Cele mai citite
 


Traficul de organe întinează prestigiul statului kosovar
joi, 27 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Într-un cartier de la periferia Pristinei se află o casă izolată care adăpostea odinioară clinica Medicus. Zăpada neatinsă din jur arată că nimeni nu a mai venit pe aici să se intereseze, deşi în spatele ferestrelor vopsite, un chirurg turc practica până acum doi ani transplanturi clandestine de rinichi pentru clienţii care plăteau. Senatorul elveţian Dick Marty, raportorul Consiliului Europei privind traficul de organe de la prizonierii sârbi în timpul războiului, insistă că această clinică - care a funcţionat în pofida numeroasei prezenţe internaţionale în Kosovo - demonstrează că 'din 1999 şi în climatul de mare confuzie care domnea în întreaga regiune' gherila care lupta pentru independenţa Kosovo, UÇK, condusă de actualul şef al guve rnului Hashim Thaci, a putut comite tot felul de atrocităţi cu prizonierii sârbi şi albanezii consideraţi trădători de patrie, atât în teritoriul kosovar cât şi ţara vecină Albania, inclusiv asasinarea lor pentru a le preleva rinichii care erau vânduţi unei reţele internaţionale de transplanturi, notează miercuri ziarul ABC.
Nicăieri în Kosovo nu poţi găsi pe cineva care să accepte măcar ideea că astfel de lucruri au avut loc. În Kosovo simţul loialităţii faţă de comunitate este un lucru sfânt, mai ales faţă de cei care şi-au riscat viaţa în războiul împotriva Serbiei şi care poartă şi azi arme şi fac parte din forţele de securitate a noii republici indepedente. Că este o ţară unde corupţia este o problemă gravă, ştie foarte bine Esat Mazreku, coordonator al Institutului Democratic din Kosovo (KDI) - un ONG care se doreşte reprezentanta locală a Transparency International. 'În Kosovo, există o vorbă care spune că lupilor le place ceaţa', spune el, iar ceaţa este un sistem judiciar extrem de fragil, care nu poate face mare lucru în faţa mecanismului loialităţilor etni ce care învăluie aproape întreaga viaţă politică şi economică a ţării.

La rândul său, premierul Thaci a ripostat în faţa raportului lui Dick Marty, pe care l-a comparat cu Goebels, infirmând toate acuzaţiile prezente în document. Agron Bajrami, redactor şef la cel mai important ziar din Kosovo, Koha Ditore, recunoaşte că în Balcani 's-au acoperit multe lucruri în numele reconcilierii, dar atunci când trecutul este folosit în scopuri politice, este altceva. Eu am informat ca ziarist despre mare parte a faptelor menţionate în raport şi pot spune că presupusul caz al traficului de organe nu este neadevărat, dar este trecut acolo pentru a-l face mai îngrozitor'.

Are dreptate când spune că nu întreg trecutul a fost dat uitării, cum o dovedeşte faptul că luna viitoare şefii UÇK vor fi judecaţi în Albania pentru torturi şi asasinate în timpul războiului. Potrivit lui Bajrani, raportorul Consiliului Europei 'încearcă să-i atace pe americani, ştiind că Kosovo este un produs american'. Mulţi cred că raportul a creat o atmosferă atât de stresantă în cercurile politice kosovare încât practic va face imposibilă orice investigaţie din partea EULEX, misiunea europeană însărcinată să ajute la formarea unui sistem judiciar şi de poliţie în Kosovo.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a aprobat marţi o rezoluţie care susţine raportul deputatului elveţian Dick Marty şi cere demararea unei investigaţii care să clarifice atrocităţile comise de gherila kosovară în războiul împotriva Serbiei, inclusiv suspiciunile că unii prizonieri au fost asasinaţi pentru a le vinde organele pe piaţa internaţională. Actualul premier Hashim Thaci apare menţionat în raport ca principal responsabil al miliţiilor armate care au comis aceste crime. Votul din Consiliul Europei coincide cu un raport secret al NATO, care nu a fost dezminţit, în care se arată că guvernele occidentale au ştiut de mulţi ani că Thaci este unul din 'peştii cei mari' ai crimei organizate din Kosovo.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.
Kosovo a 'îngrăşat' prizonieri sârbi pentru traficul de organe Raportul Consiliului Europei dezvăluie înfiorătorul mod de operare a reţelei de vânzare a organelor la sfârşitul anilor 90. Unii prizonieri sârbi erau ţinuţi de soldaţii kosovari ai UCK (Armata de Eliberare a Kosovo), în fermele rămase goale din Kosovo sau Albania, sau în case izolate şi trataţi relativ...
Kosovo: Deschiderea procesului unei reţele profilate pe traficul de organe Un număr de şapte persoane, majoritatea medici, acuzaţi că au participat la trafic şi transplanturi ilegale de organe într-o clinică din Pristina, au compărut marţi în faţa unui tribunal, a anunţat Misiunea Europeană de Poliţie şi Justiţie în Kosovo (EULEX), citată de AFP.
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...
Organele traficate au fost transplantate în afara Serbiei unor kosovari (presă) Procedurile chirurgicale efectuate asupra civililor care au fost victime ale traficului de organe au avut aparent loc în centre de sănătate şi spitale folosite pentru a trata membri răniţi ai aşa-numitei Armate de Eliberare din Kosovo (UCK) în timpul războiului de independenţă din provincie, a relevat...
Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.