Cele mai citite
 


Harghita: Numărul copiilor abandonaţi în spitale a scăzut
joi, 27 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul copiilor abandonaţi în spitalele harghitene a scăzut destul de mult, în ultimii doi ani, specialiştii punând acest fenomen pe seama programelor de prevenire derulate la nivelul judeţului.
Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, Elekes Zoltan, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că în 2010 au fost abandonaţi în spitale 40 de copii, dar 21 s-au reîntors în familie. Asistenţii sociali au mers la fiecare familie în parte şi au încercat să-i convingă pe părinţi să îşi ia copiii acasă. Un număr de 17 copii au fost părăsiţi şi a fost necesară plasarea lor la asistenţi maternali, iar doi nu erau externabili la data întocmirii raportului Direcţiei.
Elekes Zoltan a precizat că în ultimii doi ani se înregistrează o scădere a numărului de copii care ajung în sistemul de protecţie socială, după ce au fost abandonaţi în spitale, fie la naştere, fie la vârste foarte mici, după ce au fost internaţi pentru diverse afecţiuni. Astfel, în 2009, au fost plasaţi la asistenţi maternali 21 de copii părăsiţi în spitale, iar în 2008 s-au înregistrat peste 40 de astfel de cazuri.
Potrivit sursei citate, scăderea se datorează în primul rând programelor de prevenire a separării copiilor de familie, pe care le derulează ONG-urile din judeţ, cu sprijinul Direcţiei. Este vorba, în primul rând, de cele peste 30 de centre de zi unde copiii pot merge, se pot juca sau învăţa şi unde primesc o masă caldă.
'Copiii merg doar seara acasă şi e important că sunt într-un mediu prietenos şi nu stau toată ziua în familii de alcoolici sau care au probleme sociale grave. Cu astfel de centre reuşim să ţinem lucrurile într-o limită normală', a explicat Elekes Zoltan.
El a mai spus că un alt proiect care a influenţat scăderea numărului de abandonuri în spitale, este cel prin care femeile care şi-au mai părăsit copiii sunt încurajate să folosească metode contraceptive.
Proiectul, sprijinit de Fundaţia SERA România, este unul foarte concret, asistentele sociale însoţindu-le pe femeile care sunt de acord la ginecolog, acolo unde află tot ceea ce este necesar despre contracepţie.
Elekes Zoltan consideră că o soluţie ca aceşti copii să nu stea prea mult în sistemul de protecţie ar fi adopţia şi găsirea unei familii cât mai potrivite, dar părinţii acceptă foarte greu să semneze documentele necesare, invocând faptul că îşi vor lua pruncii acasă atunci când îţi rezolvă problemele sociale sau locative.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: A crescut numărul copiilor abandonaţi în spitale Numărul copiilor abandonaţi în spitale a crescut, în acest an, în Harghita, responsabilii din sistemul de protecţie afirmând că statisticile sunt îngrijorătoare.
Harghita: Numărul copiilor abandonaţi în spitale, în scădere faţă de anul trecut Numărul copiilor abandonaţi în spitalele din Harghita este în scădere faţă de anul trecut, în urma eforturilor depuse de asistenţii sociali de a-i convinge pe părinţi să îşi schimbe decizia.
Harghita: Numărul copiilor abandonaţi în spitale, în scădere faţă de anul precedent Numărul copiilor abandonaţi în spitale în 2014 a scăzut în Harghita, faţă de anul precedent, specialiştii în protecţia copilului făcând eforturi pentru a-i convinge pe părinţi să-şi ia micuţii acasă.
Senat - proiect: Centre de Asistenţă Down şi servicii medicale şi sociale gratuite pentru persoanele cu acest sindrom Guvernul va înfiinţa Centre de Asistenţă Down în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ şi în sectoarele din Capitală prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru ca persoanele diagnosticate cu acest sindrom să beneficieze gratuit de servicii medicale şi sociale, prevede...
Studiu: Copiii instituţionalizaţi de la naştere prezintă un risc crescut de întârzieri importante în dezvoltare Copiii instituţionalizaţi încă de la naştere prezintă un risc crescut de întârzieri importante în dezvoltare, de la probleme psihiatrice, până la afectări ale dezvoltării cognitive, aceştia având probleme de discernământ, de control al impulsurilor şi de păstrare a amintirilor, relevă un studiu realizat...
REPORTAJ/Satu Mare:Zeci de copii abandonaţi şi mame care, după ce nasc, "dispar" fără urmă din spital Soarta este de multe ori mai crudă decât îşi pot imagina mulţi oameni. Cel mai bine o ştiu medicii şi asistenţii de la Secţia de Nou Născuţi a Spitalului Judeţean Satu Mare, unde anual sunt zeci de copii abandonaţi.