Cele mai citite
 


Constanţa: Numărul infecţiilor intraspitaliceşti, în uşoară creştere pentru că au început să fie raportate
marţi, 25 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul infecţiilor intraspitaliceşti în spitalele din judeţul Constanţa este în uşoară creştere de doi ani pentru că ele au început să fie raportate, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, dr. Constantin Dina.
Potrivit acestuia, în anul 2008 a fost înregistrat numărul minim de 10 infecţii nosocomiale, după ce din 2002 s-a înregistrat o creştere până în 2005, când a fost atins un maxim de 133 de astfel de infecţii în spitalele din judeţul Constanţa.
''Acum, infecţiile nosocomiale sunt în uşoară creştere pentru că au început să fie raportate'', a afirmat reprezentantul DSP.
La rândul său, directorul adjunct al instituţiei, dr. Mihaela Dinisov, a menţionat că scăderea înregistrată ''în parte se datorează şi faptului că, la un moment dat, a devenit un indicator pentru evaluarea spitalului numărul de infecţii nosocomiale, şi atunci ideea a fost de subraportare, iar acum, în ultimul timp, şi la presiunea legislaţiei şi a situaţiilor care sunt au început din nou să crească, dar creşterea este destul de mică, probabil ea se va face tot treptat''.
Directorul DSP Constanţa a declarat că amenda pe care riscă să o plătească managerul, directorul şi şefii de secţii din spitale în cazul neraportării infecţiilor intraspitaliceşti este de până la 5.000 de lei, dar că până în prezent nu a fost aplicată nicio astfel de sancţiune.
''Dacă-i prindem că nu raportează, aflând asta din alte surse cum ar fi alte cadre medicale sau pacienţii, atunci aplicăm amenda. (...) Până acum infecţiile nosocomiale s-au raportat sporadic, iar când se raportează ei primesc un plan de măsuri de la DSP pe care trebuie să-l implementeze. (...) Dacă constatăm că planul de măsuri nu se pune în aplicaţie, vom merge până la suspendarea activităţii secţiei respective'', a precizat dr. Dina.
Acesta a declarat că spitalele încearcă să ţină sub control infecţiile nosocomiale, în timp ce DSP verifică şi monitorizează lunar ce se întâmplă în unităţile medicale legat de aceste infecţii şi a dat asigurări că instituţia pe care o reprezintă va face 'tot ce este posibil pentru ca acestea să fie într-un număr cât mai mic cu putinţă'.
Conform dr. Mihaela Dinisov, în fiecare spital există o secţie de prevenire şi control a infecţiilor nosocomiale, cu personal ''dedicat special'' acestei activităţi.
''Ei au obligaţia să urmărească în colaborare cu laboratorul de microbiologie care deserveşte spitalul şi cu medicii clinicieni declararea tuturor infecţiilor nosocomiale. (...) Noi am obligat fiecare spital să aibă un plan de prevenire şi control a infecţiilor nosocomiale, să-şi facă autocontrolul, deci să recolteze probe, să vadă ce germeni circulă în spital, dacă aceştia sunt germeni cu caracteristicile care pot declanşa infecţiile nosocomiale, adică germeni rezistenţi la antibioticele utilizate. Şi în funcţie de asta să se poată stabili de către spital şi o politică a administrării de antibiotice, pentru că există această găselniţă extraordinară... cum e o infecţie cât de mică, se dă cel mai puternic antibiotic care în timp poate deter mina apariţia unor germeni rezistenţi tocmai la aceste antibiotice'', a mai spus directorul adjunct al DSP Constanţa.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alexandru Rafila referitor la infecţiile nosocomiale: În următoarele 2 luni, 70 de spitale vor fi evaluate pe bază de chestionare Ministerul Sănătăţii a organizat un grup de lucru format din specialişti epidemiologi, microbiologi, de boli infecţioase şi de sănătate publică, ce au elaborat un document programatic privind principalele direcţii de acţiune care trebuie avute în vedere în perioada următoare în cele mai importante spitale...
Brăila: Peste 50 de infecţii nosocomiale înregistrate în ultimul an la Spitalul Judeţean de Urgenţă, potrivit DSP Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila a înregistrat, în perioada mai 2015 - aprilie 2016, 54 de cazuri de infecţii nosocomiale (n.r. intraspitaliceşti), potrivit unei situaţii făcute publice joi de directorul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, Gabriel Ciochină.
Corpul de control al premierului: Suspiciuni că Spitalul de Pediatrie Piteşti a raportat date neadevărate despre infecţiile nosocomiale Reprezentanţii Spitalului de Pediatrie Piteşti au consemnat în Registrul de infecţii nosocomiale, lunar, între 1 ianuarie 2015 - 16 februarie 2016, faptul că nu a fost identificată nicio infecţie nosocomială, fără a exista însă buletine de analiză în acest sens, existând astfel suspiciunea că înregistrările...
Sălaj: Focar de infecţii nosocomiale la Spitalul Judeţean Şase femei, dintre care cinci gravide, au contactat infecţii în cursul unor operaţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, fiind diagnosticate cu sindrom meningean sub antibiotico-terapie, potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, instituţie ce a realizat deja o...
Evaluare DSP: Infecţiile nosocomiale, prezente la unii pacienţi răniţi în incendiul de la Colectiv Infecţiile nosocomiale au fost prezente la unii dintre pacienţii răniţi în incendiul din clubul Colectiv, însă în majoritatea cazurilor tratamentul adecvat al infecţiilor nosocomiale a determinat o evoluţie favorabilă, cele mai multe decese înregistrându-se în cazul pacienţilor cu leziuni pulmonare grave...
Dr. Roxana Şerban: În România, infecţiile nosocomiale sunt subraportate În România, numărul infecţiilor nosocomiale este subraportat, în condiţiile în care rata de incidenţă semnalată la nivel naţional este de 1%, iar la nivelul Uniunii Europene, valorile sunt cuprinse între 5-15%, a declarat, joi, dr. Roxana Şerban, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul...