Cele mai citite
 


Mureş: Comisia împotriva distribuitorilor de etnobotanice, reconstituită după creşterea numărului de intoxicaţii
joi, 27 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan, a anunţat, miercuri, în cadrul Colegiului Prefectural, că a emis un ordin de reconstituire a Comisiei de luptă împotriva distribuitorilor de produse etnobotanice, după apariţia a peste 50 de cazuri de intoxicaţii de la începutul acestui an.
'Am văzut din informările pe care le fac medicii din domeniul neuropsihiatriei că sunt studenţi, elevi, adolescenţi cu probleme, 51 de cazuri doar la noi, la Târgu Mureş, după consumul de plante etnobotanice, cu devieri comportamentale, cu probleme psihice foarte grave şi mai apoi, după o perioadă de consum îndelungată, se ajunge chiar la cazuri grave, tot felul de psihoze, care trimit în domeniul acesta, neuropsihiatric. Nu cred că este firesc, legea interzice comercializarea acestor plante, se întâmplă să se facă comerţ, chiar pe Internet şi am reconstituit, prin ordin al prefectului, comisia aceasta de intervenţie', a declarat Marius Paşcan.
Acesta a arătat că din comisie fac parte Poliţia, Inspectoratul Şcolar, Direcţia de Sănătate Publică, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi că această comisie va funcţiona până la stoparea fenomenului la nivel de judeţ.
'Fireşte, nu vom mai tolera o asemenea situaţie şi va fi funcţională până când oprim acest fenomen în judeţul Mureş. Au soluţii cei de la Poliţie, am discutat cu cei care răspund de compartimentul acesta, inclusiv cu conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean, şi se poate identifica cel care comercializează (pe Internet - n.r.), prin IP. I se verifică adresa şi automat se poate interveni, chiar dacă nu este din judeţ, ci din ţară, să nu vină pachetele din afara ţării, că atunci este un pic mai greu, dar şi aşa, prin Interpol, sunt soluţii', a afirmat prefectul.
Paşcan a subliniat că este supărat pe faptul că 'în continuu trebuie să intervii, să faci instituţiile să-şi facă datoria', arătând că ar fi normal ca Poliţia, Inspectoratul Şcolar, DSP, CJPC să conlucreze, ca acest fenomen să nu se poată manifesta.
'Imposibil ca informaţia să nu existe şi-n şcoală elevii pot spune de colegi ai lor care consumă şi pe care-i ştiu. Pot să facă publice lucrurile astea, dacă au o relaţie apropiată cu profesorul, dacă se manifestă interes. Că în special în zona liceelor sau a şcolilor se produc aceste fenomene, trebuie să intervenim operativ efectiv să stârpim acest fenomen, acum avem şi lege, de partea noastră', a mai arătat Marius Paşcan.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mureş: Peste 40 de persoane intoxicate cu produse etnobotanice au ajuns de la începutul anului la Psihiatrie - Peste 40 de copii şi tineri intoxicaţi cu produse etnobotanice au ajuns, de la începutul anului, la Clinica de Psihiatrie nr. 1 din Târgu Mureş, a declarat, vineri, presei, prof. univ. dr. Iosif Gaboş Grecu, şeful clinicii.
Mureş: 200 de elevi de clasele a X-a şi a XI-a, studenţi la Medicină şi Farmacie pentru o săptămână Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat că, începând de luni, timp de şapte zile, 200 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a vor deveni studenţi în cadrul proiectului naţional "Şcoala de vară pentru elevi".
Iaşi: Specialiştii avertizează asupra creşterii numărului celor care consumă etnobotanice Autorităţile şi societatea civilă ar trebui să se implice mai mult pentru stoparea creşterii numărului consumatorilor de plante cu efect halucinogen, cunoscute sub numele de plante etnobotanice, consum care a devenit un adevărat fenomen în rândul elevilor şi studenţilor, susţin reprezentanţii Centrului...
Iaşi: Medicii propun un control riguros al importurilor, pentru a stopa fenomenul etonobotanicelor Medicii ieşeni spun că după interzicerea comercializării produselor etnobotanice,?117 persoane au necesitat îngrijiri medicale la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi, motiv pentru care vor să propună MAI şi Ministerului Agriculturii un control riguros al importurilor.
Studenţii de la Medicină Dentară, cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş, în cadrul UniFEST Peste 100 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş vor ţine cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş pe parcursul Festivalului Naţional Studenţesc 'UniFEST', care se derulează de luni până sâmbătă.
Iaşi: 10 intoxicaţii cu etnobotanice într-o singură gardă Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi sunt alarmaţi de creşterea numărului consumatorilor de plante etnobotanice după ce în ultima gardă au acordat îngrijiri medicale pentru 10 de persoane care au consumat astfel de produse.