Cele mai citite
 


Pacienţii seropozitivi din România, fără medicamente
joi, 27 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mai multe judeţe din ţară au întrerupt tratamentul destinat persoanelor seropozitive din cauza lipsei fondurilor şi a managementului defectuos al programului, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIPA (UNOPA).
Reprezentanţii organizaţiei susţin că spitalele nu mai au medicamente pentru persoanele seropozitive. Fără tratament, acestea nu au cum să lupte cu virusul HIV, iar pacienţii sunt nevoiţi să bată zilnic la poarta spitalului în speranţa că medicamentele a sosit şi îşi pot relua tratamentul care îi ţine în viaţă.
Situaţia este specifică începutului de an în România, a fost la fel şi anul trecut şi se datorează mai multor factori, în principal din cauza întârzierii fondurilor de la Casa Naţională, dar şi iresponsabilităţii unor manageri de spitale care nu urgentează nişte achiziţii şi nu îşi asumă decizii pentru achiziţii de urgenţă când sunt puse în pericol vieţile pacienţilor, afirmă reprezentanţii ai UNOPA.
Potrivit acestora, probleme au pacienţii din judeţele din Moldova, plus Galaţi, Prahova,Giurgiu, Olt, Vâlcea, Dolj, Mureş, Timiş, Hunedoara, Bucureşti. Ei au întrerupt total sau parţial tratamentul pentru persoanele seropozitive.
'Solicităm Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale să nu mai asiste iresponsabili la această situaţie, pentru că este vorba de viaţa unor oameni, oameni care mor pentru că nu mai au tratament. Aceste instituţii sunt cele responsabile şi care au mecanismele să rezolve situaţia, iar gravitatea ei impune acţiuni imediate', a declarat Iulian Petre, director executiv al UNOPA.
Potrivit acestuia, pentru a nu se mai repeta situaţia, UNOPA solicită CNAS 'să dea dovadă că îi pasă şi să recurgă în regim de urgenţă la achiziţia centralizată a tratamentului, măsură care este prevăzută încă din 2009 de Contractul Cadru, dar care nu a fost pusă în aplicare de Casa Naţională'.
'Solicităm public ministrului Sănătăţii şi preşedintelui CNAS să explice persoanelor seropozitive din România cum s-a ajuns în această situaţie şi să prezinte măsurile luate pentru salvarea vieţii acestor persoane, infectate în cea mai mare parte când erau copii, în spitalele comuniste', a conchis directorul executiv al UNOPA.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Mondială Anti SIDA va fi marcată miercuri prin diferite acţiuni Bucureşti, 30 nov /Agerpres/ - Ziua Internaţională de Luptă împotriva SIDA va fi marcată miercuri prin diferite acţiuni şi evenimente, ocazie cu care se va face un apel pentru continuarea efortului de combatere a virusului HIV prin finanţarea programelor de prevenire şi tratament.
MS a pus în dezbatere publică proiectul privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 22 septembrie, proiectul de hotărâre de guvern privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă.
ANOFM: Peste 7.300 locuri de muncă vacante la nivel naţional, în perioada 10 - 16 februarie Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţă 7.380 locuri de muncă vacante pentru perioada 10 - 16 februarie, cu 1.211 mai multe decât în precedentele şapte zile, se arată într-un comunicat al ANOFM, transmis vineri AGERPRES.
Mureş: Caravana SMURD 'Fii pregătit!' a pornit pentru pregătirea populaţiei în caz de dezastre Caravana SMURD 'Fii pregătit!' adăspotită de primul Centrul Mobil de Pregătire a Populaţiei şi a Personalului de Intervenţie din România, aflat în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Horea' al judeţului Mureş, a pornit de la Târgu Mureş pentru pregătirea populaţiei să acţioneze în caz...
Dolj: Corpul de Control al MS a început verificările la SJU Craiova după moartea pacienţilor operaţi de obezitate Reprezentanţi ai Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii au demarat, luni, verificări la Spitalul Judeţean de Urgenţă după decesul a doi din nouă pacienţi operaţi de obezitate morbidă cu sprijinul unor medici din Franţa, potrivit unor surse medicale.
Peste 70% dintre direcţiile de sănătate publică au trimis la MS propunerile de clasificare a unităţilor sanitare Peste 70% dintre direcţiile de sănătate publică au transmis Ministerului Sănătăţii (MS) rapoartele cu propunerile de clasificare în funcţie de competenţă a unităţilor sanitare, urmând ca pe baza documentelor transmise, MS să aprobe categoria în care spitalul va fi clasificat.