Cele mai citite
 


Cluj: Roboterapia pe copiii cu autism a avut rezultate încurajatoare, consideră psihoterapeuţii
marţi, 25 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 25 ian /Agerpres/ - Rezultatele roboterapiei efectuate la Cluj pe un grup de copii cu afecţiuni din spectrul autist încurajează echipa de psihoterapeuţi de la Facultatea de Psihologie a UBB să ia în considerare ideea achiziţionării unui asemenea echipament.
Terapia a constat în folosirea unui robot cu faţă de elefănţel, de culoare verde, botezat Probo, pentru a determina patru copii care suferă de autism să înveţe anumite deprinderi sociale, cum ar fi acelea de a spune 'salut' şi 'mulţumesc'. Robotul a fost creat de doi tineri ingineri de la Universitatea Vrije din Bruxelles.
''Rezultatele sunt promiţătoare. Se pare că roboterapia, în cazul acestei tulburări, reuşeşte să dezvolte în cazul copiilor mecanismele atenţionale. Spre exemplu, copiii îşi concentrează atenţia mult mai multă vreme atunci când interacţionează cu robotul, decât cu terapeuţii, şi s-au dezvoltat anumite abilităţi sociale cum ar fi salutul şi capacitatea de a spune mulţumesc'', a declarat, marţi, Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la Universitatea Babeş-Bolyai.
Profesorul a explicat, pentru AGERPRES, că micuţii au avut, în cadrul experimentului, şi o jucărie de pluş care semăna cu Probo - care are 70 de centimetri înălţime - faţă de care au dezvoltat un anumit ataşament şi doreau să doarmă noaptea cu el.
Ideea principală a acestei terapii este aceea de a folosi un robot, pe care copiii cu autism îl acceptă mai uşor decât pe un terapeut.
Profesorul a susţinut că persoanele care suferă de autism nu reuşesc să descifreze mimica şi gestica celor din jur şi din această cauză oamenii li se par ameninţători şi se sperie. Acesta este şi motivul pentru care, în opinia sa, roboterapia poate da rezultate bune.
''Sunt şi câteva aspecte care trebuie dezvoltate şi care nu au funcţionat foarte bine în această fază, şi anume cele legate de identificarea emoţională. Asta şi din cauza faptului că robotul nu este suficient de sensibil şi nu exprimă foarte diferenţiat şi clar emoţiile. Şi aici a fost contribuţia noastră, a psihologilor, cerând inginerilor din Belgia să lucreze la acest aspect al robotului'', a mai spus Daniel David.
Următorul pas este acela de a se realiza, săptămânile viitoare, un nou set de analize, prin care copiii vor fi supuşi exact aceluiaşi procedeu ca cel în care a fost folosit Probo, dar că roboţelul va fi înlocuit de terapeuţi.
Dacă rezultatele vor fi corespunzătoare, roboţelul, care costă câteva mii de euro, ar putea fi cumpărat şi folosit în dezvoltarea unor terapii inovative. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Robot folosit pentru studiul autismului Cluj-Napoca, 4 ian /Agerpres/ - O echipă de specialişti de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) va face un studiu în cadrul căruia un roboţel numit Probo va fi folosit pentru a-i determina pe câţiva copii care suferă de autism să deprindă noi...
Cluj: A fost lansată Platforma de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală Cluj-Napoca, 8 feb /Agerpres/ - Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) a lansat, luni, 'Platforma de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală', destinată activităţilor didactice şi serviciilor inovative ale Clinicii Universitare de Psihologie...
Cluj: Roboţelul Probo a început terapia cu copiii autişti Cluj-Napoca, 5 ian /Agerpres/ - O nouă metodă de ameliorare a condiţiilor de viaţă ale persoanelor care suferă de tulburări din spectrul autist, cu ajutorul unui roboţel de culoare verde, cu faţă de elefănţel, a început să fie studiată miercuri, la Cluj-Napoca, de un grup de cercetători belgieni şi români...
Cluj: Meci de baschet din fotoliul rulant într-un eveniment organizat de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi Doi baschetbalişti de la clubul 'U' Mobitelco Cluj-Napoca vor juca miercuri un meci din fotolii rulante, alături de persoane care prezintă dizabilităţi motorii, în cadrul unui eveniment organizat de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Cluj: Eveniment caritabil pentru copiii cu autism Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a donat o parte din ultimul său salariu la un eveniment caritabil organizat joi seară pentru copiii cu autism.
Cluj: Concert caritabil pentru copiii care suferă de autism Paula Seling, Grigore Leşe şi Ramona Raus vor participa la un concert organizat la Cluj pentru susţinerea copiilor cu autism. În cadrul evenimentului, Mara Prună, o fetiţă de în vârstă de 14 ani cu sindromul Asperger, va interpreta câteva compoziţii proprii, alături de un cor format din copii care suferă...