom realiza materiale informative pentru gravide referitor la măsurile de prevenire a prematurităţii şi importanţa controalelor medicale în timpul sarcinii. Aceste materiale vor fi distribuite către cabinetele medicilor de familie, către cabinetele de obstetrică-ginecologie, serviciile sociale ale administraţiei locale'', a declarat directorul DSP Constanţa.
Totodată, pe parcursul anului 2011, specialişti din cadrul DSP vor controla periodic secţiile de nou-născuţi din cadrul unităţilor medicale din judeţ şi le vor monitoriza, fiind vorba de SCJU Constanţa, spitalele de la Medgidia, Mangalia şi Cernavodă şi de două maternităţi private. AGERPRES/()
***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Salvaţi Copiii va propune autorităţilor un set de recomandări concrete pentru reducerea mortalităţii infantile Dezbaterile comunităţii medicale reunite la workshop-ul “Program prioritar de sănătate publică în România: reducerea mortaliității infantile și a consecințelor prematurității”, organizat de Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, s-au finalizat cu formularea unui set de...
Pilula contraceptivă a fost absolvită de bănuiala că ar putea produce malformaţii congentitale (studiu) Luarea unei pastile contraceptive înainte sau la începutul sarcinii nu creşte riscul de malformaţii congenitale majore la nou-născuţi, potrivit unui studiu publicat joi în revista medicală britanică 'British Medical Journal' (BMJ), citată de agenţia France Presse.
Neamţ: DSP a finalizat ancheta în cazul bebeluşului decedat în secţia de nou-născuţi a Spitalului Judeţean Cauza decesului în cazul nou-născutului prematur geamăn născut în 9 iulie 2016 prin operaţie cezariană la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ este hemoragia cerebrală, în contextul bolii hemoragice, a concluzionat ancheta Direcţiei de Sănătate Publică, pe baza raportului necropsiei.
Prematuritatea, una dintre principalele cauze de mortalitate neonatală În România în fiecare an se înregistrează peste 20.000 de copii născuţi prematur şi de nou-născuţi cu greutate mică la naştere.
Suceava: 'Salvaţi Copiii' a donat un incubator performant Spitalului Judeţean Secţia de Neonatologie din cadrul Spitalului de Urgenţă ''Sfântul Ioan cel Nou'' Suceava a fost dotată, luni, cu un incubator performant, graţie Organizaţiei Salvaţi Copiii, prin filiala locală Suceava, echipament achiziţionat în cadrul campaniei de strângere de fonduri 'Bun venit pe lume'.
Ministerul Sănătăţii:Comisia de control a constatat nerespectarea procedurilor în cazul de la Câmpulung Membrii Comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii (MS), care au efectuat un control la maternitatea Spitalului Municipal Câmpulung, au propus sancţionarea personalului medical din secţiile de obstetrică-ginecologie şi neonatologie pentru nerespectarea procedurilor medicale în cazul gemenilor...