Cele mai citite
 


Ţânţari modificaţi genetic, lăsaţi în natură împotriva febrei hemoragice Dengue
joi, 27 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Malayezia a dat drumul în natură unui număr de 6.000 de ţânţari modificaţi genetic, în cadrul unui program-test destinat să combată febra hemoragică Dengue, dar criticat de experţi, care-l consideră riscant, a anunţat miercuri un organism guvernamental, citat de AFP.
Acest test, primul de acest fel din Asia, a fost efectuat cu ţânţari masculi din specia Aedes, care transmit Dengue, într-o zonă nelocuită din statul Pahang, din centrul ţării, a precizat Institutul de cercetări medicale /IRM/.
Ţânţarii au fost în aşa fel modificaţi încât progenitura lor să moară rapid, ceea ce pe termen mediu ar antrena o scădere drastică a populaţiei lor, chiar până la dispariţie.
Transmisă de femelele de ţânţari, Dengue este o febră gravă, însoţită de dureri de cap şi care poate duce la decesul pacientului dacă nu este tratată.
Testul a demarat pe 21 decembrie 2010 pentru ''a studia răspândirea şi longevitatea acestor ţânţari în natură'', a precizat institutul. El a fost încheiat cu succes pe 5 ianuarie'', a adăugat sursa, precizând că datele urmează să fie analizate.
Un grup de asociaţii care militează în domeniul sănătăţii şi al mediului, Third World Network /TWN/, a făcut apel la sfârşitul anului 2010 la anularea programului, considerând prea ''riscantă'' decizia de recurgere la modificări genetice.
''Sunt surprins că l-au lansat fără un anunţ prealabil, în pofida unor puternice preocupări ale organizaţiilor neguvernamentale, dar şi ale cercetătorilor şi locuitorilor din regiunile vizate, declara miercuri cercetătoarea Lim Li, din cadrul TWN, adăugând: ''Rămân numeroase chestiuni în suspensie şi cercetările sunt insuficiente în legătură cu consecinţele unui astfel de test''.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
VIRUSUL ZIKA Eliberarea de ţânţari modificaţi genetic în natură este considerată prematură Experţi americani consideră că este prematur să elibereze în natură ţânţari modificaţi genetic (OMG) pentru a combate răspândirea paludismului, a virusului Zika şi a altor infecţii transmise de aceste insecte.
Unii experţi sunt îngrijoraţi că ţânţarii modificaţi genetic ar putea tulbura ecosistemul O echipă de cercetători a anunţat semne pozitive ale primei eliberări în mediul natural de ţânţari astfel modificaţi încât să transmită urmaşilor o genă care să-i ucidă înainte să ajungă la maturitate, scrie The New York Times.
VIRUSUL ZIKA/Brazilia foloseşte ''o armată'' de ţânţari modificaţi genetic în ''războiul'' contra febrei dengue şi zika O veritabilă ''armată'' de milioane de ţânţari modificaţi genetic este folosită de specialişti în oraşul Piracicaba din Brazilia pentru a combate ţânţarul Aedes aegypti, agentul de transmitere a virusului zika, din cauza căruia autorităţile sunt în alertă în ultima vreme în numeroase ţări din America...
Brazilia: Ţânţarii modificaţi genetic au redus numărul de cazuri de febră dengue cu 91% într-un an Ţânţarii modificaţi genetic, eliberaţi în Brazilia de către compania britanică Oxitec, au reuşit să reducă numărul de cazuri de febră dengue cu 91% într-un an, au indicat joi surse oficiale, citate de Xinhua.
VIRUSUL ZIKA/ÎNCÃLZIRE GLOBALÃ Dereglarea climatică, factor de răspândire Virusul Zika va ajunge curând, probabil în această vară, în Europa şi Statele Unite ale Americii, iar pentru oamenii de ştiinţă, un lucru este sigur: extinderea acestui tip de virus purtat de ţânţari este de aşteptat să se accelereze odată cu încălzirea globală, scrie agenţia France Presse.
VIRUSUL ZIKA Simptome, transmitere, diagnostic, prevenţie (OMS) Infecţia cu virusul Zika este transmisă de ţânţari din specia Aedes, iar persoanele contaminate prezintă în general febra moderată, o erupţie cutanată şi conjunctivită. În mod normal, simptomele dispar într-o perioadă cuprinsă între două şi şapte zile. Deocamdată nu există tratament sau vaccin specific...