Cele mai citite
 


(Corespondenţă)Dioxina - sistemul actual de alertă rapidă în UE este unul bun, afirmă ministrul Valeriu Tabără
marţi, 25 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sistemul actual de alertă rapidă în vigoare în Uniunea Europeană pentru a trata cazuri precum cel al dioxinei din Germania este unul bun, iar acest lucru a fost evidenţiat recent când toate statele membre au fost alertate în interval de câteva ore de situaţia din Germania, a declarat luni ministrul român al agriculturii, Valeriu Tabără, care a participat la reuniunea Consiliului AGRI de la Bruxelles.
''Ministrul german al agriculturii Ilse Aigner a prezentat astăzi un raport extrem de amplu şi analitic, ce cuprinde zece măsuri care sunt necesare pentru a face faţă unei situaţii deosebite, pentru momente ca acesta din Germania (cazul dioxinei - n.red.). Cert este că s-a evidenţiat că sistemul de alertă rapidă la această dată în Uniunea Europeană este unul bun, toate statele membre fiind alertate în câteva ore de situaţia din Germania, inclusiv în legătură cu măsurile luate de autorităţile germane de a bloca efectiv ieşirea cărnii respective în piaţă'' - a spus ministrul român al agriculturii.

Oficialul român a adăugat că în perioada următoare va avea întâlniri cu reprezentanţii sectorului sanitar-veterinar din România, cu care va discuta modul de reacţie pentru a face faţă unor cazuri precum cel al dioxinei din Germania, fiind nevoie de o atitudine cu un mai pronunţat caracter proactiv în astfel de situaţii.

Germania a cerut luni adoptarea de măsuri europene pentru a întări securitatea producţiei de furaje, în urma scandalului provocat de contaminarea cu dioxină a producţiei unor ferme de pui şi de porci din Germania. Potrivit ministrului german al agriculturii Ilse Aigner, aceste măsuri vizează eliberarea autorizaţiilor pentru producătorii de furaje, separarea liniilor de producţie pentru grăsimile industriale de cele pentru grăsimile alimentare, precum şi o supraveghere sporită pentru dioxină. Aigner a mai solicitat ajutoare pentru producătorii de carne de porc, pentru a ajuta acest sector să facă faţă scăderii preţurilor.

Săptămâna trecută guvernul german a adoptat o serie de măsuri care obligă producătorii să separe mai bine producţia de alimente de celelalte industrii. Conform noilor măsuri, este interzisă producerea, la aceeaşi instalaţie, a grăsimilor animale şi a grăsimilor utilizate în industrie. În plus, producătorii de furaje ar urma să fie supuşi unor controale mai stricte şi vor fi sancţionaţi mai dur în caz de infracţiuni.

De la începutul lunii ianuarie, Germania este afectată de un nou scandal alimentar după descoperirea de ouă, şi apoi de carne de porc, contaminate cu dioxină, un reziduu de combustie care în doze mari poate fi cancerigen. La originea contaminării s-ar afla amestecul de grăsimi destinate utilizării industriale cu grăsimile destinate alimentaţiei animale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CE: va fi nevoie de timp pentru a şti dacă Germania a exportat produse cu dioxină Bruxelles, 5 ian /Agerpres/ - Comisia Europeană consideră că va fi nevoie de timp pentru a verifica dacă Germania a exportat ouă sau carne contaminate cu dioxină în alte ţări ale Uniunii Europene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt comunitar, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE.
Contaminarea cu dioxină: Coreea de Sud, Rusia şi Slovacia au luat măsuri de precauţie; precedente în Europa Paris, 8 ian /Agerpres/ - Cazul contaminării cu dioxină din Germania este ultimul ca dată dintr-o serie de mari scandaluri alimentare legate de această substanţă cancerigenă, în ultimii ani, în Europa, notează sâmbătă AFP, care semnalează câteva dintre ele.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Scandalul dioxinei: UE nu îi va despăgubi pe crescătorii germani Uniunea Europeană nu va contribui la despăgubirea crescătorilor de animale germani afectaţi de contaminarea cu dioxină, dar este pregătită să reglementeze activitatea producătorilor grăsimilor aflate la originea scandalului, a indicat marţi executivul comunitar, potrivit AFP.
România va solicita Bruxelles-ului deblocarea exportului de porci vii în spaţiul comunitar România va solicita luni, la Bruxelles, deblocarea exportului de porci vii în spaţiul comunitar prin trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene, ceea ce va oferi producătorilor români posibilitatea de a intra şi pe alte pieţe din afara Uniunii Europene.
Dioxină: Coreea de Sud a suspendat importurile de carne de porc din Germania Bruxelles, 8 ian /Agerpres/ - Coreea de Sud a informat Uniunea Europeană că-şi suspendă importurile de carne de porc din Germania în urma scandalului privind contaminarea cu dioxină, măsură pe care Comisia Europeană o consideră disproporţionată, a declarat sâmbătă pentru AFP un purtător de cuvânt de...