Cele mai citite
 


Britanicii trebuie să renunţe la frica faţă de culturile modificate genetic (raport guvernamental)
marţi, 25 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Publicul britanic trebuie să îşi depăşească teama de 'alimentele Frankenstein' şi să accepte necesitatea culturilor modificate genetic pentru a hrăni populaţia mondială în creştere, se arată într-un raport al guvernului britanic dat publicităţii luni, relatează The Telegraph.
??
În pofida temerilor larg răspândite cu privire la riscurile pe care produsele modificate genetic le au pentru sănătate şi pentru mediu, oamenii de ştiinţă sunt tot mai convinşi că acestea sunt esenţiale pentru a furniza hrană oamenilor.

Raportul 'Food and Farming' a fost comandat de Ministerul britanic pentru Mediul de Afaceri, Inovaţie şi Aptitudini (BIS), pentru a vedea care sunt modaliţile prin care lumea îşi poate asigura hrana în următorii 40 de ani.

Potrivit publicaţiei britanice, temerile susţin că o creştere a populaţiei mondiale la 9 miliarde de persoane, la care se adaugă schimbarea climatică, vor cauza o penurie de alimente şi foamete.

Cu toate acestea, Sir John Beddington, consultantul şef pe probleme ştiinţifice al guvernului de la Londra şi totodată şeful echipei care a alcătuit raportul, susţine că noile tehnologii, cum ar culturile modificate genetic, trebuie folosite pentru a hrăni populaţia.

Posibilele exemple de modificare genetică includ culturi care pot creşte în apa sărată sau în condiţii de secetă.

În anii '90, a existat un val de proteste împotriva 'alimentelor Frankenstein', care a determinat cele mai multe supermarketuri să interzică prezenţa ingredientelor modificate genetic în produsele de marcă proprie, deşi acestea sunt prezente în alimentele din Marea Britanie, în special în uleiurile de gătit.

În plus, în condiţiile în care majoritatea animalelor de fermă din Marea Britanie sunt hrănite cu soia modificată genetic, niciun supermarket nu poate garanta că produsele sale lactate sau de carne provin de la animale care nu au fost hrănite cu astfel de produse.

Marea Britanie nu cultivă culturi modificate genetic în scopul comercializării, însă, în interval de cinci ani, ea va putea cultiva cartofi şi sfeclă de zahăr modificate genetic, în cazul în care seminţele beneficiază de licenţă.

În termen de 10 ani, Marea Britanie ar putea cultiva grâu modificat genetic care are nevoie de mai puţin îngrăşământ şi este rezistent la secetă sau la inundaţii.

Potrivit lui Julian Little, preşedintele Consiliului de Biotehnologie Agricolă, peste 300 de milioane de acri de culturi modificate genetic sunt cultivate în lume în fiecare zi.

El a susţinut că, în ultimii 12 ani, două trilioane de mâncăruri consumate au conţinut ingrediente modificate genetic.

Cu toate acestea, Sandra Bell, un activist pentru organizaţia Friends of the Earth, a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă au existat efecte negative asupra sănătăţii generate de consumul de produse modificate genetic, însă a atras atenţia asupra costurilor pe care le are asupra mediului utilizarea sporită a pesticidelor precum şi asupra efectelor acestei utilizări excesive asupra sănătăţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Toxinele din alimentele modificate genetic prezente în organismul uman/studiu/ Toxinele din alimentele modificate genetic rămân prezente în organismul femeilor însărcinate şi al fetuşilor, putând provoca afecţiuni grave, potrivit unui studiu publicat recent, scrie vineri Daily Mail.
Stilul vegan - un mod de viaţă Într-o lume în care suntem cu toţii pe fugă, în care mâncăm de multe ori haotic, negândindu-ne la urmări şi punându-ne singuri în pericol sănătatea, există şi oameni care au decis să aleagă un stil de viaţă sănătos, care îi poate defini din toate punctele de vedere.
Frica Europei de alimente organice: este iradierea o soluţie? Verzii germani şi omologii lor din Uniunea Europeană au luptat mult timp pentru a obţine progrese ştiinţifice în producerea şi protejarea alimentelor. După ce un producător de condimente din Stuttgart a folosit prima iradiere în scop comercial din lume, în 1957, Germania de Vest a interzis această practică...
Fiecare cu farfuria lui: regim vegetarian, alimente fără gluten, hrană crudă Pregătirea meniului în perioada sărbătorilor poate da bătăi de cap dacă la aceeaşi masă urmează să se aşeze un vegetarian, o persoană care evită glutenul şi alta care preferă hrana crudă. Indiferent dacă au la bază raţiuni medicale, etice ori au apărut ca o reacţie la scandaluri alimentare, aceste tendinţe...
BASF doreşte să cultive cartofi modificaţi genetic Berlin, 31 oct /Agerpres/- Grupul german ce activează în industria chimică, BASF, a anunţat luni că a solicitat Uniunii Europene autorizaţia pentru a cultiva prima specie de cartof modificat genetic destinat alimentaţiei umane, ce poartă numele de Fortuna, relatează agenţia France Presse.
Oamenii de ştiinţă au creat un "firewall genetic" pentru izolarea biologică a organismelor modificate genetic La un an după ce au obţinut organisme care folosesc un cod genetic diferit de orice altă formă de viaţă, două echipe de oameni de ştiinţă au depăşit o altă bornă în noul domeniu al "biologiei sintetice": ei au creat o bacterie care nu poate supravieţui în absenţa unei anumite substanţe chimice obţinute...