Cele mai citite
 


Anual, în lume, sunt un milion de decese din cauza infecţiilor cu pneumococ
miercuri, 17 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bruxelles, 17 iunie - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Anual, pe plan mondial, infecţiile cu pneumococ sunt cauza a un milion de decese în rândul copiilor cu vârste sub 5 ani.

Bacteriile pneumococice pot genera boli ameninţătoare, precum meningita, pneumoniile şi bacteriemia.

Există peste 90 de serotipuri penumococice, însă numai 10 - 15 provoacă majoritatea cazurilor de boli pneumococice invazive la copiii mici.

Aceste infecţii sunt cunoscute sub denumirea de boli pneumococice invazive şi se produc atunci când bacteriile pneumococice infectează zone din organism care de obicei sunt sterile. Streptococcus pneumoniae poate, de asemenea, să cauzeze boli non invazive mai puţin severe, dar considerabil mai frecvente, ale tractului respirator, inclusiv otita medie, sinuzita şi bronşita.

Pornind de la această realitate şi de la faptul că boala pneumococică este o probleme globală de sănătate publică, cercetătorii au produs un nou vaccin. Acesta - Synflorix, aprobat pe 31 martie de Agenţia Europeană a Medicamentului - acoperă zece tulpini şi, potrivit unui studiu european, a oferit o reducere de 33,6% a incidenţei otitei acute medii clinice.

Noul vaccin este indicat pentru imunizare activă împotriva bolilor invazive şi otitei acute medii cauzate de streptococcus pneumoniae la copiii cu vârste între 6 săptămâni şi 2 ani.

Bolile pneumococice invazive includ meningita, bacteriemia şi pneumonia bacteriemică.

Vaccin furnizează, de asemenea, protecţia împotriva otitei acute medii pneumococice, bacteriile putând fi responsabile de până la 70% dintre toate episoadele clinice de otită acută medie pe plan mondial, fiind cele mai frecvente cauze ale otitei acute medii.

Se estimează că trei sferturi din numărul de copii vor prezenta cel puţin un episod de otită acută medie virală sau bacteriană înainte de a ajunge la vârsta de trei ani, peste o treime fiind infecţii recurente.

Pe lângă impactul asupra copiilor şi părinţilor, afecţiunea solicită, de asemenea, în mod considerabil, resursele sistemelor de sănătate.

Infecţiile urechii medii sunt principalul motiv pentru care copiii de trei ani necesită consult medical şi sunt responsabile pentru una dintre cele mai frecvente intervenţii chirurgicale efectuate la copii în Europa.

În România, strategia autorităţilor de acoperire vaccinală este de 90 - 95%. Însă, din păcate, la aceste vaccinări nu se prezintă toţi copiii.

În prezent, se discută un nou program de vaccinare. Actualul program cuprinde vaccinarea împotriva difteriei, împotriva tetanosului, poliomielitei şi infecţioase. De asemenea, alte scheme de vaccinare cuprind hepatita de tip B, care se administrează imediat la naştere, dar şi vaccinări împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului. Unele vaccinări trebuie reluate după o anumită perioadă de timp.

În fiecare an serviciile medicale din întreaga lume tratează 156 de milioane de cazuri de pneumonie la copii, în ţările dezvoltate procentul acestora fiind mai mare de 95 la sută din toate cazurile noi din lume.

Prezent la deschiderea celui de-al XXVII-lea Congres al Societăţii Europene Pediatrice pentru Boli Infecţioase, directorul Institutului de Pediatrie din San Jose, Costa Rica, prof. dr. Adriano Arguedas, a menţionat că bolile pneumococice afectează în mod deosebit copiii, dar şi adulţii peste 65 de ani, iar consecinţele meningitei pneumococice pot fi severe, 20 la sută dintre cei care suferă de aceasta putând muri. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pneumonia la copii Pneumonia este un termen general care se refera la o infectie a plaminilor, putind fi cauzata de o varietate de microorganisme, inclusiv virusi, bacterii si paraziti .
Ce boli previne vaccinarea pneumococica Bacteria care provoacă bolile pneumococice se numește Streptococcus pneumoniae și se găsește, în mod normal, în nazo-faringele copiilor sănătoși, făcând parte din flora microbiană normală. Cam jumătate dintre copii sunt purtători de pneumococ, iar în colectivități (grădinițe, creșe) ajung să îl aibă...
O nouă formă de vaccin pneumococic Infecţiile respiratorii sunt prima cauză de îmbolnăvire a copiilor iar pneumococul este cea mai importantă cauză a infecţiilor respiratorii de cauză bacteriană, a evidenţiat prof. dr. Doina Pleşca, de la Spitalul Clinic de Copii 'Dr. Victor Gomoiu', într-o conferinţă de presă prilejuită de lansarea unei...
PNEUMONIA BACTERIANA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament În general, pneumonia poate fi definită ca o inflamaţie a parenchimului pulmonar de origine infecţioasă, care se caracterizează prin alveolită exudativă şi posibil infiltrat inflamator interstiţial, manifestată clinic prin condensare pulmonară şi sindrom infecţios toxic. Infecţia cu bacterii sau viruşuri...
Pneumonie: plan de acţiune pentru a salva 5,3 milioane de copii până în 2015 (OMS/UNICEF) Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) au lansat luni un plan de acţiune mondial vizând combaterea pneumoniei - prima cauză de mortalitate în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani - pentru a salva 5,3 milioane de vieţi până în anul 2015, informează AFP.
Comunicat de presă - Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 Dezbatere în Senat: Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă includerea vaccinului pneumococic conjugat în programele naţionale de imunizare în lumea întreagă