Cele mai citite
 


Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente
marţi, 25 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.
Parlamentarii organizaţiei paneuropene au primit favorabil raportul senatorului şi judecătorului elveţian, pledând în timpul dezbaterilor pentru o veritabilă anchetă internaţională, cu deplina cooperare a autorităţilor kosovare. Câţiva vorbitori şi-au exprimat speranţa ca acest scandal să nu reprezinte un handicap pentru viitoarele negocieri dintre Serbia şi Kosovo.

Unele dintre victimele prelevărilor de organe erau prizonieri sârbi deţinuţi după vara lui 1999 în tabere secrete ale Armatei de eliberare din Kosovo (UCK) în Albania, conform raportului.

În documentul său de 27 de pagini, Dick Marty vorbeşte despre 'Grupul de la Drenica', care ar fi fost format din responsabili ai UCK al căror şef era Hasim Thaci.

'Fără nume, acuzarea ar fi fost una generică, arbitrară şi un popor întreg s-ar fi putut simţi implicat şi ofensat. Adevărul, cinstea intelectuală, respectul pentru poporul kosovar şi pentru familiile victimelor ne impun să spunem pisică unei pisici', a explicat Marty în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Raportul 'nu abordează şi mai ales nu relativizează crimele comise de regimul (fostului preşedinte sârb Slobodan) Milosevic, nu este împotriva poporului kosovar şi nici a poporului albanez', a dat el asigurări.

'Victimele care au fost sârbi, kosovari albanezi consideraţi trădători sau membri ai unor grupuri rivale sunt pentru noi înainte de toate fiinţe umane', a indicat Dick Marty, care a solicitat 'o anchetă adevărată, nu un exerciţiu pentru găsirea unui alibi'.

Elveţianul a reamintit că nu a afirmat niciodată că Hasim Thaci a fost direct implicat în traficul de organe, subliniind totuşi că este 'dificil de crezut că a auzit niciodată vorbindu-se despre asta'.

Kosovo nu este un stat membru al CoE, dar Hashim Thaci a dat asigurări, într-un comunicat trimis organizaţiei, că guvernul său 'va coopera pe deplin' la o anchetă independentă şi transparentă care 'va demonstra că nu există fundamente pentru astfel de acuzaţii'.

Raportul, dat publicităţii în decembrie, a provocat emoţii foarte puternice în Kosovo şi în Albania.

Documentul citează 'numeroase indicii care confirmă că la sfârşitul conflictului armat, înainte ca forţele internaţionale să poată restabili ordinea şi legalitatea, ar fi fost prelevate organe într-o clinică de pe teritoriul Albaniei, în apropiere de Fushe-Kruje', la nord de Tirana. Ar fi vorba în primul rând de trafic cu organe prelevate de la 'o mână' de prizonieri executaţi sumar, care au fost apoi folosite la transplanturi în străinătate.

În raportul său, Marty îşi exprimă regretul că organizaţiile internaţionale din Kosovo de după vara lui 1999 au 'preferat o abordare politică pragmatică', fără a efectua 'o examinare aprofundată' a acestor alegaţii.

El a recomandat ca Misiunea de poliţie şi justiţie a UE (Eulex) 'să facă lumină asupra indiciilor de trafic de organe'.

Parlamentarii urmează să se pronunţe în cursul după-amiezii asupra unui proiect de hotărâre care cere autorităţilor albaneze şi administraţiei kosovare să 'colaboreze fără rezerve' cu Eulex şi cu autorităţile sârbe pentru a face lumină asupra crimelor comise în Kosovo şi în nordul Albaniei. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.
Trafic de organe în Kosovo: TPI a făcut greşeala de a distruge dovezi, afirmă Dick Marty Strasbourg/Belgrad, 27 ian /Agerpres/ - Tribunalul Penal Internaţional /TPI/ pentru fosta Iugoslavie a făcut 'greşeala' de a distruge 'dovezi' în cursul unei anchete desfăşurate în 2004 la un sit suspect din Albania, a indicat parlamentarul elveţian Dick Marty, autorul unui raport privind un presupus...
Misiunea UE în Kosovo acuză doi bărbaţi de trafic de organe Misiunea europeană de justiţie şi poliţie în Kosovo /EULEX/ a acuzat un cetăţean turc şi altul israelian de trafic ilegal de organe la o clinică din Pristina, a anunţat luni EULEX, informează Reuters.
Trafic de organe: Vor rămâne 'răni deschise' în Kosovo dacă nu aflăm adevărul (Thorbjorn Jagland) Acuzaţiile cu privire la traficul de organe din Kosovo sunt 'foarte serioase' şi 'nu pot rămâne fără răspuns', declară secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, într-un interviu apărut joi în cotidianul spaniol El Pais.
Pristina cere să nu se adopte raportul referitor la presupusul trafic de organe Preşedintele kosovar interimar Jakup Krasniqi a cerut vineri membrilor Consiliului Europei să nu adopte ca document oficial un raport care semnalează o legătură între premierul kosovar Hashim Thaci şi traficul de organe, potrivit AFP.
Traficul cu organe prelevate de la sârbi din Kosovo: ancheta internaţională se va încheia în 2014 Ancheta internaţională privind un presupus trafic cu organe prelevate de la sârbi de către gherila kosovară în timpul conflictului din Kosovo /1998-99/ se va încheia în 2014, a declarat joi, la Belgrad, procurorul american John Clint Williamson, însărcinat de Uniunea Europeană cu efectuarea anchetei...