Cele mai citite
 


Chopin 'a avut probabil epilepsie'
miercuri, 26 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Compozitorul Frederic Chopin, care a fost bântuit de-a lungul scurtei sale vieţi de halucinaţii, a avut probabil epilepsie, sunt de părere cercetători spanioli, citaţi de BBC News.

Pianistul polonez a murit în 1849, la 39 de ani, în urma unei îndelungate boli despre care se crede că ar fi fost o fibroză chistică. Dar medicii spanioli sunt de părere că el suferea probabil şi de o epilepsie a lobului temporal, amintind în sprijinul teoriei lor halucinaţiile pe care le avea compozitorul. În scrisorile scrise de Chopin, ca şi în memoriile celor apropiaţi, se pomenesc halucinaţiile care-i bântuiau viaţa. Iubita lui, scriitoarea George Sand, aminteşte de câteva dăţi când Chopin a avut halucinaţii vizuale, inclusiv în cursul unei călătorii la o mănăstire care i s-a părut 'plină de diavoli şi fantome'.

Într-o scrisoare adresată fiicei lui George Sand, Chopin descrie un moment în care, în timpul interpretării unei sonate în Anglia, în 1848, a văzut diferite creaturi ieşind din pian, lucru ce l-a făcut să iasă din sală pentru a-şi reveni.

Halucinaţiile sunt un semn al mai multor tulburări medicale şi psihice, printre care schizofrenia, dar ele iau cel mai des forma unor voci decât a viziunilor. Cea mai probabilă explicaţie pentru viziunile lui Chopin, spun doctorii spanioli, ar fi un fel de epilepsie numită epilepsie a lobului temporal. În contextul unor atacuri de acest tip, pot apărea viziuni stranii şi emoţii intense, cum au fost cele descrise de Chopin. Medicii au confirmat că pianistul lua şi tinctură de laudanum pe bază de opium pentru a-şi potoli diferite dureri fizice, admiţând totuşi că a suferit de halucinaţii înainte de a primi această medicaţie. Migrena cu aură ar fi o altă cauză pe care medicii o pun pe listă, pentru că halucinaţiile lui Chopin erau de scurtă durată.

'Ne îndoim că un alt diagnostic, adăugat la lista deja lungă a bolilor, ne va ajuta să înţelegem mai bine lumea artistică a lui Frederic Chopin. Credem însă că, ştiind că a fost în această stare, putem separa legenda romanţată de realitate şi pune lucrurile într-o nouă lumină, pentru a înţelege mai bine omul şi viaţa', spune dr Manuel Varquez Caruncho.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fibroza chistică este rezolvată în Franţa cu ajutorul unei noi tehnici de reabilitare a grefoanelor pulmonare Medicii francezi au reuşit să crească numărul grefelor pulmonare reabilitând grefoanele care nu dovedesc calităţile necesare pentru a fi transplantate din primul moment, în special pentru pacienţii care suferă de fibroză chistică, informează publicaţia electronică franceză pourquoidocteur.fr.
Conferința Asociației de Fibroză Chistică din România – Ediția III Fibroza chistică de la nou-născut la adult 17-18 noiembrie 2012, București Houston NPA și Asociația de Fibroză Chistică din România (www.afcr.ro) organizează între 17-18 noiembrie la București cea de-a IIIa ediție a Conferinței AFCR, pe tema “Fibroza chistică de la nou-născut la adult”. Evenimentul se va desfășura la Hotel Ibis Palatul Parlamentului (Str. Izvor 82-84, București)...
Conferința Asociației de Fibroză Chistică din România – Ediția III Fibroza chistică de la nou-născut la adult 17-18 noiembrie 2012, București Houston NPA și Asociația de Fibroză Chistică din România (www.afcr.ro) organizează între 17-18 noiembrie la București cea de-a IIIa ediție a Conferinței AFCR, pe tema “Fibroza chistică de la nou-născut la adult”. Evenimentul se va desfășura la Hotel Ibis Palatul Parlamentului (Str. Izvor 82-84, București)...
Acces deficitar la tratament pentru pacienții cu fibroză chistică - temă în focus la Conferința Anuală a Asociației de Fibroză Chistică din România – Aproximativ 300 de copii și 50 de adulți din România se luptă zilnic cu o boală cruntă: fibroza chistică, cea mai răspândită boală genetică, incurabilă și cu potențial letal din Europa.
Halucinaţiile lui Chopin, un simptom al epilepsiei (studiu) Halucinaţiile de care suferea compozitorul Frederic Chopin, mort în 1849 la vârsta de numai 39 de ani, erau fără îndoială provocate de o epilepsie la nivelul lobului temporal, relatează luni cercetătorii, citaţi de AFP.
Fibroza chistică – “Boala celor 65 de trandafiri” Houston NPA și Asociația de Fibroză Chistică din România (www.afcr.ro) au organizat între 17-18 noiembrie la București cea de-a IIIa ediție a Conferinței AFCR, pe tema “Fibroza chistică de la nou-născut la adult”,sub egida Societății Române de Pneumologie.