Cele mai citite
 


Asia de Sud-Est, focarul unor noi maladii care riscă să se răspândească /studii/
miercuri, 26 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asia de Sud-Est, afectată de încălzirea climei şi cu o reţea de supraveghere sanitară limitată, se confruntă cu apariţia unor noi boli, unele dintre care au potenţialul de a deveni pandemie, potrivit unor studii publicate marţi la Bangkok, informează AFP.
Potrivit acestor studii apărute în revista medicală The Lancet, criza SARS /Sindrom Respirator Acut Sever/ care a plecat din Asia şi a ucis aproximativ 800 de persoane în lume în 2003, apoi gripa aviară au 'crescut temerile privind posibilitatea apariţiei unor noi pandemii care se propagă din regiune'.

Astăzi, Asia de Sud-Est, cu aproximativ 600 de milioane de locuitori, 'este un punct cald pentru maladiile infecţioase', în special maladii de origine animală ca gripa aviară, din cauza, în special, a condiţiilor necorespunzătoare în care trăiesc oamenii şi animalele.

Această regiune va 'rămâne probabil un punct cald', inclusiv pentru maladiile 'cu potenţial de pandemie', se arată în publicaţia citată. Apariţia acestor flageluri este legată de mai mulţi factori: creşterea populaţiei, mobilitate, urbanizare, schimbări de mediu, intensificarea creşterii animalelor şi a agriculturii, defrişările.

Încălzirea climei, în special, ar putea 'să intensifice propagarea maladiilor infecţioase în regiune', în special cele transmise de insecte ca febra dengue.

'Cea ma importantă armă a arsenalului nostru de sănătate publică este supravegherea', au insistat cercetătorii, care apreciază că trebuie ameliorat nivelul de pregătire într-o serie de ţări precum Indonezia, Filipine, Laos, Brunei, Malayezia, Myanmar, Singapore, Cambodgia, Thailanda şi Vietnam.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Indonezia: Gripa aviară face încă o victimă O tânără de 24 de ani a decedat de gripă aviară în Indonezia ridicând la cinci numărul deceselor provocate de această boală de la începutul anului în ţara asiatică, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii indonezian, citat de AFP.
Germania: Gripă aviară H5N1 descoperită la o fermă de păsări din estul ţării Autorităţile germane au anunţat, vineri, descoperirea unui caz de gripă aviară H5N1 la o fermă de păsări din landul Brandenburg, în estul ţării, transmite Reuters.
Gripa aviară: Australia sacrifică peste 24.000 de raţe Autorităţile australiene au informat miercuri în legătură cu sacrificarea a peste 24.000 de raţe de la două crescătorii unde au fost detectate cazuri de gripă aviară, informează EFE.
Gripa aviară continuă să facă victime în Cambodgia O fetiţă de cinci ani a murit de gripă aviară în Cambodgia ridicând la cinci numărul deceselor cauzate de virusul H5N1 în ţara asiatică, se menţionează într-un comunicat comun difuzat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în colaborare cu Ministerul Sănătăţii cambodgian.
Două focare de gripă aviară, descoperite în sudul Australiei Mii de raţe au fost sacrificate miercuri în sudul Australiei după descoperirea unei tulpini a virusului gripei aviare, care a provocat blocarea exportului australian de carne de pasăre şi de produse din carne de pasăre în mai multe zone din Asia, informează AFP.
Gripa aviară, mult mai puţin letală decât se credea (studiu) Gripa aviară ar putea fi mult mai des întâlnită, dar şi mult mai puţin letală în cazul oamenilor decât se considera până acum, relevă un studiu american publicat vineri în revista Science.