Cele mai citite
 


Părinţii îşi transmit fobiile faţă de păianjeni sau şerpi către copii
joi, 27 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Frica iraţională de şerpi sau de păianjeni este un comportament preluat de copil de la părinţi, conform unui studiu care dezminte ipoteza că aceste fobii sunt legate de procesul de evoluţie şi de instinctul de supravieţuire, studiu publicat în ultimul număr al revistei Current Directions in Psychological Science, informează publicaţia britanică Daily Mail.
Autorii studiului, psihologi de la Rutgers University din Newark, susţin că frica în acest caz este un comportament dobândit de copil prin socializare, din primii ani de viaţă.

Frica de şerpi, spre exemplu, este una dintre cele mai comune, şi în cazul Marii Britanii, iraţionale fobii. Se pare că aproximativ jumătate din populaţia Marii Britanii suferă de o formă mai mult sau mai puţin accentuată a acestei fobii, deşi cei mai mulţi britanici nu au intrat niciodată în contact cu un şarpe.

Acest studiu este bazat pe un experiment simplu. Nişte copii de de şapte luni au fost puşi să urmărească două clipuri, pe două ecrane alăturate, unul cu un şarpe şi altul cu un animal inofensiv.

În acelaşi timp, copii au fost puşi să asculte şi înregistrări ale unor voci umane înspăimântate sau bucuroase. Cercetătorii au observat că micuţii şi-au petrecut mai mult timp uitându-se la şarpe atunci când au auzit vocile înspăimântate, fără însă să dea vreun semn că le-ar fi teamă la rândul lor.

Alte studii au demonstrat că oamenii pot fi învăţaţi să se teamă de absolut orice. Un studiu suedez a fost bazat pe un experiment prin care unor voluntari li se prezentau imagini cu şerpi şi păianjeni dar şi cu inofensive flori şi ciuperci, în timp ce li se administra şi un mic dar neplăcut şoc electric. Deloc suprinzător, voluntarii au ajuns în scurt timp să asocieze toate imaginile cu senzaţia de teamă.

Aceste concluzii contrazic ipoteza conform căreia frica de şerpi şi de păianjeni este înnăscută, provenind din perioada în care primii oameni trăiau în Africa, împărţind mediul cu numeroase specii de reptile şi artropode periculoase.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Frica din copilărie dispare din creierul adolescenţilor (studiu) Creierul trece prin asemenea schimbări în timpul adolescenţei încât teama acumulată în copilărie dispare în această perioadă a vieţii, ceea ce ar explica comportamentul temerar uneori al adolescenţilor, arată un studiu american publicat luni şi preluat de AFP.
Realitatea virtuală ar putea ajuta la tratarea fobiilor (studiu) Un studiu derulat la Universitatea din Melbourne a demonstrat că sistemele de realitate virtuală, în vogă în acest moment, ar putea contribui la depăşirea fobiilor de zi cu zi, informează Xinhua News.
Daily Mail: Râsul este instinctiv, în timp ce plânsul se învaţă Oamenii se nasc cu instinctul de a râde, iar plânsul se învaţă pe parcurs, ca un comportament social de exteriorizare a durerii sau tristeţii, conform unui studiu olandez publicat în ultimul număr al revistei New Scientist, relatează joi publicaţia Daily Mail.
Dieta in ADHD ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) se traduce in romana prin Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica si se refera la un comportament bazat pe o combinatie dintre neatentie, hiperactivitate si impulsivitate ce afecteaza buna functionare a individului la scoala sau acasa. Simtomele...
Inamicul numarul 1 al sanatatii intime: Lipsa de informare si frica! Peste jumatate din femei nu cunosc bolile ginecologice si care sunt procedeele chirurgicale prin care ele se trateaza. Avem de-a face cu o situatie extrem de alarmanta, din moment ce 80% din femei vor ajunge sa aibă fibroame uterine pana la varsta de 50 de ani, peste 5 milioane vor suferi de...
Frica de moarte agravează crizele cardiace (studiu) Pacienţii care au avut o frică acută de moarte în timpul unui infarct s-au ales cu leziuni cardiace mai grave şi sunt mai expuşi riscului de recidivă. Criza cardiacă produce la victimă un stres intens. Totuşi, această intensitate este variabilă la fiecare, ca şi consecinţele, scrie site-ul passionsante...