Cele mai citite
 


Oficial european: Al doilea val de gripă nouă, în ianuarie
miercuri, 17 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Gripa porcina
 

Bruxelles, 17 iunie - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Prof. dr. Roman Prymula, membru al Comitetului Director al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că, deşi sunt îndeplinite condiţiile declarării unei pandemii cu virus gripal nou, decizia OMS de a nu declara încă respectiva pandemie este corectă.

Prof. dr. Roman Prymula a făcut această declaraţie după masa rotundă cu tema "Bolile pneumococice: protecţia copiilor noştri azi şi mâine", organizată în cadrul celui de-al 27-lea Congres al Societăţii Europene Pediatrice, desfăşurat la Bruxelles.

El a adăugat că, atâta vreme cât se poate controla pandemia şi nu sunt înregistrte multe decese, iar cazurile de îmbolnăvire sunt cu forme uşoare şi medii, decizia OMS este corectă.

Totodată, Roman Prymula este de părere că ar trebui regândite criteriile de declarare a unei pandemii. Specialistul a explicat că virusul se transmite foarte repede, fără ca acest lucru să depindă de condiţiile climatice.

Referindu-se la producerea unui vaccin, prof. dr. Roman Prymula a declarat că acesta ar putea fi gata în 5-6 luni. El a explicat că, dacă vaccinul împotriva virusului A/H1N1 ar începe să se producă în toamnă, ar putea apărea probleme în producerea celui pentru gripa sezonieră, întrucât toate capacităţile ar fi ocupate cu realizarea vaccinului pentru gripa nouă. Specialistul a opinat că un al doilea val de gripă ar putea apărea în luna ianuarie.

Pe teritoriul României nu au mai fost confirmate alte cazuri de infectare cu virusul gripal A/H1N1, după ce, luni, s-au încheiat cele 7 zile de monitorizare a contacţilor tinerei de 28 de ani, infectată cu noul virus gripal, a informat Ministerul Sănătăţii.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, în acest interval de monitorizare nu au mai existat persoane care să prezinte simptome specifice infecţiilor respiratorii.

Medicii continuă investigaţiile epidemiologice pentru ultimul caz pozitiv şi supravegherea contacţilor, conform metodologiei standard. Niciun pacient nu a mai fost externat. Aceştia sunt internaţi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ''Matei Balş'' şi înregistrează o evoluţie favorabilă, precizează comunicatul.

Reţeaua de epidemiologie de la nivelul direcţiilor de sănătate publică, coordonată de Centrul Naţional pentru Boli Transmisibile, rămâne în alertă.

Virusul A/H1N1 al gripei porcine a contaminat 25.288 de persoane în 73 de ţări şi a provocat moartea a 139 de persoane, potrivit unui bilanţ publicat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.

De la precedentul bilanţ al OMS, publicat vineri, 3.348 de noi cazuri de gripă porcină, între care 14 mortale, au fost repertoriate oficial.

Majoritatea noilor cazuri au fost recenzate în SUA (+2.163, între care 10 mortale). Alte mari creşteri în privinţa cazurilor de boală au fost observate în Mexic (+ 154, între care 3 mortale), Australia (+ 175), Canada (+ 320), Marea Britanie (+ 129), Argentina (+ 55), Chile (+ 42). AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noul virus gripal A (H1N1) ar putea fi o eroare de laborator, potrivit unui cercetător australian Canberra, 21 mai /Agerpres/ - Noul virus gripal A (H1N1) ar putea să se fi dezvoltat în laborator dintr-o eroare umană, susţine omul de ştiinţă australian Adrian Gibbs, care a colaborat la cercetările care au dus la dezvoltarea de către grupul farmaceutic elveţian Roche a antiviralului Tamiflu, relatează...
Medicii, sfătuiţi să recomande Tamiflu pentru femeile însărcinate infectate cu virusul H1N1 Atlanta, 21 mai /Agerpres/ - Autorităţile medicale americane recomandă medicilor să prescrie Tamiflu în cazul femeilor însărcinate infectate cu virusul gripei porcine, H1N1, riscul reprezentat de acest virus fiind considerat mai mare decât cel pe care medicamentul Tamiflu al putea să-l aibă asupra fătului...
Un nou caz de gripă cu virusul A/ H1N1 Bucureşti, 1 iulie /Agerpres/ - Încă un caz de gripă A/ H1N1 a fost depistat de reţeaua de supraveghere a bolilor transmisibile, informează vineri un comunicat transmis AGERPRES de Ministerul Sănătăţii.
Copil de nouă ani, infectat cu virusul AH1N1 Ploieşti, 30 iunie /Agerpres/ - Un copil de nouă ani, din Ploieşti, venit la sfârşitul săptămânii trecute din Canada, a fost diagnosticat, miercuri, cu virusul AH1N1, acesta fiind primul caz din Prahova.
Apel la acţiune comună împotriva pandemiei de gripă Bucureşti, 30 iunie /Agerpres/ – Compania Sanofi Aventis a donat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) 100 de milioane de doze de vaccin antigripal, pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să poată face faţă pandemiei de gripă, a declarat Christopher A. Viehbacher, director executiv al Sanofi Aventis...
Un nou caz de infectare cu virusul gripal AH1N1 Bucureşti, 23 iunie /Agerpres/ - Un nou caz de infectare cu virusul gripal AH1N1 a fost depistat de reţeaua de supraveghere a bolilor transmisibile, informează un comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis, joi, AGERPRES.