Cele mai citite
 


Campanie de informare asupra vaccinării împotriva cancerului de col uterin
miercuri, 17 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Sanatate si frumusete
 

Bucureşti, 17 iunie /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat duminică că demarează, din această lună, campania de informare pentru prevenirea prin vaccinare anti HPV a cancerului de col uterin. Astfel, ministrul Ion Bazac a lansat oficial o campanie de informare pentru vaccinare, declarând că ea se va derula în mai multe etape.

Campania de informare presupune trei etape principale de transmitere a informaţiilor. Prima etapă se va ţine în lunile iunie-iulie (când vor avea loc, la nivel naţional, întâlniri ale comunităţilor cu medicii epidemiologi responsabili de coordonarea programului de imunizare la nivel judeţean), cea de a doua - în luna septembrie, când vor avea loc întâlniri cu părinţii, în şcoli, şi a treia - în cadrul căreia se va ţine evaluarea campaniei. Bazac a anunţat că evaluarea rezultatelor campaniei de informare va dicta continuarea sau nu a vaccinărilor.

"Sunt hotărât să mai dăm o şansă acestui program, urmând recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, care susţin vaccinarea anti-HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin. De data aceasta, MS va face lucrurile mai corect, avizat şi cu respect faţă de părinţi, aşa cum nu au fost făcute anul trecut. Vom derula o campanie de informare şi numai după evaluarea ei vom decide dacă vom relua sau nu vaccinarea", a declarat Bazac, care a adăugat că a fost schimbată grupa de vârstă a fetiţelor de la 9 la 11 ani cu grupa 12-14 ani.

Potrivit lui Bazac, vaccinarea nu este obligatorie, iar dacă rezultatele vor arăta că peste jumătate dintre părinţi doresc vaccinarea, aceasta va continua, iar dacă nu, se va renunţa total la vaccinarea anti HPV.

Campania de informare nu este susţinută financiar din bani publici, ci de companiile producătoare de vaccin. Numai dacă vaccinarea va avea loc, Ministerul Sănătăţii va plăti dozele propriu-zise de vaccin, a mai spus ministrul. "Nu veţi vedea spoturi televizate, campania va fi door-to-door şi se va axa pe dezbateri publice", a completat el. Campania de informare va avea mesajul "Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale. Informează-te!" şi se va derula cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, cu susţinerea OMS, UNICEF şi a Fondului ONU pentru Populaţie. Programul de vaccinare anti-HPV, demarat în 2008, a fost îngheţat de către ministrul Ion Bazac, după ce doar 2% din grupul ţintă a fost vaccinat. Potrivit statisticilor, deşi în 2008 s-au contractat 330.000 de doze, care nu au fost achitate până în prezent, au fost vaccinate doar 2.600 de eleve, circa 2% din totalul grupului vizat.

În următoarele luni, părinţii vor avea acces direct la informaţii avizate şi complete despre prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV şi vor fi distribuite materiale informative dedicate medicilor vaccinatori şi pentru publicul larg.

Totodată, va funcţiona site-ul www.informareHPV.ro, cât şi un număr gratuit de informare 08008-00008, unde vor răspunde operatori special pregătiţi, care vor furniza informaţii tuturor solicitanţilor. Întrebările care depăşesc competenţele operatorilor vor fi redirecţionate către grupul de specialişti ai Centrului Naţional de Informare, care vor oferi răspunsuri avizate.

De asemenea, Centrul Naţional de Informare pentru prevenirea cancerului de col uterin va putea fi accesat la adresele centrulnational@informarehpv.ro, intrebari@informarehpv.ro, contact@informarehpv.ro, presa@informarehpv.ro

AGERPRES/ Mihaela Tudorache

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Programe de screening pentru cancerul de sân şi de col Bucureşti, 23 iunie /Agerpres/ - Ministrul sănătăţii, dr. Ion Bazac, a anunţat, miercuri, la Conferinţa Naţională de Oncologie cu tema ''Cancerul - de la prevenţie la paleaţie'', că începând de anul acesta, va demara două programe de screening pentru depistarea precoce atât a cancerului mamar, cât şi...
Hunedoara: Riscul de cancer uterin şi de col uterin, peste media naţională Deva, 25 ian /Agerpres/ - Femeile din judeţul Hunedoara prezintă un risc de îmbolnăvire de cancer uterin şi de cancer de col uterin mai mare decât media naţională, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, făcute publice, marţi, cu ocazia marcării Săptămânii Europene a Cancerului...
Mecanismele si diagnosticul infectiei cu HPV Afla care sunt mecanismele prin care se produce infectia cu HPV si cum poate fi aceasta diagnosticata.
Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susține începerea campaniei naționale de vaccinare împotriva HPV pentru 2013-2014 Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susține preocuparea Ministerului Sănătății de a găsi formula optimă de vaccinare împotriva HPV, o eventuală campanie putând debuta în a doua parte a anului 2013.
Medici de familie: 6 femei mor zilnic în România de cancer de col uterin cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin, însă România este în continuare fruntaşă atât în ceea ce priveşte incidenţa, cât şi mortalitatea, iar zilnic 6 femei pierd lupta cu această boală, a declarat marţi într-o conferinţă de presă medicul primar Cr...
Ion Bazac: Programul de vaccinare anti-HPV va fi oprit Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că vaccinarea anti-HPV va fi oprită şi va fi lansat un program de screening la nivel naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin. (Sursa: Agerpres)