Cele mai citite
 


FMI începe convorbirile la Bucureşti cu oficialii Băncii Naţionale
miercuri, 26 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Misiunea FMI condusă de Jeffrey Franks a sosit la Banca Naţională a României pentru convorbiri în cadrul celei de a 7-a misiuni de evaluare.
Jeffrey Franks va discuta cu oficialii Băncii Naţionale aspecte privind îndeplinirea condiţionalităţilor din acordul stand-by, cât şi aspecte legate de noul acord dintre Fond şi România.
Noul acord se va referi, conform unor surse apropiate negocierilor, la situaţia întreprinderilor de stat care înregistrează pierderi, la situaţia arieratelor şi, în special, la cele din domeniul sănătăţii.
De asemenea, misiunea FMI va discuta cu partenerii români în vederea încheierii unui nou acord, probleme legate de reforma administraţiei fiscale, reducerea birocraţiei şi continuarea reformelor în domeniul pensiilor, salarizării.
În ceea ce priveşte sistemul bancar, conform informaţiilor apărute în raportul prezentat bordului FMI în 7 ianuarie 2011, acesta este considerat de misiunea FMI ca fiind stabil şi având un nivel suficient de lichiditate.
Sursele citate apreciază că noul acord va fi unul stand-by de tip precautionary, că durata va fi probabil de doi ani, dar suma la care se va referi va fi de aproximativ 3,7 miliarde euro.
'Părerea instituţiilor financiare internaţionale şi a Comisiei Europene este că ar fi util ca viitorul acord să fie semnat pe o perioadă de doi ani, pentru că depăşirea anului electoral 2012 ar da încredere pieţelor financiare internaţionale în continuarea reformelor din România', a declarat săptămâna trecută directorul de ţară din cadrul BM pentru România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice, Peter Harrold. Opinia este în concordanţă cu cea exprimată de Jeffrey Franks la Forumul Euromoney, de la Viena.
Peter Harrold a mai precizat că, în viitorul acord, BM va avea un rol de finanţator, diferit de cel al FMI, dat fiind că BM finanţează probleme legate de deficitul bugetar, iar FMI, rezerva valutară.
'Nu au fost semnale că România ar dori un acord de tip precautionary cu BM, pentru că acesta ar putea sprijini eventuale viitoare probleme de buget, iar România are o problemă prezentă cu bugetul', a punctat Peter Harrold.
BM şi FMI au estimat că în 2011 România va avea o creştere economică de 1,5%, deficitul bugetar stabilit în programul care se încheie în mai fiind de minus 4,4% pentru anul în curs. Această prognoză este optimistă, în comparaţie cu cea a BERD, Claudia Pendred, directoarea Biroului din Bucureşti al BERD declarând anterior pentru Agerpres că 'în 2011, economia României îşi va reveni uşor, urmând să înregistreze o creştere modestă de 0,9%'.
România a încasat de la FMI suma de 12,44 miliarde de euro, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro, dintr-un împrumut total de un miliard de euro de la Banca Mondială, alte 300 de milioane urmând a fi eliberaţi în scurt timp, după aprobarea dată de Board-ul BM, în data de 20 ianuarie 2011.
Cea mai recentă tranşă din împrumutul de la FMI, în valoare de 904,8 milioane de euro, a fost acordată României pe data de 7 ianuarie 2011.
Pachetul total de sprijin pentru România, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică, la 20 de miliarde de euro.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Acordul cu FMI ar putea fi prelungit cu 3 luni (sinteză) Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va cere board-ului prelungirea acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România cu trei luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.
Un nou acord cu BM va sprijini România să-şi îmbunătăţească eficienţa financiară şi sistemul de asistenţă sanitară Banca Mondială va acorda anul acesta României, în cadrul noului acord, o tranşă din Programul de Împrumut de Dezvoltare (DPL 3) în valoare de 400 de milioane de euro, pentru a susţine măsurile de eficientizare a cheltuielilor bugetare şi consolidare fiscală în domeniile bugetului, salariilor din domeniul...
Scrisoarea de intenţie şi Memorandumul de înţelegere cu partenerii financiari internaţionali, finalizate Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Monetar Internaţional au finalizat sâmbătă Scrisoarea de intenţie şi Memorandumul de înţelegere, documentele care concretizează negocierile care au avut loc în cadrul celei de-a şasea evaluări a acordului dintre FMI şi România.
Activitatea ministerelor în 2011 - retrospectivă economică Revista The Banker, ce aparţine grupului Financial Times, a acordat ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, premiul Ministrul de Finanţe al anului în Europa.
Jeffrey Franks: Nu ar fi nicio tragedie dacă nu sunteţi gata să aderaţi la Zona Euro în 2015 (INTERVIU) România a realizat pentru prima oară ţinta la arierate, iar închiderea spitalelor nu a fost cerută de Fondul Monetar Internaţional, ci este o decizie a Guvernului român, a afirmat, luni, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, într-un interviu acordat AGERPRES.
INTERVIU/Botănoiu (MADR): Nu am luat poziţia ghiocel în faţa FMI în problema deficitului; vom negocia şi reducerea TVA România trebuie să înceapă cadastrarea terenurilor agricole deoarece, din 2020, plăţile în agricultură se vor face pe exploataţie şi nu pe unitatea de suprafaţă, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.